Gürsel Tekin: “Bunun Adı Tersine Göç Değil, Tersine Çöküş”

Gürsel Tekin: “Bunun Adı Tersine Göç Değil, Tersine Çöküş”

Gürsel Tekin, İstanbul tarihinde sadece 1. Dünya Savaşı sırasında göç vermiş, şimdi ise ekonomik savaş nedeniyle göç veriyor”

Tacettin DURMUŞ
CHP eski Genel Sekreteri Gürsel Tekin, bugün yaptığı açıklamada, Türkiye'nin ekonomik krizle birlikte artan göç hareketlerine dikkat çekti. Tekin, “AKP iktidarının siyasi vizyonsuzluğuna vurgu yaparak, parası olan Bodrum’a, olmayan da köyüne dönsün istiyorlar. “dedi.
Gürsel Tekin, İstanbul'daki ekonomik krizin göç hareketlerini hızlandırdığını ifade etti. İstanbul'daki kira ve konut haritasına değinen Tekin, kira ücretlerinin yüksekliğinin yaşam maliyetini artırdığını ve bu durumun İstanbul'da yaşayanları olumsuz etkilediğini belirtti.
Tekin açıklamasında şu hususlara yer verdi:
“Daha önce İstanbul'daki kira ve konut haritasını açıklamıştım. Gerçekten kiralar çok yüksek oranda. Türkiye ortalaması 7-8 Bin, İstanbul ortalaması 15-16 bin civarında. Böyle olunca İstanbul'da yaşamanın maliyeti çok ağır bir hale geliyor. Diğer taraftan İstanbul’da üretimi, istihdamı, gelir adaletini ve hayat kalitesini alabildiğine düşürdüler. İşsizlik, yoksulluk ve eşitsizliği; rant ve suç ekonomisini sınırsızca büyüttüler.
İstanbul'un iki milyonu aşan düzensiz göçmeni de barındırdığına dikkat çeken Tekin, Esenyurt ve Esenler gibi ilçeler mültecilerin en yoğun olduğu bölgeler olduğunu ifade etti. Afganlar, Suriyeliler, Mısırlılar istihdam edilmeye başlanınca doğal olarak pek çok kişi işinden oldu. Kirasını ödeyemedi, evini kaybetti. Çaresiz kalınca da tek çare memlekete dönmek kaldı. İstanbul tarihinde sadece 1. Dünya Savaşı sırasında göç vermiş, onun dışında genellikle göç almış bir şehir. Şimdiler de ekonomik savaş nedeniyle göç veriyor” diye konuştu.

Gürsel Tekin, “1980’den bu yana Türkiye’nin toplam nüfusu %80 artarken İstanbul’un nüfusu %500 oranında büyüyerek 16 milyona yükseldi. Türkiye genelinde 1 kilometrekareye düşen kişi sayısı 105 iken İstanbul’da bu sayı tam 2.929 kişiyi buluyor. İstanbul’dan nüfusun en zengin %10’lik kesimi il gelirinin yaklaşık %50’sini alıyor. Nüfusun geri kalan %90’i de toplam gelirin %50’sini paylaşıyor. Yani, İstanbulluların sevinçte ve kederde bir olmalarını sağlayan “gönül köprüleri” birer birer yıkılıyor diyerek şu örnekleri verdi;
Mesela, siz hayatınızda hiç ikinci el gömlek aldınız mı? Ya da elektrik faturanızı ödemek için evinizden bazı eşyalarınızı satmak zorunda kaldınız mı? İşte İstanbul da bu derin yoksulluk beraberinde tersine göçü getirdi! Bu şehirde sadece yoksullar değil, zenginlerinde göç halinde olduğunu söyleyen Tekin, “göç meselesi sadece yabancı ve yoksul vatandaşlardan ibaret değil. Bazı yandaş çevreler kısa süre içerisinde büyük bir servet sahibi olunca ne yapacaklar? Memleketlerine mi döneceklerdi? Elbette dönemezlerdi. Gariban, İstanbul'un çeperlerinde AKP ne oy verenler memleketine dönerken AKP iktidarınızda zenginleşenler; Kadıköy, Beykoz, Üsküdar, Beşiktaş, Sarıyer vb zengin semtlere göç etmeye başladı. Dedi.
Tekin, “İstanbul'un bu sorunlarla hesaplaşması gerektiğini ifade ederek, İstanbul'un gönül köprülerini yeniden inşa etmek adına siyaset üstü bir çabanın ortaya konulması gerektiğini vurguladı.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Kars Haber