Atatürk'ün Kars'a Gelişinin 92. Yılı Kutlandı

Atatürk'ün Kars'a Gelişinin 92. Yılı Kutlandı

 Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Kars’a gelişinin 92. Yıldönümü düzenlenen törenlerle kutlandı. Hükümet Konağı önünde düzenlenen...

 Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Kars’a gelişinin 92. Yıldönümü düzenlenen törenlerle kutlandı.

Hükümet Konağı önünde düzenlenen tören sırasıyla Valilik, Garnizon Komutanlığı ve Belediye Başkanlığı’nın Atatürk Anıtına çelenklerinin konulmasıyla başladı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla devam eden törene, daha sonra İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nde devam edildi.

İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’ndeki programda konuşan Kars Belediye Başkanı Murtaza Karaçanta, “Cumhuriyetimizin kurucusu Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk, gerek milli mücadele dönemlerinde, gerekse Cumhuriyetin kuruluşundan vefatına kadar geçen süreçte memleketi karış karış gezmiştir. Doğusundan batısına yaptığı tüm yurt gezilerinde illere, ilçelere ve köylere gitmiş; gittiği yerlerde halkla iç içe olmuştur.Halkın görüşlerini almış ve tespitlerde bulunmuştur. Bu görüş ve tespitlerin ışığında halkın desteğinide arkasına alarak Cumhuriyetin kurulmasını, ilke ve inkılaplarının oluşumunu sağlamıştır. Bu nedenle Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün sık sık düzenlediği yurt gezileri Cumhuriyetin ilk onbeş yılında toplumsal gelişimin ve kalkınmanın sağlanması açısından büyük önemi vardır” dedi.

Başkan Karaçanta, “92 yıl önce Doğunun uygar kenti Kars ve ili için özel önemi olan bir olay gerçekleşti. 6 Ekim 1924 Salı sabahı trenle Sarıkamış'tan Kars'a hareket eden Gazi Mustafa Kemal Paşa Belediye Başkanı Cihangiroğlu İbrahim bey tarafından Kars Garında Sevgi Seli İle karşılandı İstasyondan Türk Ocağına ait binaya kadar yollara halılar döşenmiş, halk ve öğrenciler yolun iki yanına dizilmişti. Süslü arabalar, atlılar ve yöresel kıyafetleriyle halk. istasyonu doldurmuştu, Karslılar büyük kurtarıcıyı coşkuyla karşılıyor, adım başı kurbanlar kesiliyordu. Azerbaycanlı besteci Mehmet Türkel Bey tarafından, Azerbaycan halkı adına büyük önder Atatürk'e ithaf edilen bu eser. "Hoş Gelişler Ola Mustafa Kemal Paşa" marşıyla ilk kez 6 Ekim 1924 yılında Atatürk'ün Kars'a geldiği an, Kars tren garında karşılama töreninde okunmuş ve oyun olarak da oynanmıştır. Karslılar, Kars tren garında Atatürk'ü temsili karşılama törenini gerçekleştiriyorlar. Birlik ve beraberliğe en fazla ihtiyaç duyduğumuz bu günlerde büyük minnet ve şükran borçlu olduğumuz vatanın kurtarıcısı ve Cumhuriyetin kurucusu büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün Kars'a gelişini kutlamak bizim için onur ve gurur vericidir. Atatürk'ün maddi ve manevi mirasına sahip çıkmakla yükümlü kişiler olmakla biz şerefli ve sorumlu bir yolun yolcusuyuz. Atatürk'ün bizi millet yapan değerlerine her daim bağlılığımızı tazelemek bizim milli borcumuzdur. Atatürk'ün tüm vasıflarını kardeşliğimizi pekiştirecek, aydınlık yarınlara umutla bakmamızı sağlayacak imkanlar olarak görmeğe devam edeceğiz. Karsımız daha güzel, yaşanılabilir bir kent olmayı fazlasıyla hakediyor” diye konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından program Karslı aşıkların türküleriyle devam etti. Foklör ekibinin gösteriyle program sona erdi.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Kars’a gelişinin 92. Yıldönü programına; Vali Rahmi Doğan, Garnizon Komutanı Tuğgenaral Turan İnan, Belediye Başkanı Murtaza Karaçanta, Rektör Prof. Dr. Sami Özcan, Başsavcı Serdar Durmuş, daire ve kurum amirleri ile öğrenciler katıldı.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Kars Haber