Haydar Aliyev, ölümünün 13. yılında Kars'ta anıldı

Haydar Aliyev, ölümünün 13. yılında Kars'ta anıldı

Azerbaycan halkının umumi lideri merhum Haydar Aliyev'in ölümün 13. Yıldönümünde Kars'ta anıldı.

Azerbaycan halkının umumi lideri merhum Haydar Aliyev’in ölümün 13. Yıldönümünde Kars’ta anıldı.

Azerbaycan Kars Başkonsolosluğu’nca düzenlenen anma programında önce Haydar Aliyev’in anıtı ziyaret edildi. Haydar Aliyev’in anıtına kırmızı karanfil bırakıldı. Saygı duruşunda bulunuldu. Ardından program Azerbaycan Kars Başkonsolosluğu’nda devam etti.

Azerbaycan Kars Başkonsolosluğu’ndaki program önceki gün İstanbul’da yaşan hain terör saldırısında hayatını kaybedenler için saygı duruşunda bulunuldu. Program Azerbaycan ve Türkiye Milli marşları okunmasıyla başladı.

Azerbaycan Kars Başkonsolosu Nuri Guliyev, “Cumartesi günü İstanbul’da meydana gelen olaydan dolayı hepinize başsağlığı diliyorum. Allah şehitlerimize rahmet etsin. Yaralılarımıza acil şifa, şehit ve yaralılarımızın yakınlarına sabır diliyorum. İstanbul’da yaşanan olaydan dolayı Cumhurbaşkanımız Sayın İlham Aliyev, Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a başsağlığını iletmiştir. Dışişleri bakanımızda Türkiye Cumhuriyeti’ne ve halkımıza başsağlığını ileterek, terörü kınamış ve lanetlemiştir” dedi.

Başkonsolos Nuri Guliyev, “Bugün Azerbaycan umum milli Lideri Haydar Aliyev’in 13. Ölüm yıldönümü, Azerbaycan olarak ve Azerbacanlılar olarak biz Sovyetler Birliği’nde en şanslı millet ve cumhuriyet olarak 1990’ları yaşamış olduk. Çünkü diğer Sovyet Cumhuriyetlerinden farklı olarak bizim Haydar Aliyevimiz vardı. Ve bağımsızlığımızı kazandıktan sonra ülkemizin başına geçen rahmetli Cumhurbaşkanımız ülkemize öyle bir yol, öyle bir harita çizdi ki bugün eski Sovyetler Cumhuriyeti içinde veya da Dünya’nın birçok ülkeleri içerisinde çok daha ekonomik olarak, politik olarak ve diğer alanlarda çok daha öndeyiz. Ve bundan çok guruluyuz” diye konuştu.

Takdiriilahi Cumhurbaşkanımızı 13 yıl önce kaybettik. Ve onun ister 1969’da Azerbaycan’ın Cumhurbaşkanı olduğu dönemde, isterse de 1993’den sonra ikinci kez Cumhurbaşkanı olduğu dönemde, Azerbaycan için, insanlarımız, halkımız için saysak günlerimizi alır diyen Guliyev, “Ama son dönemde kısa olsa birkaç şeyini söylemek isterim. Azerbaycan 1991’de bağımsızlığını kazandıktan hemen sonra içsavaş bir taraftan, Ermenistan Sovyet ordusunun desteğiyle yaşanan Ermenistan ile sıcak savaş vardı. Topraklarımız işgale uğrayarak kaybediliyordu. Ve o dönemde insanlarımız özellikle Azerbaycan’ın Ziyalı kesimi ayaklanarak Nahcıvan’da yaşayan Haydar Aliyev’i ziyaret ettiler. Ve devletin başına geçmesini rica ettiler. Oda seve seve milletimiz için çalışmayı kabul ederek, Bakü’ye geçti. Ve 1993’te biz onu Cumhurbaşkanı seçerek, devletin başına getirdik. Ve hemen 1994’ün Mayıs ayında en başta yaptığı ve en önemli yaptığı işlerden biri savaşı durdurarak, sıcak savaşı durdurarak karşılıklı görüşmelere başladı. Bu da bize fırsat sağladı. Zaman kazanarak, ekonomimizi başta, akabinde ordumuzu güçlendirelim. Hemen 1994’ün Eylül ayında Azerbaycan’ın ekonomisi güçlendirecek büyük proje, petrol projesi, bu anlaşmayı Dünya ülkeleriyle yaparak, ülkemize sıcak paranın akışını başlatmış oldu. Diğer yaptığı programlarla ekonomi ve en başta ordumuzun güçlendirilmesi bugün bizi daha cesaretli kılmaktadır. Ve bugün ki Cumhurbaşkanımız Sayın İlham Aliyev’in karşı tarafa görüşlerinde daha cesaretli olmasına bir zemin yaratmıştır. Bugün bütün Azerbaycan Haydar Aliyevimizin ölüm yıldönümünde, onu rahmet ve minnetle anıyoruz” şeklinde konuştu.

Program, Işıklı Cami imamı Seyit Ahmet Erdem merhum Haydar Aliyev’in ruhuna Kur’anı Kerim tilaveti okudu ve dua etti. Ardından Aliyev ile ilgili sinevizyon gösterisi yapıldı. Prof. Dr. Hacali Necefoğlu konuşması, slayt gösteri ve ikramlarla son buldu.
Azerbaycan’ın umum mili Lideri Haydar Aliyev’in ölümün 13. Yıldönümü münasebetiyle düzenlenen anma programına; Vali Rahmi Doğan, Belediye Başkanı Vekili Nüsret Kara, Azerbaycan Kars Başkonsolosu Nuru Guliyev, Kafkas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sami Özcan, Tugay Komutanı Tuğgeneral Turan İnan, Jandarma Komutanı Albay Serdar Güngör, STK temsilcileri, davetliler ve Haydar Aliyev Lisesi öğrencileri katıldı. İHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Kars Haber