Kağızmanlı, Kayısısına Sahip Çıkılmasını İstiyor

Kağızmanlı, Kayısısına Sahip Çıkılmasını İstiyor

Kars’ın Kağızman ilçesinde kayısı üretimi yapan vatandaşlar, ilçe dışına çıkartılan kayısıların başka isimler altında, başka şehirlerinmiş gibi tanınmasına tepki gösterdi.

Iğdır ile birlikte Doğu’nun Çukurovası olarak bilinen Kağızmanlı üreticiler, kayısılarına sahip çıkılmasını istiyor. Üreticiler Kağızman kayısının kendine özgü ve ayırt edici özelliklerinin olduğu belirterek bu konuda coğrafi işaretin son derece önemli olduğunu dile getiriyor. 

Kağızman kayısısının yurt içinde ve yurt dışında büyük rağbet gördüğünü dile getiren Engin Toper de yöre halkının ve yetkililerin bu değere sahip çıkmamasından dolayı dert yandı.

30 yıldır kayısı üretimi yaptığını söyleyen Engin Toper; “Bu yıl kayısı üretiminde şaşırtıcı bir yıl yaşıyoruz. Kimi bölgelerde kayısı fazla kimi bölgelerde yok denecek kadar az. Bizim gayemiz hem ticaret hemde Kağızman kayısısının reklamını yapmaktır. Kayısılarımız yurt içi ve yurt dışında büyük rağbet görmektedir. Yaklaşık 30 yıldır bu işi yapıyorum ve kimi senelerde doğal olarak dalgalanmalar yaşıyoruz. Lezzeti ve boyutu bakımından Kağızman kayısısı diğer bölgeler ile kıyas yapılamaz durumda ancak iş reklam boyutuna gelince maalesef çok gerilerde kalmış durumdayız. Kağızman’dan şehir dışına çıkan kayısı başka isimler ile anılmakta ve başka şehirlere atfedilmektedir. Bu bizleri çok üzüyor. Bir nevi emek kaybı yaşamış okuyoruz. Kağızman halkının geçim kaynaklarından birini oluşturan kayısı, başta İstanbul, Ankara, Bursa, Trabzon olmak üzere çeşitli illere pazarlanıyor.”dedi.

08ba33ab-08fa-4e5e-b4a7-bb2df20df1ea.jpg79b06b4d-611e-401e-8e74-ee35093d0b9a.jpg6669fdb2-58a6-447d-8e48-3cbe5db3fca6.jpgf0840bc7-b1ec-4912-bb3f-cb089634b5fe.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Kağızman