Düve Yetiştiricilerinin Desteklenmesi

Düve Yetiştiricilerinin Desteklenmesi

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından hayata geçirilen ve Resmi Gazete'de yayımlanan Damızlık Düve Yetiştiriciliğinin Desteklenmesine İlişkin Kars Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Dr. Hüseyin Düzgün bir açıklamada bulundu.

 Düve Yetiştiricilerinin Desteklenmesi

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından hayata geçirilen ve Resmi Gazete’de yayımlanan Damızlık Düve Yetiştiriciliğinin Desteklenmesine İlişkin Kars Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Dr. Hüseyin Düzgün bir açıklamada bulundu.

Kars’ın da aralarında bulunduğu 31 il için planlanan ve damızlık düve yetiştiriciliği yapan büyükbaş hayvancılık işletmelerinin kurulması amaçlanan projede, ülkemizin ihtiyaç duyduğu damızlık gebe düvelerin yurt içinden karşılanması, et ve süt üretiminde verimlilik ile kalitenin artırılması, sermayenin ülke içerisinde kalmasını sağlayacak yatırımların desteklenmesine ilişkin usul ve esasları hedefleniyor.

Milli Tarım Projesi kapsamında hayata geçirilmesi planlanan bu projede İl Müdürü Düzgün, yetiştiricilere yaptığı çağrıda; Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliğine üye, TÜRKVET sistemine en az 3 yıl kayıtlı aktif sığır işletmesi olan gerçek ve tüzel kişi üreticilerin, bireysel veya bir arada yapacakları, 500 baş kapasiteye sahip, projeli sütçü, etçi veya kombine saf ırk damızlık düve üretimi ve ticari gebe düve satışı için sağlık sertifikasına sahip yeni işletme kurulması veya mevcut işletmelerin kapasitelerinin 500 baş üzeri olacak şekilde artırılması ve bu işletmelerin rehabilitasyon yatırımlarını kapsayacağını vurguladı.

Proje başvuruları için alımların başlandığına dikkat çeken Düzgün, “Karslı çiftçilerimiz de birlikte cumhurbaşkanımızla gerçekleştirdiğimiz külliyedeki toplantıda tüm Sayın Cumhurbaşkanımız çiftçilerle de paylaştı. Milli Tarım Projesi kapsamındaki destekler kapsamında ilimizin de içinde bulunduğu 31 ilde 500 başlık düve yetiştiriciliği ile ilgili 8. ayda bakanlar kurulu kararı yayınlanmıştı. 9. ayda tebliği yayınlandı ve uygulama rehberi geçtiğimiz hafta hayvancılık genel müdürlüğümüzün sitesinde yayınlandı. Proje başvurusu için alımlar başladı. proje kapsamında bakanlığımızın seçmiş olduğu 31 ilde birer kişiye yüzde 50 destekle verilmek üzere damızlık düve çiftlikleri kurulacak. Bu çiftlikler en az 500 başlık olacak şekilde projelendirilecek. Bu proje kapsamında hem ahır hem ahırın içerisinde için makine ekipmana, hem de ahıra koyacağımız en az dört aylık düzeyinde olabilecek olan dişi danalara yüzde 50 hibe desteği verilecek.” dedi.

Başvuruların il ve ilçe tarım müdürlüklerine yapılabileceğini hatırlatan Hüseyin Düzgün, maddi gücü yeterli seviyede olan yatırımcı yetiştiricilerin 16 Aralık tarihine kadar müracaatta bulunması gerektiğini söyledi. Düzgün, konuya ilişkin yaptığı açıklamada şunları söyledi;

“Başvurular müdürlüğümüze 16 Aralık tarihine kadar yapılması gerekiyor. Bu manada alt yapısı uygun olan yetiştiricilerinin müracaatlarını bekliyoruz. Bize müracaatta bulunan yetiştiricilerimizin başvurularını sisteme göre puanlayarak merkeze göndereceğiz. Merkezde uygun bulunan bir çiftçimiz desteklenecek bu ilde böylece damızlık olarak düvenin satıldığı büyük bir işletme kurulacak. Bu işletme bir anlık, bir günlük, ya da bir yıllık değil. Devam edecek, devir daim yapacak bir düve satış merkezi oluşturulmuş olacak. Bu proje daha önceki bireysel olarak başvurulan proje gibi değil, daha çok öz kaynağı bulunan, yüzde ellisini karşılayabilecek düzeyde olan yetiştiricilerinin başvurulması gereken bir projedir. Biz bu manada arzu ediyoruz ki bu alt yapıya sahip olan, maddi anlamda bu güce sahip olan yetiştiricilerinin, çiftçilerimizin il ve ilçe müdürlüklerine başvuruda bulunsunlar. Müdürlüklerimizde 7/24 başvuruda bulunarak, bilgi alarak proje hazırlamalarını istiyoruz. Çünkü bu hususta Sayın Başbakanımız, bakanımız olmak üzere milletvekilimizin ve sayın valimizin destekleriyle ilimizde bu 31 il içerisine konularak destek kapsamına alındı. Bu Çabalar boşa gitmesin istiyoruz. Başvuru ne kadar çok olursa biz de o oranda içerisinden bu manada puanı uygun olan, bunun altından kalkabilecek gücü olan yetiştiricimizi seçerek ilimizde diğer illere örnek bir düve yetiştirme çiftliği kurulması için gayret göstereceğiz. Şimdiden hayırlı olmasını temenni ederim.”(KHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Kars Haber