Kaçak avcılardan kurtarılan keklikler doğaya salındı

Kaçak avcılardan kurtarılan keklikler doğaya salındı

Kars Orman ve Su İşleri Müdürlüğü ile Jandarma ekipleri, kaçak avcıların elinden kurtardığı 65 kekliği tedavileri ve bakımları için Kafkas Üniversitesi...

Kars Orman ve Su İşleri Müdürlüğü ile Jandarma ekipleri, kaçak avcıların elinden kurtardığı 65 kekliği tedavileri ve bakımları için Kafkas Üniversitesi Yaban Hayatı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi’ne götürdü. Burada tedavileri tamamlanan 41 keklik doğaya salındı. Kalan 24 kekliğin tedavileri ise sürüyor.
26-27 Mart 2016 tarihinde Sarıkamış ilçesi Karakurt mevkiinde kaçak avcılar tarafından yakalanan kekliklere Karakurt Jandarma Karakol Komutanlığı’nın da desteğiyle el konuldu. Olayla ilgili 12 kişi hakkında yasal işlem yapıldı. Kabahatler kanununa göre 12 kişiye idari para cezası olarak 14 bin TL, tazminat bedeli olarak da kamu adında 24 bin TL tazminat cezası olmak üzere toplam 38 bin TL idari para cezası kesildi. Kafkas Üniversitesi Yaban Hayatı Kurtarma ve Rehabilitasyon merkezinde merkez müdürü Doç. Dr. Erdoğan Uzlu önderliğinde kekliklerin bakım, tedavi ve doğaya alışma süreci tamamlandı. Tedavileri sağlanan 41 keklik Çimento Fabrikası arkası Bozkale köyü arazisine salındı. Kalan 24 keklik de kanat ve kuyruklarındaki kesikler nedeniyle bir süre devam edecek bakım ve tedavilerinin ardından salınacak.
Doç. Dr. Erdoğan Uzlu, “Kars Orman ve Su işleri Müdürlüğünün başarılı operasyonu sonucunda Kafkas Üniversitesi Yaban Hayatı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi’ne getirilen kekliklerin genel muayeneleri ve bakımları yapıldı. Bunlardan doğaya salınabilir halde olanları doğaya salacağız ve özgürlüklerine kavuşacaklar. Bu keklikler kaçak avcılık yapanlar tarafından ötücü keklikler kullanılarak yakalananlar. Maalesef yakalandıktan sonrada bu hayvanlar diğer avlarda kullanılmak üzere kanat telekleri kesilerek uçamaz hale getiriliyor. Bazılarında da kuyruk telekleri koparılıyor. Şu an buradaki kekliğin kanat telekleri kesilmemiş, normalde kanat gücüne sahip ama kuyruk tüyleri olmadığı için uçuş yeteneği elinden alınmış. Biz bu kuşların genel muayenesini yaptıktan sonra tasnif ediyoruz ve uçabilen olanları hemen hızlı bakım ve beslemeye alıyoruz. Kondisyonlarını düzeltip doğaya uçamayacak olanları da anestezi altında telekleri uygun metotla çekilerek yaklaşık 120 gün içerisinde bu telekler yerine geliyor. Tıbbi olarak çekildikten sonra 3 veya 4 ay içerisinde uçabiliyor hale geliyorlar ve ardından doğaya salıvereceğiz.” dedi.
Uzlu ayrıca, “Bu dönem özellikle kaçak avcıların sebep olduğu bu tür keklik avlanmalarına hizmet veriyoruz. Ama bugüne kadar merkezimizde bulunan memeli ve yırtıcı ve uçucu kanatlılara müdahale edildi. En son geçen hafta Sarıkamış bölgesinde getirilen bir porsuk vardı bel bölgesinden almış olduğu şiddetli travma ile kalça çıkıklığı vardı onu tedavi altına aldık. Yine iki ay önce Bayburt ilinden getirilen bir vaşak vardı. Avcılar tarafından kafasından vurulmuştu. Onun tedavisi için üniversite olarak seferber olduk ve sağlığına kavuştu. Yine Erzincan’dan gönderilen bir yaban keçimiz vardı onunda şuanda gerekli tahlilleri ve tedavisi yapılmakta. Yani kısacası buradan Erzincan’a kadar Ardahan, Ağrı’ya kadar bütün bölgede Kafkas Üniversitesi Yaban Hayatı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi genç gönüllüleri ve benimde eşliğimde ve diğer veteriner hekimleri eşliğinde yaban hayatı hizmetlerine devam ediyor.” diye konuştu.
Orman ve Su İşleri İl Müdürü Murat Doğanay da, “Şuan gördüğünüz keklikler 26-27 Mart 2016 tarihinde Sarıkamış ilçesi Karakurt mevkiinde kaçak avcılar tarafından yakalanmış. Karakurt Karakol Komutanlığımızın desteğiyle el konulmuş ve 12 kişi hakkında yasal işlem yapılmıştır. Kabahatler kanununa göre bu 12 kişiye idari para cezası olarak 14 bin TL tazminat bedeli olarak da (her bir keklik kamu malı olduğu için) kamu adında da 24 bin TL tazminat cezası olmak üzere toplam 38 bin TL olarak idari para cezası kesilmiştir. Şuan Kafkas Üniversitesi Yaban Hayatı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi’nde değerli Doç. Dr. Erdoğan Uzlu bey hocamızın başkanlığında bu kekliklerin doğaya alışma süreci tamamlanmış, tedavileri sağlanmış ve keklikler kendilerini toplanmış bulunmakta. Birazdan sayın hocamızın da iştirakiyle doğaya bu keklikleri salacağız ve yeniden doğaya kazandırmış olacağız.” şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Kars Haber