Başkan Toksoy, 2016 yılını değerlendirdi

Başkan Toksoy, 2016 yılını değerlendirdi

Kars Sarıkamış Belediye Başkanı Göksal Toksoy, 2016 yılı çalışmalarını değerlendirdi.

Kars Sarıkamış Belediye Başkanı Göksal Toksoy, 2016 yılı çalışmalarını değerlendirdi.

Sarıkamış Belediye Başkanı Göksal Toksoy, Kafkas Haber Ajansı’na yapmış olduğu açıklamada; kış mevsiminin gelmesiyle birlikte turizm sezonunu açtıklarını belirterek, Erzurum Erzincan Kars Sarıkamış Kış Turizmi Koridoru için çalıştay düzenlendiğini ve Sarıkamış’ın tanıtımı için büyük bir kazanım elde edileceğini söyledi.

Başkan Toksoy, 2016 yılı çalışmalarını anlatırken Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç’a, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan’a, Bilim ve Sanayi Bakanı Dr. Faruk Özlü’ye ve Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı ile Kars Valisi Rahmi Doğan’a desteklerinden dolayı teşekkür etti.

Başkan Toksoy şunları söyledi:

“Sarıkamış önemli bir ilçe. Kars’ın hatta Türkiye’nin önemli ilçelerinden biri. Neden derseniz; Burası şehitler diyarı. Sarıkamış Allahu Ekber dağlarına vatan için, toprak için, bayrak için 90 bin asrimizi şehit vermişiz. Dedelerimiz vatan sınırlarını korumak için canlarını vermişler. Buna Cumhurbaşkanımız da çok değer veriyor. Cumhurbaşkanımızın dedelerinden bir tanesi burada şehit düşmüş. Hatta Kemal Mutlu adını eski belediye caddemize vermişiz. Başka bir açıdan bakacak olursak Sarıkamış; Türkiye’nin değil Dünya’nın en güzel, doğal güzellikleri olan kış sporları merkezine sahip. Ben Sarıkamış Belediye Başkanı olarak göreve geldiğimde, Türkiye’deki ve Dünya’daki bütün kayak merkezlerini gezdim. Avrupa’da, Avusturya’da kayak merkezlerini dolaştım. Pistler, konaklama merkezleri nasıl, onları inceledim. Hiçbir yerin doğal güzelliği Sarıkamış gibi değil. Sarıçam ormanları içerisinde kayak pistine sahip, kristal toz kar’ın olduğu başka bir memleket, başka bir kayak merkezi bulamazsınız. Dolayısıyla bizim farklılığımız oradan geliyor. Ancak bizim altyapı ile ilgili çalışmalarımız yereli mi, değil! Avrupa’daki kayak merkezlerinde mekanik tesisler olsun, pistler olsun çok daha fazla, çok gelişmiş, modern ve günün teknolojisine uygun. Fakat biz buradaki kış sporları merkezimizi, Cıbıltepe kayak merkezimizi, 1990’lı yıllarda işletmeye açmışız ama çok yavaş gelişmiş. Yani mekanik tesisler halen o yıllara ait mekanik tesisler. Pistler o yıllara ait. Konaklama tesislerimiz yeterli değil.

Altyapı çalışmalarımızı yapamamıştık şimdiye kadar. Göreve geldiğimiz zaman kanalizasyon sorunu vardı, atık su arıtma tesisi sorunu vardı. İçme suyu şebeke sorunu ardı. Hiçbir mahallede park yoktu, hayvan pazarımız yoktu. Mezbahanemiz yoktu. Turizm merkezinin altyapısı hiç yoktu. Kanalizasyonu, içme suyu, yolları, yağmur suyu drenajı, çevre düzenlemeleri oranın atık su arıtma tesisi, düşünün ki yıllarca Çamkar’ın Toprak’ın atık suları açık derelerden akıp kuru derelerden gidiyordu. Biz bunların hepsinin projelerini yaptırdık. Kentsel dönüşümle ilgili çalışmalarımız oldu. Parklar e meydanla ilgili çalışmalarımız oldu. Şu anda hiçbir yerde olmayan, Kars’ta, Ağrı’da, Ardahan’da olmayan atık su arıtma tesisimiz tamamlandı. Kanalizasyon şebekemizin 80 kilometresinin yüzde yetmişini tamamladık. İçme suyu şebekesi eski açb borulardı, onun inşaatı başladı. 80 kilometre içme suyunu yenileyeceğiz. Bunun yanında dört tane mahallede park yaptık, beşincisine baharda başlayacağız.

TOKİ ile kentsel dönüşüm uyguluyoruz, inşaatına başladık. 316 konut şu anda tepe mahallesinde yapılıyor. Turizm merkezindeki projelere gelince, o bölgede de atık su arıtma tesisi, mesela Avrupa Birliği’nden bir projemiz yürüyor. Atık su arıtma tesisi, kanalizasyon, Ticaret Merkezi kar oyunları alanı çevre düzenlemeleri hepsi bitti. Bir tek ticaret merkezi kaldı onu da Aralık ayı sonunda hizmete açacağız. Bizim de Kültür ve Turizm Bakanlığı’nda bir projemiz var 11 milyon liralık bir proje, turizm bölgesi bütün yolları ve yağmur suyu drenajlarını geçen yıl itibariyle başlattık. Yolların yüzde yetmişi tamamlandı. Yağmur suyu drenajlarının yüzde yetmişi tamamlandı.

Acil olan yolların asfalt kaplamalarını yaptık. Çamkar ve Toprak’a, mekanik tesislere çıkan yolun kalitesini yükselttik. Altyapı olmazsa turizmciler gelip yatırım yapmıyorlar. Biz şu anda altyapı olarak yatırımcılara turizm merkezini, kayak merkezini hazırladık. Orada Valiliğimizin ve İl Özel İdaremizin çalışmaları var. Ciddi çalışmalar yapıldı. Telesiyejlerin bakım ve onarımları yapıldı. Orta kafe dediğimiz bölgeye sayın valimiz bir cami yaptırdı. Kütük ev projesi devam ediyor. Suni karlama ile ilgili sayın valimizin gayretleriyle ödenek geldi. Önümüzdeki yıl suni karlama da yapılacak.” KHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Kars Haber