Ayçiçeği Tarlaları ile Kars Renklenecek!

Ayçiçeği Tarlaları ile Kars Renklenecek!

Kars Valiliği İl Özel İdaresi katkıları ile yürütülen “Ayçiçeği Tarlaları ile Kars Renkleniyor Projesi” kapsamında 52 üretici marifetiyle 1.260 dekar Selim, 600 dekar Arpaçay ve 200 dekar Merkez olmak üzere 2.060 dekar alanda ekimler tamamlandı. 

LİDER HABER AJANSI/TURGUT KAYA 

Kars Tarım İl Müdürlüğü tarafından yürütülen “Ayçiçeği Tarlaları ile Kars Renkleniyor Projesi” Kars’ın Selim İlçesine Bağlı Çaybaşı Köyünde Ertan Ercan ve Özgür Ercan isimli üreticilere ait tarlalarda yağlı ayçiçeği tohumları tarlalarla buluşmasıyla başladı. 

Kars Valisi Türker Öksüz, Tarım ve Orman İl Müdürü İbrahim Altıntaş ile birlikte arkasında pnömatik hassas ekim makinesinin olduğu traktöre binerek Çaybaşı köyünde ayçiçeği tohumlarını toprakla buluşturdu. Öksüz'e Susuz Kaymakamı Mustafa Uğur Özerden ve Selim İlçe Tarım ve Orman İl Müdürü Ercan Ödül de eşlik etti.

“Ayçiçeği Tarlaları ile Kars Renkleniyor Projesi” kapsamında Ayçiçek tohumlarını toprakla buluşturduktan sonra buğday tarlalarında incelemelerde bulunan ve gazetecilere açıklamalarda yapan Kars Vali/Belediye Başkan Vekili Türker Öksüz, “ Selim ilçemizde tarımsal yönden bazı faaliyetlerimiz var onları hem yerinde görmeye hem de ekimi gerçekleştirmeye geldik. Ülkemizin kalkınması için mutlaka üretmemiz lazım sanayi üretimimizin yanında tarımsal üretimin hayvancılığında ilimiz açısından çok büyük önemi var bizler ekonomisi bir yandan turizme bir yandan da tarım ve hayvancılığa dayalı bir şehiriz ekonomimizin can damarı tam ve hayvancılık olunca bu alanda yatırım yapmak istiyoruz ve üretimimizi artırmaya gayret ediyoruz. İlimiz genelinde selim ilçesi de olmak üzere bu yıl ay çiçeği üretimi ve bir taraftan da buğday üretimini arttırmaya yönelik bazı projeler uygulamaya çalışıyoruz öncelikle ay çiçeği tarlalarıyla şehrimiz Kars Renkleniyor projesiyle çiftçilerimize ay çiçeği üretimi yaptırarak ilimizde ay çiçeği üretimini sağlamaya çalışıyoruz.

Bizim 52 üreticimizce toplam 1250 dekarda ay çiçeği üretimini gerçekleştiriyoruz bunlar hem selim ilçemizde hem merkezde hem de Arpaçay ilçemizde gerçekleştiriyoruz, burada bir ay çiçeği merkezi olmayı da hedefliyoruz, bir diğer yandan da buğday üretimimizi de arttırmaya çalışıyoruz, hem tarım ve orman bakanlığımızın desteği hem il özel idaremizin katkısıyla ay çiçeği üretimimizi desteklerken bir yandan da çiftçilerimizin de katkısını sağlayarak kendi yerel imkânlarımızı kaynaklarımızı da tahsis ederek buğday üretimini de gerçekleştiriyoruz. 1200 ton ekim yapacağız bu dönemde yaklaşık 9400 ton buğday üretimine ulaşmayı hedefliyoruz bütün bu çabamız tarımsal üretimi arttırmak burada katma değeri yükseltmek ilimiz ve ülkemizin ekonomisine katkı sağlamaktır çiftçimiz üretimiyle ülkemizin kalkınmasına can veriyor çiftçilerimizi destekliyoruz ve desteklemeye devam edeceğiz inşallah bu projelerle birlikte hem buğday üretimde hem de ay çiçeği üretiminde önemli bir noktaya gelmeyi hedefliyoruz.
 Burada en büyük emek çiftçimizin alın teriyle gece gündüz denemeden her türlü mevsim şartlarında çalışıyorlar bizlerde burada onlara destek sunuyoruz. İl ve ilçe tarım müdürlüklerinin takibi hem de çiftçimizin gayretiyle bizlerin takibiyle inşallah başarılı olacağız ülkemizin kalkınması için üretimimizi artıracağız hem ay çiçeği hem de buğday ekimlerimizin ilimize hayırlı olmasını dilerim inşallah bu yıl ilimizin bu yağışlarla birlikte çok verimli olmasını bekliyoruz tarımsal üretimde inşallah hiçbir sıkıntı çekmeyeceğiz tarımsal üretimde pandemi döneminde çok ciddi sıkıntılar çektik hem yağışlarda yeterli değildi pandemi dönemi de bize şunu gösterdi bu toprak çok değerli bizim geleceğimizin garantisi ülkemizin istikbalininde istiklalinde garantisi bu topraklara gözümüz gibi bakmamız lazım dünya da gıda üretiminde sıkıntılar var mutlaka üretmememiz lazım emeği geçen her kese teşekkür ediyorum umarım verimli sonuçlar alırız,” ifadelerini kullandı.

Öte yandan Kars Tarım İl Müdürlüğünce yürütülen ve Kars İl Özel İdaresi tarafından finanse edilen, ''Sertifikalı Buğday Üretiminin Yaygınlaştırılması Projesi'' ve “İklim Değişikliğini Öngörüyor Geleceğe Tohum Atıyoruz” Projesi ile Kars Merkez ve 7 İlçesinde üreticilere 1.200 Ton Ceyhan-99 çeşidi Sertifikalı Buğday Tohumluğu dağıtılarak,  % 50 üreticinin katkısının olduğu bu projede 4704 üretici ile 47.000 dekar alanda Buğday üretimi gerçekleştirilmesi hedefleniyor.  Selim İlçesinde ise 174 Ton tohumluk 773 üreticiye dağıtılarak üretim yapılıyor. Böylelikle Kars genelinde proje kapsamında üretim yapılan alanlardan yaklaşık olarak 9.400 Ton Buğday üretimi ile ekonomiye katkı sağlanması hedefleniyor.

img_1672.jpg

img_1647.jpgimg_1653.jpgimg_1660.jpgimg_1668.jpg

Kaynak:lider haber ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Kars Haber