DSİ Yatırımları Kars’ın Kalkınmasına Katkı Sağlıyor

DSİ Yatırımları Kars’ın Kalkınmasına Katkı Sağlıyor

Devlet Su İşleri (DSİ) son 19 yılda yapılan ve devam eden yatırımlarıyla Kars’ın kalkınmasına büyük katkıda bulunuyor.

DSİ Genel Müdürü Kaya Yıldız yapmış olduğu açıklamada, “DSİ yatırımlarının kaynağını teşkil eden su, yaşamsal öneminin yanında tüm üretim süreçlerinin ana girdilerinden birini oluşturuyor. Ulaştığı her alanda adeta zincirleme bir reaksiyona sebep olan su, hem sektörel hem de sektörler arası hareketliliği tetikliyor. Suyun tarım ve sanayide yarattığı güçlü etki, geniş iş sahalarının doğmasına da vesile oluyor.
 
Tarım, enerji, hizmet ve çevre sektörlerinde faaliyetlerini yürütmekte olan Tarım ve Orman Bakanlığı, Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü;  inşa ettiği dev barajlarda depoladığı suyu başta içme, kullanma ve sanayi suyu üretimine yönelik tesisler olmak üzere; hidroelektrik enerji üretimi, tarımsal sulama, atık su arıtımı, taşkın kontrolü gibi çok geniş bir yelpazede mühendislik yapıları vasıtasıyla milletimizin hizmetine sunuyor.
 
Bu bağlamda ülkemizde 1954 yılından bu yana toprak ve su kaynaklarını geliştirmekle mesul olan DSİ, aralarında dünyada ilk kez uygulanan projelerin, en yüksek ve büyük barajların, en uzun sulama kanallarının ve içme suyu maksatlı tünellerin bulunduğu sayısız tesisi tamamlayarak milletimizin istifadesine sunmuş ve sunmaya da devam etmektedir.
Kars’ımıza son 19 yılda devasa su yapıları inşa ederek aziz milletimizin istifadesine sunduk. Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü tarafından 2003-2022 yılları arasında Kars iline toplam 1 Milyar 639 Milyon TL yatırım yapılarak 69 adet tesis hizmete alındı. Kars’ın mümbit topraklarını su ile buluşturmak için yatırımlarımız hız kesmeden devam etmektedir.

154 Bin 350 Dekar Arazide İnşaat Çalışmaları Devam Ediyor…

Kars’ımız için sulamanın önemi çok büyük. Bunun için 4 adet sulama tesisi inşaatı devam ediyor. İnşaatı devam eden 4 adet sulama inşaatının tamamlanması ile toplam 154 bin 350 dekar arazinin sulanması sağlanacak olup bu sulama tesislerinin hizmete girmesiyle birlikte Kars’ta zirai üretimde ülkemizin söz sahibi illerinden biri olacaktır.
Kars’ımıza 2 Baraj ve 6 Gölet Kazandırdık

Ülke tarımının en önemli illerinden biri olan Kars’ta ziraatın daha da gelişmesi için son 19 yılda kente Kars’ta son 19 yılda 2 baraj ve 6 gölet inşa ettiklerinin altını çizen DSİ Genel Müdürü Kaya Yıldız, ‘diğer taraftan Karslı vatandaşlarımız ve çiftçilerimizin kalkınması için baraj, gölet ve sulama tesislerinin önemi çok fazla. Dolayısıyla Kars’ın su kaynaklarını değerlendirmek için yeni barajlar inşa ediyoruz. Bu kapsamda 2 barajın yapım çalışmaları devam etmektedir. 

Kars’ta Taşkın Riskini Azaltıyoruz

Ayrıca; Kars İlinde taşkın riskini azaltmak için son 19 yılda tamamlanan 49 adet taşkın koruma tesisi ile 44 yerleşim yeri ve 85 bin dekar arazinin taşkın kontrolü sağlanmıştır. 3 adet taşkın koruma tesisinin de inşaat çalışmaları devam etmektedir.

Toplulaştırma ve Tarla İçi Geliştirme Hizmetleri İle Toprağımız Daha Kıymetli

Son 19 yılda, Arazi Toplulaştırma ve Tarla İçi Geliştirme Hizmetleri kapsamında Kars’ta 2 adet iş tamamlanarak toplam 395 bin dekar alanda arazi toplulaştırma tescili yapılmıştır. Kars ilinde 38 yerleşim birimi, arazi toplulaştırmasından faydalanmaktadır. Toplulaştırma ve tarla içi geliştirme hizmetleri ile toprağımız daha kıymetli ve daha verimli olmaktadır.

Kars’ın Suyu Ülkemizin Enerjisine Enerji Katıyor 

Kars’ta son 19 yılda 7 adet Hidroelektrik Enerji (HES) Tesisi işletmeye alınarak yıllık 819,44 GWh enerji üretimi sağlıyor.

Son olarak bu projelerin yapılmasında en büyük destekçimiz Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a, Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Dr. Bekir Pakdemirli’ye şükranlarımı sunuyor, emeği geçenlere teşekkür ediyorum.” dedi.

0f138877-0edb-4d22-90bf-29f270f2d7dc.jpg02fba4fa-327b-4316-8403-40463b39d666.jpg18ef02b1-2ef4-4f8c-981b-28505102fabb.jpg0362d1f4-8fc1-49f5-abe2-ef85eae3afe6.jpg

Kaynak:lider haber ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Kars Haber