Haydi Çocuklar Engel Yok, Sahne Sizin...

Haydi Çocuklar Engel Yok, Sahne Sizin...

Kars Engelsiz Yaşam Merkezi tarafından 3 Aralık Engelliler Haftası dolayısıyla bir etkinlik gerçekleştirildi.

Kars Engelsiz Yaşam Merkezi tarafından 3 Aralık Engelliler Haftası dolayısıyla bir etkinlik gerçekleştirildi.

Kars Engelsiz Yaşam Merkezi konferans salonunda düzenlenen etkinliğe Kars Valisi Rahmi Doğan, Vali Yardımcısı Mehmet Halis Aydın, Kars Belediye Başkanı Murtaza Karaçanta, Kafkas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sami Özcan, AK Parti Kars İl Başkanı Adem Çalkın, İl Milli Eğitim Müdürü Gökhan Altun, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Aydın Acay, kurum ve daire amirleri, rehabilitasyon merkezi öğretmenleri ve öğrencileri katıldı.

İstiklal Marşı ve saygı duruşu ile başlayan programda Engelsiz Yaşam Bakım Rehabilitasyon ve Aile Danışma Merkezi Kurucu Müdürü Ebru Aküzüm tarafından açılış konuşması gerçekleştirildi.

3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nün bir farkındalık günü olduğunu hatırlatan Aküzüm, “Engellilik konusunu yeniden gözden geçireceğimiz, empati yapacağımız ve farkındalığımızı arttıracağımız bir gündür. Ülkemizde engellilerin temel hak ve özgürlüklerden faydalanması, doğuştan sahip oldukları onura saygıyı güçlendirmek amacıyla 7 temmuz 2005 yılında engelliler hakkında kanun çıkartılmıştır. Bu kanun ile engellilere sağlanacak destek ve bakım, rehabilitasyon, istihdam, eğitim-öğretim ve ulaşılabilirlik gibi önemli hizmetler konusunda kurumlar arasında işbölümü yapılmış ve bu iş birliğine dayanılarak yasal mevzuatlar çıkarılmış, hizmetler sunulmuştur.” şeklinde konuştu.

Programda konuşan Kars Valisi Rahmi Doğan ise engelli bireylerin hayatını kolaylaştırmak adına devlet, hükumet ve yerel yönetim politikalarının iyileştirildiğini fakat Kars’ta buna biraz daha önem verilmesi gerektiğini belirterek, engelliliğin onların tercihi olmadığını hatırlattı.

Empati yapmanın önemine ve bunun için de bu günlerin önemine işaret eden Vali Doğan, “; “Aslında biz engelli kardeşlerimizi sadece bugünde hatırlayan, onları sadece bu günde bilen birisi değiliz. Biz her zaman onlarla beraberiz. Birlikteyiz, birlikte olmak istiyoruz. Engellilik tabi onların bir tercihi değil. Ama biz devlet olarak, birey olarak, vatandaş olarak toplum içerisinde onlarla birlikte bize sağlanan tüm imkanları onlarında kullanabilecekleri bir ortamda yaşamak istiyoruz.” dedi.

Yerelde düşünüldüğünde Kars’ta engellilerin yaşam alanlarını kolaylaştırmak adına bir girişimin söz konusu olduğunu fakat bunun takibinin yapılmadığını ve gerektiği kadar önemsenmediğini ifade eden Vali Doğan, şunları söyledi; “Kaldırımlarımıza bakıyoruz. Aslında engelliler için engeli geçişi yapmışız ama oradan neredeyse bizim gibi sağlamlar bile geçemiyor. Kurumlarımıza bakıyoruz asansörler yağmışız ama asansörleri çalıştırmak için ciddi anlamda gayret göstermemiz lazım. Engelli kardeşlerimizin hizmetine sunabilmek için ciddi bir efor sarf etmemiz lazım. Aslında bazı şeyleri yapıyoruz ama yapıyor gibi gözüküyoruz. Tabi bunlar toplumun içerisinde yaşayan bizim çocuklarımız kardeşlerimiz, bireylerimiz bu kendi tercihleri olmadığı için bizlerde aynı durumda olabilirdik. Belki bu günler bunları bize hatırlatıyor. Belki biraz daha bunları düşünerek yeni yapacağımız yatırımlarda, yeni yapacağımız işlerde onların hayatlarını kolaylaştıracak bir takım imkanları ortaya koymaya, yapacağımız projeleri onları da düşünerek projeler yapmamız gerektiğini gündeme getirmiş oluyoruz.”

Engelsiz Yaşam Merkezi öğrencilerinin, kendileri için hazırlanan programda sergiledikleri başarılı performanslar katılımcılar tarafından büyük beğeni topladı. Öğretmenleri nezaretinde sergiledikleri tiyatro gösterisini pür dikkat seyreden katılımcılar, profesyonel tiyatrocuları aratmayan engelli öğrencileri dakikalarca alkışladı.

Öte yandan müzik öğretmenleri nezaretinde birbirinden neşeli şarkılar seslendiren engelli öğrencilere, katılımcılar da alkışlarla eşlik etti. Programın sonunda Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından hazırlanan Umut Evleri Tanıtım Filmi’nin gösterimi sunuldu.
Programın sonunda ise rehabilitasyon merkezi öğrencileri tarafından hazırlanan sergi protokol tarafından gezildi. Sergide öğrenciler tarafından hazırlanan birbirinden güzel eşyalar, protokolün beğenisine sunuldu. Kars Valisi Rahmi Doğan ve AK Parti Kars İl Başkanı Adem Çalkın’ın sergiden iki ürün alırken, öğrencileri çalışmalarından dolayı tebrik ettiler. Program yapılan ikramın ardından sona erdi.

Vali Doğan Engelliyle masa tenisi oynadı

3 Aralık Engelliler Haftası dolayısıyla Kars’ta Engelsiz Yaşam Rehabilitasyon Merkezi tarafından organize edilen programa katılan Kars Valisi Rahmi Doğan, program sonrasında engelli bir öğrenciyle masa tenisi oynadı.

Hazırlanan programda yaptıkları etkinliklerle kendileri için hiçbir şeyin engel olmadığını gösteren performanslar sergileyen Rehabilitasyon Merkezi öğrencileri, Kars Valisi Rahmi Doğan ile oynadıkları masa tenisinde de performanslarıyla göz doldurdular.

Öğrencilerle yakından ilgilenen Kars Valisi Rahmi Doğan, masa tenisinde kendisini zorlayan Rehabilitasyon Merkezi öğrencisini tebrik ederek, başarmak için hiçbir engelin olmadığını hatırlattı. KHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Kars Haber