Belediye Başkan Adayı Prof. Dr. Ötüken Senger projelerini Açıkladı

Belediye Başkan Adayı Prof. Dr. Ötüken Senger projelerini Açıkladı

Cumhur İttifakı Kars Belediye Başkan Adayı Prof. Dr. Ötüken Senger: Kars'a yönelik hazırladığı projelerini basın aracılığıyla Kars halkında duyurdu.

DEREİÇİ MESİRE VE SOSYAL YAŞAM ALANI DÜZENLEMESİ
Şehrimizin vitrini olan Bedesten mevkiinin kanalizasyon probleminin alt yapı revizyonu ile ivedi bir şekilde giderilecektir. Kars Kent Ormanı’nın mevcut alanını genişleterek bir kısmına bank, spor aletleri ve kamelyalar yapılarak halkımızın şehirden uzak ailesiyle vakit geçirebileceği bir alan oluşturulacaktır. Kars Çayı’nın ıslah edilmesi ve akabinde Bedesten mevkiinden başlayıp Konservatuara kadar su altı ışıklandırmalarının yapılarak aynı istikamet boyunca peyzaj çalışmaları ile su kenarı mesire alanı oluşturulacaktır.

KARS KALESİ ŞEHİR MERKEZİ TELEFERİK SİSTEMİ
Kars Kalesi ile Şehir Merkezi arasında modern teleferik sistemi kurulacak. Teleferik istasyonları, turist yoğunluğu olan bölgelere stratejik olarak konumlandırılacaktır. Teleferik istasyonları mimari açıdan çevreye uygun ve estetik olacak şekilde tasarlanacak. İstasyonlarda modern bilet satış ve kontrol sistemleri kurulacak. İstasyonlarda acil durum müdahale ekipmanları bulundurulacaktır. İnşaat sürecinde doğal yaşamı korumak için gerekli önlemler alınacaktır.

KARS ÂŞIKLAR BAYRAMI
Şehirler sadece ekonomik unsurlarla, yol, su vb. hizmetlerle kalkındırılamaz. Kültürel faaliyetler de halk nezdinde bir o kadar önemlidir. Kars hâlihazırda âşıklık geleneğinin en canlı şekilde yaşatıldığı ildir. Daha önce defalarca ilimizde yapılan âşıklar bayramı ilimiz için bir marka değeri oluşturmuştur. Son yıllarda bu gelenek terk edilmiş, bu durum da gelenek ve halk için bir takım olumsuz sonuçların ortaya çıkmasına sebep olmuştur. Bu gelenek yeniden canlandırılacak ve değerli hemşerilerimiz için sosyal bir aktivite haline getirilecektir.

KARS CADDE İSİMLERİNİN TARİHİ ŞAHSİYET (HEYKEL) VE SİMGELERLE DÜZENLENMESİ
Yapılacak olan bu proje, tarihi ve kültürel çevre bakımından zengin bir geçmişe sahip olan Kars ilindeki mevcut sokakların tanınırlığını artırmak ve sokaklara verilecek isimler ve yapılacak heykellerle geçmişi geleceğe aktarma açısından önem arz etmektedir. Öncelikle belirlenecek olan sokaklara Kars yerel tarihinde önemli bir yere sahip olan şahsiyetlerin isimleri verilecek ve daha sonra çevre-mekân ilişkisi içerisinde alan düzenlemesi yapılacaktır.

EKONOMİYE YÖNELİK PROJELER
Kars, tarihinde pek çok güçlü kadının izlerini taşıyan, kültürü ve mirasıyla zenginleşmiş bir şehirdir. Cumhur İttifakı MHP Kars Belediye Başkan Adayı Prof. Dr. Ötüken Senger, ekonomi ve istihdamda iş görebilir durumdaki engelliler, kadınlar ve gençleri önceliğine alan yenilikçi projelerle yola çıkıyor.

