"Bombalı araç ile terör saldırısı olacak diye kandırıldım"

"Bombalı araç ile terör saldırısı olacak diye kandırıldım"

Kars'ta, FETÖ darbe girişimine ilişkin dönemin 14. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı Lojistik Destek Taburunda görevli 2'si tutuklu 28 askeri personelin yargılandığı davada tutuklu astsubaylar Çağlar ile Aktolun tahliye oldu

Kars'ta, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine ilişkin dönemin 14. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı Lojistik Destek Taburunda görevli 2'si tutuklu 28 askeri personelin yargılandığı davada tutuklu astsubaylar tahliye oldu.

Kars 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, dönemin 14. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı Lojistik Destek Taburunda görevli bir yüzbaşı, 5 üsteğmen, 2'si tutuklu 21 astsubay ve bir uzman onbaşıdan oluşan 28 askeri personel katıldı.

Tutuklu sanıklardan eski astsubay Taha Boğaçhan Aktolun, bulunduğu Trabzon'daki cezaevinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) üzerinden duruşmaya katılırken, diğer tutuklu sanık eski astsubay Koray Çağlar, tutuksuz sanıklar ve sanık avukatları ile sanık yakınları ise salonda hazır bulundu.

Eski astsubay Taha Boğaçhan Aktolun, savunmasında 15 Temmuz darbe teşebbüsünün hiçbir evresinde yer almadığını öne sürerek, "Bombalı araçla ve terör saldırısı olacağı yönünde bilgi geldi. Araç durdurmadım, kimseyi aramadım, amacımız bombalı araca karşı güvenlik önlemi almaktı." dedi.

Emir komuta zincirinde hareket ettiklerini anlatan Aktolun, "Darbe girişimini daha sonra öğrendim. Tabur komutanının emir zincirinde hareket ettim. Cebir ve şiddet kullandığıma yönelik bir delil bulunmamaktadır. Olayların bastırılması ve tugay komutanının teslim olması için görev aldım. O gece kandırıldım, olay öğrendikten sonra bastırmak istedim. Bombalı araç ile terör saldırısı olacak diye kandırıldım. Beraatimi talep ediyorum." beyanında bulundu.

Tutuklu sanık Koray Çağlar da suçsuz olduğunu ifade ederek, "Lojistik Destek Tabur Komutanı binbaşı Çetin Aydoğan, emriyle nöbetçi olmama rağmen bombalı araçla terör saldırısı olacağına karşın zorla göreve çağırdı. Terör saldırısı olacağı yönünde bilgiler geldi. Tabur komutanı kışlanın emniyeti alınacağı söylemesi üzerine nizamiye bölgesine gittik, beraatimi istiyorum." ifadesini kullandı.

Tutuksuz yargılanan 26 sanık ise haklarındaki iddiaları reddederek beraatlerini istedi.

Sanık avukatları, müvekkillerinin örgüt ile herhangi bir bağlantısının bulunmadığını, asker olmaları nedeniyle gelen emirleri uyguladıklarını öne sürerek, bu nedenlerle müvekkillerinin beraatini talep etti.

Mahkeme Heyeti Başkanı Saffet Murat Kasapoğlu, tutuklu sanıklar Koray Çağlar ile Taha Boğaçhan Aktolun'un "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçundan suçundan toplam 6 yıl 8 ay hapisle cezalandırılmaları ve hükümle birlikte adli kontrol tedbirleri konularak tahliyelerini kararlaştırdı.

Heyet, tutuksuz yargılanan 26 sanık hakkında ise kesin ve inandırıcı delil bulunmadığı ve atılı suçları işledikleri sabit olmadığından beraatlerine karar verdi.

- İddianameden

Kars Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, 14. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı Lojistik Destek Taburunda görevli eski astsubaylar Taha Boğaçhan Aktolun ve Koray Çağlar ile bir yüzbaşı, 5 üsteğmen, 19 astsubay ve bir uzman onbaşıdan oluşan 2'si tutuklu 28 askeri personel "sanık" sıfatıyla yer alıyordu.

FETÖ/PDY'nin ortaya çıkışı, örgütün devlet kurumları ve Türk Silahlı Kuvvetlerindeki yapılanması ile darbe teşebbüsünde yaşananlar hakkında bilgiler aktarılan iddianamede, sanıkların "Anayasa'yı ihlal", "TBMM'yi ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme", "Hükümeti ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme" suçlarından üçer kez ağırlaştırılmış müebbet, "terör örgütü üyeliği" suçundan da 10 yıldan 15 yıla kadar hapsi isteniyordu.

aa

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Kars Haber