Dünyaca Ünlü Kazcı Nuran Abla, Kars İle ‘Kaz’ı Özdeşleştirdi

Dünyaca Ünlü Kazcı Nuran Abla, Kars İle ‘Kaz’ı Özdeşleştirdi

‘Kaz’ denilince ilk olarak hatırlanan Kars’ta, kadın girişimci Nuran Özyılmaz, Kars ile kaz’ı özdeşleştirdi.

Kadın işletmeci olarak 20 yıl önce kurduğu lokantasında Kars kazını dünyaya tanıtan ve kazcı Nuran Abla olarak Dünyada ve Türkiye’de nam salan Nuran Özyılmaz, kazın Kars’ın geleneksel yemeği olduğunu yineledi. 
Kars’ta yüzyıllarca önemli misafirler için kaz pişirildiğini hatırlatan Nuran Abla, kazın Kars’ın geleneksel yemeklerinin başında geldiğini söyledi. İlk önceleri yerel basında tanıtıldığını söyleyen medyanın mağfiretiyle Kars ile ‘kaz’ı özdeşleştirdiğini söyledi. 

Yerli ve yabancılar için pişirdiği kazların medya aracılığıyla dünyaya tanıttığını da söyleyen Nuran Özyılmaz, kazın başta ciğeri olmak üzere sakatının da son derece değerli olduğunu dile getirdi. Kaz yağı ile topuk kremi yapıldığını da söyleyen Nuran Özyılmaz, yaptığı açıklamada; “Kars kazı. Kars’la kazı özdeşleştirdik. Çünkü kaz buranın özel ve geleneksel yemeğidir. Şu anda elimde kar yağdığı için kesilmiş, baskıya konulmuş, tuzlanmış ve hafif güneş değmiş bir kaz bulunmaktadır. Bu kaz Kars’ın özel yemeyidir. Geleneksel ve misafirlere özel günlerde özel tadımlık yemektir bu doyumluk yemek değildir. Kars kazı bir ürün, bir pizza, bir hamburger değildir. Bu lokal bir üründür, Kars’ın özel lokal ürünü ve geleneksel lezzetidir. 

Kars kazının yağ ilaçtır. Eti geyik etinden de çok üstün bir lezzete sahiptir. Kazın buradaki yağlarını alıyoruz. Onu da bulgur pilavı yaptığımda kullanıyorum. Bu kaz iyi beslenmiş, cildi yağlanmış kaz, karı gördüğünde cilt yağlanır, deri parlak olur ve bir yağ salgısı üretir. O yağ kazın kendi salgısı olduğu için özel bir yağdır,  homojen bir yağdır. Yemeklerde dokunmaz romatizmal rahatsızlıklara, göğüs rahatsızlıklarında kullanılır. Hatta bir firma kaz yağından topuk kremi yaptı. Sürekli ona kaz yağı göndermiş oldum ve elimizdeki bu değerli kıymetini anlayabildik. Bu lokal ürün bizim turizm ürünümüzdür. Bu kazın iç yağı alınmıştır. Göbek tarafında burası yağlanma yapar. Bunu aldığımız için tuzlanmadan işlem görmeden özel yağdır. Bu yağı gönderiyorum göğüs rahatsızlıklarında kullanılıyor.  Bugün benden İstanbul'dan kaz ciğeri istendi.

Kaz ayrıca sakatatı ile de çok önemlidir. Kalsın hiç atılacak bir organı yoktur, bağırsağından, yağından, baş ve ayağından ile taşlığı dediğimiz sakatatları da ayriyeten kullanılır ve yemeklerde kullanılır. Aynı zamanda kaz ciğeri de önemli bir menüdür. Bu yıl kaz ciğerini de mönümüze koymuş olduk. Çünkü hep Avrupa'da kaz ciğeri yedik dediler misafirleriniz geldiğinde. Biz onu çok anlayamadık, temizleyen köylüler bunun o zaman tüketiyordu. O zaman çok elimize geçmedi. Ama şimdi yetiştirici çoğaldı ve şu andan kaz ciğerini de mönümüze koymuş olduk. Misafirlerimize sunuyoruz. “dedi. 

6e2f1ccc-eaf7-47a3-8d9a-4cf33dbd6125.jpg8fe5c814-e7f7-467e-92e7-b847913d8bf0-(1).jpg8fe5c814-e7f7-467e-92e7-b847913d8bf0.jpg
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Kars Haber