➢ KARS BELEDİYESİ MODERN KESİMHANE
Kars ili, kültürlerarası geçiş noktası olmasının yanı sıra geniş mera ve çayırlarıyla hayvancılığın yoğun olarak yapıldığı bir şehirdir. Modern Kesimhane Projesi, besi sektörünü geliştirerek tarımın canlanmasına katkı sağlayacak önemli bir adımdır. Proje, günlük et ihtiyacını karşılamak ve sektördeki açığı kapatmak amacıyla 200 büyükbaş ve 500 küçükbaş kesim kapasitesine sahip bir tesis kurmayı hedeflemektedir. Tesiste hijyenik kesim üniteleri, soğuk odalar ve et parçalama bölümleri bulunacak, çevre dostu bir yapı olacaktır. Proje tamamlandığında Kars'a modern bir kesimhane kazandırılacak ve yaklaşık 250 kişi istihdam edilecektir.

KAPALI YÖRESEL ÜRÜNLER PAZARI
Kars’ta üretilen kaşar peyniri, gravyer, tel peynirler, tulum peynirleri, bal çeşitleri, yağ çeşitleri, et ürünleri, pekmez, Kars kazı, köy tavuğu, erişte ve kavılca gibi doğal ve yerel ürünlerin Yöresel Ürünler Pazarı’nda tüketiciye ulaştırması amaçlanmaktadır. Ayrıca Yöresel Ürünler Pazarı’ndaki ürünlerin e-ticaret kanalı ile satışının yapılması ile daha geniş kitlelere ulaştırılması hedeflenmektedir. Yöresel Ürünler Pazarı’ndaki işyerlerinde dar gelirli ailelerdeki kadınların, iş görebilir durumdaki engellilerin ve gençlerin istihdamının sağlanması teşvik edilecektir.

KARS BELEDİYESİ TEKSTİL ATÖLYESİ
Belediye bünyesinde kurulacak tekstil atölyesinde Kars Belediyesi, İlçe Belediyeleri ve bölgedeki resmi kurumlar için iş elbiseleri dikimi yapılacaktır. Belediye tekstil atölyesinde dikim, paketleme ve dağıtım hizmetleri için çeşitli kesimlerden birçok insanımıza istihdam sağlanmış olacaktır. Bu kapsamda tam zamanlı ve kısmi zamanlı istihdam sağlanacak kesimler; Dar gelirli ailelerdeki ev hanımları, İş görebilir durumdaki engelli vatandaşlar, Şehit ve Gazi yakınları, bu alanlarda eğitim almış gençler ve dar gelirli ailelerden bir evden en fazla bir kişi olacak şekilde diğer yetişkinler olacaktır.

KARS SANAYİ BÖLGESİ ÇEVRE DÜZENLEMESİ
Sanayi bölgesinin çevre düzenlemesi ve geliştirilmesi kapsamında, bu bölgesinin çevre dostu bir yaşam alanına dönüştürülmesi için alt yapı çalışmalarının yanı sıra ağaçlandırma faaliyetlerinin yapılması, yeşil alanlar ve dinlenme alanlarının oluşturulması hedeflenmektedir. Ayrıca sanayi bölgesinin ve çevresinde bulunan fabrikaların çöp toplama noktasında yaşadıkları sorunun giderilmesi, bloklar arası yol genişliğinin nizami ölçülere kavuşturulması sağlanacaktır.

MODERN SEBZE VE MEYVE HALİ
Kars sebze ve meyve halinin durumu incelendiğinde sadece 10 adet iş yerinin açık olduğu ve bunlardan sadece 3 tanesinin aktif olarak iş yaptığı, diğer 7 iş yerinin ise ürün getiremediği, dolayısıyla bir yıl içerisinde kapanma tehlikesiyle karşı karşıya oldukları anlaşılmıştır. Bunun dışında sebze ve meyve getiren araçların park ve konaklama yeri sıkıntısı olduğu bilinmektedir. Şehir merkezinde bulunan manavların ve marketlerin birçoğunun sebze ve meyvelerini çevre illerden temin ettikleri bilinmektedir. Bu yüzden vatandaşlarımızın kolaylıkla ulaşabileceği şehrin batısında ve şehir merkezine daha yakın bir konumda modern sebze ve meyve hali kurulacaktır. Çevre illerden sebze ve meyve getirmek yerine şehrimizde yeni sebze ve meyve halinin yapılması istihdama olumlu etkisi kısa zamanda görülecektir.

