Çıldırlı balıkçıların ümidi gelecek sezona kaldı

Çıldırlı balıkçıların ümidi gelecek sezona kaldı

"Buzların erimesinin ardından sadece 25 günlük sezonumuz oldu. Bu sezondaki günlerin çoğu da fırtınalı geçti. 10-15 gün ancak balıkçılık yapabildik. Sezonu açmadan kapattık"

Kışın üzerinde Eskimo usulü balık avcılığı ile atlı kızak keyfi yapılan Çıldır Gölü'nün yüzeyindeki buz tabakası, ilkbahara rağmen bu sezon geç çözülünce gölde tekne ile balık avlayan balıkçılar, geçen yıla oranla 35 gün geç başladıkları sezonu erken kapattı.

Ardahan-Kars sınırında yer alan ve kışın üzerinde Eskimo usulü balık avcılığı ile atlı kızakla gezinti yapılan Çıldır Gölü'nün yüzeyini kaplayan buz tabakasının bu yıl geç erimesiyle balıkçılar, gölde tekne ile balık avcılığı sezonunu erken kapatmanın üzüntüsünü yaşıyor.

Kışın üzerinde Eskimo usulü balık avcılığı ile atlı kızak keyfi yapılan Çıldır Gölü'nün yüzeyindeki buz tabakası, ilkbahara rağmen bu sezon geç çözülünce gölde tekne ile balık avlayan balıkçılar sezona geçen yıla oranla 35 gün geç başladı.

Gölün yüzeyindeki buz kalın iken eskimo usulü balıkçılık yapan balıkçılar, buz bahara doğru tabakasının incelmesi dolayısıyla üzerine çıkıp eskimo usulü balıkçılık yapamamalarının yanı sıra tekne ile de gölde ilerleyemeyip balık avlayamadıkları için üzüntü yaşadı.

Buzların erimesi sonrası da 15 Mayıs'a kadar küçük balıkçı tekneleri ya da sandal ile gölde balık avlayan balıkçılar, sezonu açtıktan 25 gün sonra da gölde avlanma yasağının başlaması sebebiyle sezonu erken kapattı.

Geçen sezon buzların erimesinin ardından yaklaşık 60 gün balık avcılığını yapan balıkçılar, bu yıl gölde sadece 25 gün avcılık yapabildi.

Çıldır'da tekne ile yaptıkları balık avcılığına geçen yıla göre geç başlayıp sezonu erken kapatan balıkçıların umudu gelecek sezona kaldı.

Gölün Ardahan kesimindeki Akçakale köyünde balıkçılık yapan Turhan Kılıç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu kış son yılların en soğuk ve uzun mevsimi olduğunu belirterek, balıkçılar olarak sezonu açmadan kapatmanın üzüntüsünü yaşadıklarını söyledi.

- "Sezonu açmadan kapattık"

Sezon kapanmadan önce son ağlarını Çıldır Gölü'nün sularına atan Kılıç, "Buzların erimesinin ardından sadece 25 günlük sezonumuz oldu. Bu sezondaki günlerin çoğu da fırtınalı geçti. 10-15 gün ancak balıkçılık yapabildik. Sezonu açmadan kapattık. Geçen sezona göre 35 gün zarardayız. Bu sezon ne yevmiyemizi kurtarabildik, ne de teknenin masrafını kurtarabildik. Sadece 15 gün çalıştık. Harcı borcunu görmedi. Bu yılın kışı çok uzun geçti, dolayısıyla bizi zorda baraktı. Buzların incelmesiyle de üzerine çıkamadık. Ne eskimo usulü balık avlayabildik ne de normal avcılık yapabildik. Bizim ortalama en az 35 gün kaybımız var." dedi.

Kılıç, ümitlerini gelecek sezona bağladıklarını belirterek, "Sezonun son balıklarını bugün tuttuk. Sezonu açmadan kapattık. Şuan bizim durumumuz çok zor. Hiçbir randuman almadan sezonu kapattık. Şimdi kara kara düşüneceğiz, gelecek sezonu. Sezonun çoğu gününde hava şartları nedeniyle çıkamadık. Ancak 15 gün çalışabildik. Geçen sezonda 5-6 bin lira civarında bir kazancımız oldu. Ama bu kez hiç kazancımız olmadı." ifadelerini kullandı.

- "Çıldır'da 15 Mayıs-15 Ağustos arası av yasak" 

Ardahan Tarım ve Orman Müdürü Turgay Şişman da yörede bu sezon havaların son derece soğuk geçtiğini belirterek, soğukların mevsim normallerinden fazla olduğunu söyledi. 

Bu durumun balıkçıları da zor durumda bıraktığını anlatan Şişman, "Bu yıl hakikaten kış çok uzun sürdü. Soğuk hava yüzünden Çıldır Gölü'nün buzları da geç eridi. Dolayısıyla balıkçılar bu durumdan son derece şikayetçi ama yapacak bir şey yok. Çıldır Gölü'nde 15 Mayıs'ta başlattığımız yasak 15 Ağustos tarihine kadar sürecek." bilgisini paylaştı.

Çıldır Gölü, doğal güzellikleri ve berrak suyu ile her mevsim yerli ve yabancı çok sayıda turisti ağırlıyor.

20190515_2_36456943_44469666_web.jpg20190515_2_36456943_44469667_web.jpg20190515_2_36456943_44469668_web.jpg20190515_2_36456943_44469669_web.jpg20190515_2_36456943_44469670_web.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Kars Haber