Euro-Dolar-Altın-Borsa Zirveyi Gördüler!

Euro-Dolar-Altın-Borsa Zirveyi Gördüler!

Euro 30 lirayı aştı, dolar ve gram altın fiyatında yeni rekor! ‘Gelecek 6-12 ay içinde’ diyerek duyurdular: İki dev kurumdan çifte rekorlu tahmin…

Altın fiyatları ve döviz kurları rekor seviyelerde hareket etmeye devam ederken kurumlar yeni tahminlerini peş peşe açıkladı. Citibank gelecek 6-12 ay içinde ons altın fiyatı için 2100 dolarlık rekor seviyede bir tahmininde bulundu. BofA Securities de dolar/TL kurunun yıl sonuna kadar 31 TL seviyesine geleceğini öngördü. Euro ise bugün 30 lirayı aştı. İşte 18 Temmuz Salı Kapalıçarşı verileri ile güncel döviz kurları ve anlık, canlı Cumhuriyet altını, gram altın, çeyrek altın fiyatları…

Geçtiğimiz hafta ABD manşet enflasyon ve çekirdek enflasyon verisi beklentilerin altında açıklanınca ABD Merkez Bankası Fed’in Temmuz ayındaki toplantıda faizi artırıp sonrasında aceleci olmayacağı beklentisi fiyatlamalara yansımaya devam ediyor. Fed yaklaşık 1.5 yıldır sıkılaştırıcı faiz politikaları ile enflasyonu azaltmaya çalışıyordu. Ekonomistler gelen verilerden yola çıkarak yaptığı değerlendirmesinde bankanın enflasyon ile mücadelede olumlu sonuçlar almayı başardığını ifade ediyor. Ancak yine de çekirdek enflasyonun görece yüksek olması gibi unsurlar nedeniyle Fed’in faiz patikasında dikkatli ilerlemesi gerektiğinin altını çiziyorlar.

FED FAİZ KARARI 26 TEMMUZ’DA AÇIKLANACAK
ABD enflasyon verisi sonrası Fed’in faizde zirve seviyeye yakın olduğu kaydedilirken bu noktada gözler 26 Temmuz’daki karara çevrildi. Haziran ayında Fed Başkanı Powel’ın açıklamaları üyelerin yıl sonuna kadar iki faiz artırımını üzerinde mutabık kaldıkları yönünde olmuştu. 26 Temmuz’da yapılacak Fed toplantısında 25 baz puan artırımına piyasa neredeyse kesin gözüyle bakarken, Powell’ın karar ardından yapacağı açıklamaların daha kritik rolde olacağı ifade ediliyor.

MERKEZ BANKASI FAİZ KARARI 20 TEMMUZ’DA
Yurt içinde ise gündem sıcak. Vergi artışları ile hafta hareketli başladı. Ekonomistler yaşanan bu artışın fiyatları yukarı itmesinin mümkün olduğunu dile getiriyor. Enflasyon riski artarken tüm gözler 20 Temmuz’da yapılacak olan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası faiz kararının açıklanacağı PPK toplantısında olacak. Piyasada, politika faizine dair beklentiler yüzde 16-20 bandına yayılmış durumda.

DOLAR VE EURO YÜKSELİŞE DEVAM EDİYOR
Tüm bu gelişmelerle altın ve döviz piyasalarında hareketlilik devam ediyor. Dolar Endeksi 100 seviyesinin biraz altında işlem görüyor. Dolar/TL kuru ise yukarı yönde eğilimini koruyor. Bu sabah kur 26,94 TL civarında işlem görerek yeni rekorunu kırdı. **Euro/TL kuru ise 30.37 TL'yi aşarak tüm zamanların en yüksek seviyesini gördü.

GRAM ALTIN REKOR SEVİYEDE
Bu hafta önemli bir değişiklik beklenmeyen ons altın fiyatı 1965 dolardan işlem görüyor. Gram altın fiyatı ise 1700 TL'nin üzerine çıkarak tarihi zirvesini güncelledi. değerleniyor. Çeyrek altın 2823 TL, Cumhuriyet altını da 11.441 TL’den alıcı ile buluşuyor.

BORSADA DA YENİ REKOR
Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, güne yüzde 0,55 yükselişle rekor seviye olan 6.636,70 puandan başladı.

CITI İLE BOFA’DAN ALTIN VE DOLAR TAHMİNİ
New York merkezli Citibank, altın, petrol ve gümüş fiyatlarına ilişkin görüşlerini açıkladı. Yayımladığı raporda, Citibank’ın, altın fiyatlarına ilişkin tahmini, JPMorgan’ın beklentilerinin üzerinde bir seviyeye şekillenirken, banka petrol talebinde ise düşüş öngördü.

Altın fiyatlarına gelince banka, gelecek 6-12 ay içinde ortalama altın fiyatının taze bir rekor kırarak ons başına 2100 dolar seviyesine çıkmasını bekliyor. Bu beklentinin arkasında, ekonomik belirsizliklerin yatırımcıları güvenli limanlara yönlendirmesi yer alıyor.

Gümüş fiyatlarına ilişkin olarak ise Citibank, yıl sonunda ortalama gümüş fiyatının ons başına 28-30 dolar aralığında olmasını bekliyor.

BofA Securities ise yayınladığı bir raporda dolar/TL kuruna ilişkin tahminini paylaştı. Buna göre doların yıl sonuna kadar 31 TL olmasını beklediklerini dile getirdiler.

mynet

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Politika