EĞİTİME YÖNELİK PROJELER
Prof. Dr. Ötüken Senger, çocuklarımızın ve gençlerimizin yaratıcılıklarını geliştirecek ve öğrenmeyi heyecanla sürdürecekleri yenilikçi eğitim projelerini hayata geçirmeyi hedefliyor. Bilim, sanat ve spor alanlarında desteklenen genç nesiller, Kars'ın gururu olacaktır.

➢ BELEDİYE KREŞ VE GÜNDÜZ BAKIMEVİ
Kars Belediye Kreşi ve Gündüz Bakımevi, şehrimizin en değerli varlıkları olan çocuklarımızın sağlıklı, güvenli ve eğitici bir ortamda büyümelerini sağlamak amacıyla kurulacak bir eğitim kurumu olacaktır. Kars Belediye Kreşi ve Gündüz Bakımevinde eğitimde kalite yaklaşımıyla uzman eğitimciler ve pedagoglar eşliğinde çocuklarımıza en iyi eğitimi sunacağız. Çocuk güvenliği en üst düzeyde sağlanacak ve hijyen standartlarına titizlikle uyulacaktır. Eğlenceli ve yaratıcı aktivitelerle çocukların öğrenmeye olan ilgisi artırılacaktır. Çocuklar, grup etkinlikleri ve paylaşıma dayalı oyunlarla sosyal becerilerini güçlendireceklerdir. Aile İş Birliği kapsamında, ailelerle sürekli iletişim içinde olunup evde ve kreşte sağlıklı bir eğitim dengelemesi sağlayacağız.

KARS BELEDİYE KONSERVATUVARI
Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal ATATÜRK modern Türk devletinin gelişmesinin yalnızca iktisadi yönden değil halkın sosyal hayat içerisinde de kendini geliştirmesi ile olacağını ve bunun sanat gibi alanlar ile oluşturulacağını bildiği için sanatın her alanına büyük önem vermiştir. Kars Belediye Konservatuvarı bünyesinde gerçekleştirilecek faaliyetler bireylerin sosyal yönünün güçlenmesinin yanında sanat alanında bir istihdam sahasının oluşmasına da zemin hazırlayacaktır. İkincil derecede yararlanacak olan dinleyici kitleye de (konser, sergi, tiyatro gibi) etkinliklere ulaşma imkânı sağlayacaktır. Kars Belediye Konservatuvarı bünyesinde gerçekleştirilecek faaliyetler yoluyla tüm vatandaşlarımızla birlikte şehrimizde görev yapan memurlar, üniversite öğrencileri, memleket özlemiyle şehrimizi ziyarete gelen hemşehrilerimiz ile yerli yabancı turistler gibi diğer kesimlerin de yararlanabileceği bir cazibe merkezi oluşturulacaktır.

BAŞARILI ÖĞRENCİLERE ÖDÜL VE BURS DESTEĞİ
Başarılı Öğrencilere Ödül ve Burs Desteği" projesi kapsamında başarılı ve maddi olanakları kısıtlı öğrencilerin eğitim hayatlarını verimli bir şekilde sürdürebilmeleri için sürekliliği olan bir burs sistemi oluşturulacaktır. Burs başvurularının alınması, değerlendirilmesi ve bursun devamı için objektif kriterler belirlenecek ve belediyemizin mobil uygulaması, e-belediye terminalleri ile burs ve eğitim hizmetleri ofisi aracılığıyla paylaşılacak ve hiçbir ayrım yapılmadan kriterleri sağlayan tüm gençlerimiz burs ve destek hizmetlerinden yararlandırılacaktır. Ayrıca şehrimizde öğrenim gören yerel ve ulusal düzeyde eğitim, sanat ve spor yarışmalarında dereceğe giren gençlerimize çeşitli düzeylerde ödüller verilecektir.

