Bir zamanlar Kars’ta, “Kızıl Konsoloshane”

Bir zamanlar Kars’ta, “Kızıl Konsoloshane”

Kafkas Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Anabilimdalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nebahat Oran Arslan, Kars’ta yıllarca tartışılan ve hakkında kitaplar yazılan, Rus Konsolosluğu’nu konu edinen bir kitap çıkardı.

Arslan’ın ‘Kızıl Konsoloshane, Kars’ta Sovyet Rusya Konsolosluğu ve Sovyet Rusya Ticaret Mümessilliği’ adı ile yayınlayan kitabında, bir dönemin unutulmaya yüz tutmuş bilinmeyenleri gün yüzüne çıkacak.

Doç. Dr. Nebahat Oran Arslan’ın Türk - Rus ilişkilerinin iyi bir şekilde başlangıç yaptığı ve daha sonraki gelişmeleri anlattığı kitabının önsözünde; “Tarihçi için kimi zaman bir araştırmanın başlama hikayesi, tıpkı bu eserde olduğu gibi karşılaşılan bir satırlık cümle de olabilir. Kızıl Konsoloshane, TBMM ile Sovyet Rusya'nın gelişen ilişkilerine binaen 1921 yılında Kars'ta açılan Sovyet Rusya Konsolosluğunun faaliyetlerini aktarmaktadır. İkinci Dünya Savaşı öncesinde 1938 yılında kapatılan konsolosluk yerine faaliyetlerine 1970'li yıllara kadar devam eden Sovyet Rusya Ticaret Temsilciliği kurulmuştur Kızıl Konsoloshane, 1921-1938 yılları arasında Sovyet Rusya Kars Konsolosluğu'nun ve kuruluşu, çalışmaları ve daha sonra ticaret temsilciliği olarak verdiği hizmetleri ele alarak iki ülkenin o yıllardaki diplomatik ilişkilerine şık tutmaktadır.” Şeklinde ifadeler yer alıyor.

Kaynak:lider haber ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Kars Haber