Engelliler Meclisi, Engellilerin Sorunlarını Dile Getirdi

Engelliler Meclisi, Engellilerin Sorunlarını Dile Getirdi

Yeniden oluşum çalışmalarını sürdüren Kars Kent Konseyi, Engelliler Meclisi için çalışmalarına başladı.

Bugün ilk toplantısını gerçekleştiren Kars Kent Konseyi Engelliler Meclisi, engellilerin yaşadıkları sorunları gazeteciler aracılığıyla Kars kamuoyunun bilgisine sundu. 

Kent Konseyi Genel Sekreteri Onur Naci Karahancı koordinatörlüğünde, Namık Kemal Toplum Merkezinde gerçekleştirilen basın toplantısında engelliler adına açıklamada bulunan Durbaba Satılmış, Kars il genelinde engellilerin yaşadıkları sorunları dile getirdi.

Durbaba Satılmış açıklamasında engellilerin en büyük sorunlarının, engelli rampaları ve kaldırımların bazı duyarsız vatandaş ve esnaf tarafından işgal edilmesine karşı bir kampanya başlattıklarına ve günlük hayatta yaşadıkları başlıca sorunlara dikkat çekmek istediklerini dile gelirdi.

Engellilerin Kars’ta karşılaştıkları sorunların başta ulaşım olmak üzere eğitim, kültürel ve sosyal hayat ile sağlık hizmetleri ve bireysel ihtiyaçların karşılanmasındaki güçlükler olarak özetlediklerini belirterek şu şekilde sıraladı: 

ULAŞIM SORUNLARIMIZ

- Dolmuş şoförlerinin engelli vatandaşları araçlara almaması, keyfi uygulamaları.
- Dolmuş duraklarındaki kaldırımların uygun olmaması.
 -Cadde ve sokaklardaki rampalar ve yollar yeni olmasına rağmen gerek sağlıklı insanlarca gerekse esnaflarca işgal edilmiş durumda kimi rampalar uygun olsa da ya önüne park yapılıyor ya da rampanın çıkışında direkler vb. şeyler bulunuyor.
 -Görme engelliler için dizayn edilmiş kabartma bölümüne tabela, pano, direk vb. şeyler sarkıttığı için güçlük yaşanıyor.
 

Rampa eğimleri nedeniyle birçok arkadaşımız sandalyesinden düşebiliyor.
-Valilik ve Belediye Hizmet binalarındaki asansörlerin elverişsiz ve rampaların dik olması bizlere böylesi kamu binalarında bile ciddi zorluklar yaşatıyor.

EĞİTİM

Az sayıda öğrenci olmasına rağmen okula ulaşımda zorluk yaşandığı gibi okul içinde de sıkıntılar yaşanmaktadır. Kimi okulların asansörü olmasına rağmen arızalı oldukları bilinmektedir. Bu nedenle veliler çocuklarını sırtında üst katlardaki sınıflara taşımak zorunda kalmaktadırlar.

KÜLTÜREL VE SOSYAL HAYAT

 Şehrimizdeki kültürel ve soysal alanda hizmet veren kurum ve kuruluşlarda engellilere dönük düzenlenmelerde eksiklikler bulunmaktadır. Hiçbir engelli sinema, tiyatro vb. etkinliklere katılamamaktadır. Yapılan spor müsabakalarına katılabilmek hatta spor yapabilmemiz için bize uygun tesisler mevcut değildir.

SAĞLIK HİZMETLERİ

Sağlık hizmetlerine ulaşımda sıkıntı yaşanmaktadır. Kanunlara rağmen engellilere dönük pozitif ayrımcılık;  gerek halk, gerekse görevlilerce dikkate alınmamaktadır. Ayrıca Devlet Hastanesinde engelliler için tekerlekli sandalyelerin olmaması, olanların da hasta sandalyesi olarak kullanılması bizleri mağdur ediyor.

BİREYSEL İHTİYAÇLARIN KARŞILANMASI
-

Bu başlıkta en fazla istihdam alanında sıkıntı yaşanmaktadır. İşe girenler ise atıl durumda bırakılmaktadır, kimi yerlerde yük olarak görülmektedir. Engelli çalışanların çalışma koşullarının düzeltilmesi gereklidir.
 -Ayrıca engellilere uygun lavabolar şehir içinde bulunmamaktadır. 
 -Engellilerin malzemelerinin temininde ve bakımında teknik olarak ilimizin çok zayıf kaldığı bu nedenle sıkıntılar yaşandığı görülmektedir.

  Söz konusu tespitlerimizin dikkate alınarak biran evvel çözüme kavuşturulacağına dair inancımızı yetkililerimize arz eder, tüm engellileri, kurma çalışmalarını yürüttüğümüz Kent Konseyi Engelliler Meclisi’ne davet ediyoruz.”dedi.

engelliler-meclisi,-engellilerin-sorunlarini-dile-getirdi-(1).jpgengelliler-meclisi,-engellilerin-sorunlarini-dile-getirdi-(2).jpgengelliler-meclisi,-engellilerin-sorunlarini-dile-getirdi-(3).jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Kars Haber