ÜRETİCİ-EĞİTİCİ BULUŞMALARI
Kars Belediyesi ve ilgili kurumların işbirliği ile farklı hayvansal ürünlerin (kaz, büyükbaş, küçükbaş ve gıda) üretiminde bulunan üreticilere minimum maliyetle maksimum gelir elde edebilmelerine yardımcı olmak adına; Kars kazı yetiştiriciliği, süt sığırı yetiştiriciliği, besi sığırlarının bakım ve beslenmesi, küçükbaş hayvan yetiştiriciliği ve arı yetiştiriciliğine yönelik eğitim programları düzenlenecektir. Ayrıca hayvansal işletmelerin kurulumu ve fizibilite çalışmaları, hayvan hastalıkları, hayvancılıkta mera kullanımı, hayvancılıkta kooperatifleşme, hayvan ve hayvansal ürünlerin pazarlama yöntemleri, hayvansal atık yönetimi, bölge endemik ırkları ve ırkların genetik yapılarının korunması, hayvancılıkta barınak şartlarının iyileştirilmesi, hayvan hayat sigortaları, bitkisel üretimde yaşanılan sorunlar hakkında da eğitim programları düzenlenecektir.

TEKNOLOJİYE YÖNELİK PROJELER
Dijital teknoloji ve yapay zekâ başta olmak üzere dünya genelinde yaşanan değişim/dönüşüm süreçleri ile bilim ve teknolojinin tüm imkânlarının Kars Belediyesinin hizmetlerinde kullanılmasını sağlayacak TEKNOLOJİDE # öncüşehir projelerimiz yoluyla akıllı sistemlerin kurulmasını hızla gerçekleştirerek toplumsal faydayı gözetecek, teknoloji kapasitesi yüksek altyapı çalışmalarını hayata geçireceğiz.

➢ KARS BELEDİYESİ BİLİM MERKEZİ VE GEZEGENEVİ
Kars’ta mevcutta bir bilim merkezi bulunmamaktadır. Bu durum çocukların ve gençlerin bilime olan ilgilerini azaltmakta hatta okul dışında geçirdiği saatleri verimsiz ve tehlikeli bir boyuta taşımaktadır. Bilim Merkezi ve Gezegenevi; güneş teleskobu, aynalı teleskoplar ve içerisinde bulunan Planetaryum Salonu ile gökyüzünün ihtişamını ayağınıza getirecek. Kent dokusuna ve mimarisine uygun olarak tasarlanacak Bilim Merkezi ve Gezegenevi binası ve çevre düzenlemesiyle dinlenme alanları, oyun alanları ve özel etkinlik alanlarıyla nezih bir ortam yaratacaktır. Bilim Merkezi ve Gezegenevi kapsamında okulöncesinden üniversiteye kadar tüm yaş gruplarını kapsayacak bilim şenlikleri yapılacaktır

