Bu Kadınlar ‘Ün Değil Un’ Peşinde

Bu Kadınlar ‘Ün Değil Un’ Peşinde

Kars’ta yedi kadın girişimci  “ün değil un peşindeyiz” sloganıyla yola çıkarak, 4K Kars Kadınlarını Kalkındırma Kooperatifi kurdu.

Faaliyetlerini yürütmek üzere bir işyeri de kuran kadın girişimciler, Kars’ta yaşayan diğer kadılar tarafından da ilgiyle takip ediliyor. 

4K Kars Kadınlarını Kalkındırma Kooperatifi Başkanı Filiz Kayaş, kooperatiflerinin faaliyetlerine başladığını belirterek, ülkemizin değişik illerinde yaşayan ancak kalbi Kars için atan 7 Karslı kadın olarak bir araya gelip bu kooperatifi kurduklarını söyledi.

Gazetemize açıklama yapan Kayaş, amaçlarının Karslı kadınların gücünü birleştirerek, tamamen  yerel ürünlerden oluşan üretim ve pazarlama süreçleri yaratarak, hem aile, hem şehir, hem de  ülke ekonomisine katkı sağlamak olduğuna dikkat çekti. 

Halkın organik besin kaynaklarından yararlanmasına katkı sunmayı amaçladıklarını ada belirten 4K Kars Kadınlarını Kalkındırma Kooperatifi Başkanı Filiz Kayaş “Bu doğrultuda neleri, nasıl, ne zaman ve kimler tarafından gerçekleştireceğimize dair çalışmalarımızı planladığımız şekilde başlatmış bulunmaktayız. Kooperatifimiz, doğal ve hayvansal ürünleri mamul haline getirmek suretiyle: öncelikle halı dokuma işi ile faaliyetlerine başlamayı planlamaktadır. Tezgahıyla, yünüyle, iş gücüyle tamamen yerel imkanlardan yararlanacaktır. İplik için yün, yün için koyun, koyun için yem gibi faktörler birlikte harekete geçecektir. Koyunun sütü, eti ayrıca değerlendirilecek, üreten elden çıkarma kaygısı taşımayacaktır. Deneyimli kadınlarımız iplik boyama, dokuma işinde genç kadınlara rehber olabilecektir. Ayrıca dağda, kırda kendi kendine yetişip çürüyen evelik, yarpuz gibi bitkiler toplanıp kurtularak vakumlu paketlerle, gımıdan turşu yapılmak suretiyle tüketiciye sunulacaktır. Bunun yanı sıra  hayvansal ürünler süt, yağ, peynir, yoğurt, kurut, et, kavurma vs. halinde tüketiciye sunulacaktır. İlerleyen dönemlerde faaliyet konuları öneriler ve görüşler doğrultusunda geliştirilebilecektir. 

İlk etapta kooperatif merkezinin bulunduğu yerde halı tezgahları kurulup, gerekli malzeme ve hammadde temin edildikten sonra usta öğreticiler nezaretinde Kafkas halı dokuma usulüyle halı, kilim dokutturulacaktır. Giderek aynı usulle günümüz ihtiyaçlarına göre yeni renk ve desenlerde yeni tasarımlar yapılması düşünülmektedir. Daha sonra iş gücü ve hammaddenin yoğun olduğu köy ve mahallelerde halı tezgahları kurulup üretim sürdürülecektir. Usta öğretici ve dokumacıları kooperatif yönetimi temin edecek, sonra tezgah kurulması planlanan yerlere nezaret etmek üzere görevlendirecektir.  Sonraki aşamalarda, mevsimine göre bitkiler toplattırılıp kurutulacak, hayvansal ürünler ise köylerde hazırlanacak, yerinde veya kooperatif merkezinde paketlenip tüketiciye hazır hale getirilecektir.

Nüfusunun yaklaşık olarak yarısının kadın olduğu şehrimizde tüm kadınlarımıza ulaşmayı düşünüyoruz. Bu nedenle iletişim kanalımız köy tüzel kişiliğini temsilen muhtarlar olacaktır. Köylerdeki iş gücünü üretim sürecine muhtarlarımız aracılığıyla dahil etmeyi planlıyoruz. Köylü kadınlarımız toplayıp kuruttuğu evelik, yarpuz, yaptığı kurut veya diğer hayvansal ürünleri köy muhtarı aracılığıyla kooperatifimize ulaştıracaktır. Emek ve ürünlerinin karşılığını da yine muhtarlar aracılığıyla alacaklardır. Böylelikle ürünüm elde kalacak, kime nasıl satacağım kaygısı gütmeden sadece üretime yoğunlaşacaktır.”dedi.

Tacettin DURMUŞ 

f7344716-af28-47f1-942f-1bf52862914d.jpg

79be720a-e8d7-4dbf-bbc5-c6f86f93cc34.jpg3300df91-03ba-472a-9e8a-5714aab17630.jpg68452e70-3669-4e93-8dd9-53bb3c1f62fa.jpg837484b8-962b-448e-a8e8-6347f58efe63.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Kars Haber