Bu destekler Kars çiftçisine can suyu oluyor

Bu destekler Kars çiftçisine can suyu oluyor

Tarım ve Orman Bakanlığı tarımsal destek ödemeleri kapsamında 1 milyar 653 milyon 871 bin 696 TL'lik destekleme ödemesi Kars’ta da çiftçilerin hesaplarına aktarılıyor. 

Tacettin DURMUŞ 

Son yıllarda yaşanan kurallılık, Rusya - Ukrayna savaşı, hayat pahalılığı, deprem ve sel felaketleri ile ektiğini biçmekte zorlanır hale gelen Kars çiftçisi, söz konusu desteklere rağmen, girdi fiyatlarının her geçen gün artmasından dert yanıyor. Traktörlerini, ekim araç gereçlerini ve tohumluklarını hazırlayan çiftçiler, mazot fiyatlarının alınamayacak kadar yüksek olmasından yakınıyor. Tohumu olmayanlar da fiyatların yüksek olmasından yakınırken, gübre fiyatları da el yakıyor. Geride bıraktığımız kış boyu kar kuraklığının yaşandığı Kars’ta çiftçiler kıtlık olmasın diye kara kara düşünürken bile umudunu kaybetmiyor. Temel geçim kaynağı sadece tarım ve hayvancılık olan yöre halkı yaklaşık 20 gündür şap hastalığı nedeniyle hayvan hareketliliğinin yasaklanması nedeniyle de büyük sorunlar yaşıyor. Kars köylüsü çifte çıkmak için hayvanlarından bir kısmını satmak suretiyle giderlerini karşılamak için cebine para koyabiliyor. Ama et fiyatları 300 liraya dayanırken kasaplar da kesecek hayvan bulmakta zorlanıyor. Bu durum alandaki her kesi olumsuz etkilediği gibi evine et götüren veya götüremeyen vatandaşı da sarsıyor. 
Bu arada devletin verdiği aşağıda sıralanan desteklerle biraz olsun umutlanan Kars köylüsü refah bir hayat sürmek istiyor. 

Öte yandan ülke genelinde olduğu gibi Kars’ta da buzağı desteği kapsamında 1 milyar 520 milyon 671 bin 781 TL fark ödemesi çiftçilerin hesaplarına yatırılıyor. Ayrıca (Hububat, Baklagil, Dane Mısır) desteği kapsamında 117 milyon 285 bin 356 TL. Biyolojik ve Biyoteknik Mücadele desteği kapsamında 13 milyon 546 bin 541 TL. Mazot ve Gübre desteği kapsamında 1 milyon 564 bin 390 TL. Sertifikalı Fidan Kullanım desteği kapsamında 803 bin 628 TL olmak üzere toplamda 5 kalemde 1 milyar 653 milyon 871 bin 696 TL çiftçiye destek veriliyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Kars Haber