AKILLI KENT (Telefon Şarj, Wifi, Navigasyon ve Mobil Uygulama)
Cep telefonu ve mobil cihazlara güç sağlama ve cihazların internete bağlanmalarını sağlama adına, park, bahçe, minibüs ve otobüs durakları vb. alanlara şarj istasyonlarının ve ücretsiz wifi bağlantılarının kurulmasını amaçlamaktadır. Buna ek olarak proje kapsamında Kars Belediyesi navigasyon ve mobil uygulamaları bulunmaktadır. Kars Belediyesi navigasyon uygulaması ile en çok ihtiyaç duyulan eczaneler, ATM'ler, toplu taşıma araçları, marketler, hastaneler, akaryakıt istasyonları, lokantalar, yöresel ürün satış noktaları, tarihi ve kültürel alanlara ulaşım ve erişim desteği sağlanacaktır. Navigasyon uygulaması bir mobil uygulama olarak mobil cihazlara yüklenebilecektir. Projenin diğer bir bileşeni Kars Belediyesi mobil uygulamasıdır. Mobil uygulama e-belediye (fatura sorgulama ve ödeme, nikah işlemleri, imar işlemleri vb.), belediye sosyal ve kültürel etkinlikleri (etkinliklerin takvimi, sosyal tesisler, spor alanları vb..), belediye projeleri, ihbar ve şikayet, haberler ve duyurular, hava durumu, otobüs ve minibüs durakları ve saatleri, nöbetçi eczaneler, tarihi ve kültürel alanlara ulaşım ve erişim imkanlarını gösteren farklı başlıkları içerecektir.

E-BELEDİYE TERMİNALLERİ
e-Belediye Terminalleri, belediyede verilen hemen hemen tüm hizmetlerin içerisinde yer aldığı, belediye hizmetlerinde kolay ve hızlı erişime olanak sunan, fatura sorgulama-ödeme, talep, şikayet ve bildirimde bulunabilme, nöbetçi eczane, taksi, dolmuş-otobüs güzergah ve saatleri gibi çok sayıda hizmetin bünyesinde yer aldığı dijital platformlar olarak hizmet verecektir. Belediyemiz tarafından öncelikle şehrin insan yoğunluğu yüksek yerlerine yerleştirilecek 4 adet e-Belediye Terminali ile vatandaşlarımız Belediye binasına gelmeden, bu terminaller vasıtasıyla birçok hizmeti alabilecek, bu sayede hem hizmet kalitesi arttırılacak hem de bürokratik işlemlerin azaltılması yoluyla daha hızlı daha nitelikli hizmet verebilmek mümkün olacaktır.

KAPALI VE KLİMALI AKILLI DURAKLAR
Bu projenin amacı, şehir içi otobüs duraklarının vatandaşlarımızı kışın soğuğundan ve yazın sıcağından koruyacak akıllı klimalı durakların hizmete alınmasıdır. Bu durakların şehrin merkezinde olan 10 bölgeye yerleştirilmesi, her birinin 40 metrekare ölçülerinde ve aydınlatmalı olması planlanmaktadır. Bu duraklara yerleştirilen dijital ekranlar otobüs sefer saatlerini, otobüsün mevcut durak noktasına ne kadar sürede geleceğini gösterecek ve şarj-navigasyon istasyonu donanımına sahip olacaktır. Duraklarda reklam hizmeti vermek için dijital billboardlar olacak ve bu reklamlardan elde edilen gelirler durakların bakım ve yenileme giderlerinin karşılanmasında kullanılacaktır. Aydınlatma ve şarj kaynakları durakların çatısına takılacak güneş panelleri yoluyla sağlanacaktır.

SAĞLIK VE ÇEVREYE YÖNELİK PROJELER
Cumhur İttifakı Milliyetçi Hareket Partisi Kars Belediye Başkan Adayı Prof. Dr. Ötüken Senger çevresel faktörleri göz önünde bulundurarak, doğaya, canlı ve cansız yaşama, sağlıklı ve güvenli yaşama duyarlı bir belediyecilik hizmetinin verilmesini hedeflemektedir. Prof. Dr. Ötüken Senger; sağlıklı, kimlikli, çevre ve hayvan dostu, iklim ve sıfır atık uyumlu bir Kars inşası için SAĞLIK VE ÇEVREDE # öncüşehir projelerini hayata geçirecektir.

➢ SAĞLIKLI ŞEHİR
Kars’ın sağlıklı şehir olabilmesi kapsamında ‘Sağlıklı Şehir Projesi’ geliştirilerek, Avrupa Sağlıklı Şehirler Ağı’na Kars’ın katılmasını sağlamak hedeflenmiştir. Kars Sağlıklı Şehir Projesi; Kars Belediyesinde Sağlıklı Şehir Ofisinin kurulmasıyla başlayacaktır. Daha sonra Kars’ın Avrupa Sağlıklı Şehirler Ağı’na katılabilmesi için AB Projesi hazırlanacaktır. Proje kapsamında; Sağlıklı Çevre, Sağlıklı Hayvan ve Sağlıklı İnsan yaklaşımıyla paydaş gruplar ile Sağlıklı Şehirler hareketi ve ilkeleri belirlenerek farkındalık oluşturulacaktır. Sağlıklı çevre içerisinde şehrin çöp sorunu ve temizliği ile daha temiz sokak ve caddeler oluşturulacaktır. Sağlıklı hayvan kapsamında sahipsiz köpekler/sokak köpekleri rehabilitasyonu için Hayvan Bakımevi oluşturulacaktır.

HAYVAN BAKIMEVİ
Sokak hayvanlarının hem toplumsal yaşama olumsuz etkilerini azaltmak hem de kendilerinin zarar görmemesi ile diğer hayvanlara ve çevreye zarar vermesini önlemek için kapsamlı bir çalışma yapılacaktır. Bu kapsamda nitelikli “Hayvan Bakımevi” oluşturulacaktır. Hayvan Bakımevi mümkün olduğunca doğal koşullarda toprak, taş, bitki, ağaç ve geniş gezinti alanları olacak şekilde inşa edilecektir. Bakımevinin çeşitli üniteleri olacak ve her türlü sağlık işlerinin yapılacağı donanımlı bir sağlık merkezine de yer verilecektir.

BİRİNCİ SINIF ATIK GETİRME MERKEZİ VE AYRI TOPLAMA SİSTEMİNİN KURULMASI
Atık Getirme Merkezlerinin Teknik Özelliklerine ilişkin usul ve esaslar dikkate alınarak ilimizde Birinci Sınıf Atık Getirme Merkezi kurulacaktır. Bu proje kapsamında şehrimizin muhtelif yerlerindeki mevcut çöp konteynırları Sıfır Atık Yönetmeliği’ne göre geri dönüşebilen atıklar (kağıt, cam, metal, plastik) ve geri dönüşemeyen atıklar için ayrı olacak şekilde dönüştürülerek uygun yerlere yerleştirilmesi sağlanacaktır. Projenin Hayata Geçirilmesi ile çevre kirliliğinin önlenmesi ve geri dönüşebilen atıkların (kağıt, cam, metal, plastik vb.) tekrar ekonomiye kazandırılması sağlanacaktır.

YERALTI ÇÖP KONTEYNERLERİ
Yeraltı çöp konteynerleri eski tip standart çöp biriktirme ve toplama alışkanlıklarına yenilikçi çözümler sunan araçlardır. Yeraltı çöp konteynerlerinin görünür kısmı çöplerin kolayca atılabilmesi için tasarlanmış bir çöp kutusu şeklindedir. Ancak esas çöplerin toplandığı hazne ise yerin altında kalmaktadır. Yeraltı çöp konteyner sistemleri, dar alanlarda düşey konumda çalışarak tüm çöp ve atıkların yer altında toplanmasını sağlar ve etrafa koku ve su yayılmasını önler. Amacımız şehrin çöp yoğunluğunun fazla olduğu bölgelerinden başlayarak yeraltı çöp toplama alanlarına bu konteynerleri yerleştirmek ve zamanla bütçe olanakları ölçüsünde tüm şehirde yaygınlaştırmak olacaktır.

➢ DEPREM RİSKLİ BİNALARIN KENTSEL DÖNÜŞÜMÜ
Deprem dirençli bir şehir imarı ve mimarisi yapmak en öncelikli hedefimizdir. Bu alandaki faaliyetlerimiz sadece yapı ve bina merkezinde olmayacaktır. Deprem anında toplanma alanları, deprem dirençli alt yapı ve üst yapı, her türlü lojistik alt yapı çalışmaları ile kalifiye elemanlarla desteklenmiş birimler oluşturulacaktır. Bu kapsamda şehrimizde bulunan afet riski altındaki yapılar belirlenerek, başta belediyemiz olmak üzere iştirakçi kurumlar ve özel sektör ile birlikte Kentsel Dönüşüm Seferberliği başlatılacaktır. Bu alanda yapılacak çalışmalar şehrin mimarî dokusuna da uygun olacaktır. Yapılacak dönüşümlerle hemşerilerimizin hakları gözetilerek gerçekleştirilmesi düşünülen bu sürecin zor ve maliyetli olacağının farkındayız. Fakat devletimizin ve halkımızın desteğiyle bu işi başaracağımızdan eminiz!

➢ KARS ŞEHRİ 24 SAAT KESİNTİSİZ SU TEMİNİ
Kars halkının temel yaşam ihtiyacı olan kesintisiz ve temiz su temini önümüzdeki dönemin mutlaka çözülmesi gereken problemlerinden birisidir. Söz konusu proje kapsamında; ihtiyaç analizi, su kaynaklarının çeşitlendirilmesi, altyapı güçlendirme, yedek sistemlerin kurulması, izleme ve bakım ve bilinçli su tüketimi konusunda toplum bilgilendirme gibi temel aşamalar göz önünde bulundurularak Kars’ın kesintisiz su sorunu çözüme kavuşturulacaktır.

TOPLUMA YÖNELİK PROJELER
Farklı kuşakların bir arada olabileceği yaşam alanları ve sosyal merkezlerin oluşturulmasını sağlayacağız. Ayrıca sosyal yardımların ve desteklerin gerçek ihtiyaç sahiplerine ulaşmasını temin edeceğiz. Prof. Dr. Ötüken Senger bu hedefleri gerçekleştirmek üzere TOPLUMDA #öncüşehir projelerini Kars halkının hizmetine sunuyor.

➢ KARS ŞEHİR STADYUMU VE SPOR KOMPLEKSİ
Kars Şehir Stadyumu ve Spor Kompleksinde şehrimizin her yaştan bireylerinin çeşitli branşlarda spor faaliyetlerini gerçekleştirebilecekleri alanlar oluşturulacaktır. Bu alanlardan en önemlisi şehrin kimliğini yansıtan Kars 36 Spor’un maçlarını oynayabileceği minimum 10 bin kişi kapasiteli bir stadyum inşasıdır. Bununla birlikte bu spor kompleksi içerisinde basketbol, voleybol, tenis ve atletizm pistleri yer alacaktır. Ayrıca amatör spor kulüplerinin antrenman yapabilecekleri spor sahaları inşa edilecektir. Spor kompleksi için ulaşım kolaylığı, şehir merkezine yakınlık ve altyapı olanakları göz önünde bulundurularak uygun bir konum seçimi yapılacaktır. Bu spor alanlarının bazıları kış şartlarına uygun olarak kapalı inşa edilecektir.

➢ ENGELSİZ YAŞAM MERKEZİ
(Engelli Eğitim, Rehabilitasyon, Dayanışma, Mesleki ve Sosyal Beceri Kazandırma Kompleksi)
Belediye bünyesinde “Engelsiz Yaşam Merkezi” oluşturulacaktır. Bu merkezde verilecek eğitimlerle topluma kazandırma çalışmaları yapılacak, engelli ailelerine sağlık, eğitim, hukuk ve istihdam alanlarında danışmanlık ve sosyal destek hizmetleri sunulacaktır. Ayrıca bu merkezde yaşlıların fizik tedavi ve rehabilitasyon hizmetleri almaları da mümkün olacaktır. Engelsiz Yaşam Merkezinde; engelli araçlarının bakım, tamir ve modifikasyon gibi ihtiyaçlarının giderilebileceği bir atölye, mesleki beceri ve rehabilitasyonun yapılacağı eğitim alanları, sosyal faaliyetlerin yapılacağı salonlar, engelliler tarafından yapılan ürünlerin sergi ve satış alanı, engellilerin rehabilitasyon ve fizyoterapi çalışmaları için bir spor salonu, sera, fide yetiştirme gibi tarımsal faaliyetlerin yürütülebileceği, engellilere uygun düzenlenmiş çocuk parkı içeren dış mekân oluşturulacaktır.

➢ BELEDİYE GİYİM VE GIDA BANKASI
Kars Belediyesi bünyesinde bir Giyim ve Gıda Bankası oluşturarak dar gelirli ve ihtiyaç sahibi vatandaşlarımıza giyim ve gıda desteği sunulacaktır. Belediyemiz tarafından bu Giyim ve Gıda Bankasının oluşturulması ve sürdürülmesi kurumsal bir anlayış çerçevesinde olacaktır. Oluşturulacak Giyim ve Gıda Bankasının olabildiğince zengin bir içeriğe sahip olması hedeflerimiz arasındadır. Oluşturacağımız Giyim ve Gıda Bankası yoluyla Kars halkının yanı sıra üniversite öğrencilerine de destek sağlamak amaçlarımız arasındadır. Her türlü gıda desteğinin yanı sıra her türlü temizlik ürünleri de merkezimizde bulunacaktır. Giyim bankasında yeni, kullanılmamış, etiketli ürünlerin ihtiyaç sahiplerine ulaştırılması hedeflenmektedir.

➢ CENAZE VE DEFİN İŞLEMLERİ DESTEĞİ
Cenaze ve Defin İşlemleri Desteği kapsamında; Evde gerçekleşen ölümlerde görevli doktorla birlikte en kısa sürede verilen adrese gidilerek “Defin İzin Kâğıdı'nın” yerinde düzenlenmesi, cenazenin evden, hastaneden ya da bulunduğu yerden alınarak, yıkama, kefenleme, tabutlama gibi gerekli tüm işlemler yapılacaktır. Ayrıca bekletilmesi gereken cenazelerde özellikle köyler olmak üzere mobil morg hizmetinin sağlanması, cenaze nakil aracı ve talep edilmesi durumunda toplu taşıma araçlarının temin edilmesi, taziye evi bulunmayan mahallerde taziye çadırlarının kurulması gerçekleştirilecektir. Bununla birlikte, talep edilmesi halinde taziye günlerinde kullanılmak üzere masa, sandalye, sehpa, çadır, taziye paketi, ısıtıcı, vantilatör gibi araç ve gereçlerin temin edilmesi ve cenazenin başka bir şehre naklini gerektiren durumlarda soğutmalı cenaze araçlarıyla nakil işlemlerinin gerçekleştirilmesi sağlanacaktır.

➢ KENT MERKEZİ UMUMİ TUVALET, BEBEK BAKIM VE EMZİRME KABİNLERİ
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği referans alınarak dünyada ve ülkemizde yaygın kullanılan ve insanların ihtiyaçlarını rahatlıkla giderebildiği kabinler, şehrimizin çeşitli yerlerine konulacak ve 2 yaşından küçük çocuğu olan anneler verilecek kart ve şifre ile çocuklarının bütün ihtiyaçlarını bu kabinlerde gerçekleştirebileceklerdir. Kabine gelen anneler, klimalı ve hijyenik bir ortamda çocuklarını güvenle emzirip bakımlarını yapabilecekler. Bununla birlikte yüksek maliyeti olmayan, insanların şehir merkezinde ihtiyaçlarını giderebilecekleri çok geniş alan kaplamayan modern umumi tuvalet kabinleri oluşturulacaktır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Politika