Arslan, Bayram Namazı Sultan Alparslan Camisinde Kılınacak!

Arslan, Bayram Namazı Sultan Alparslan Camisinde Kılınacak!

65. Hükümet Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ak Parti Kars Milletvekili Ahmet Arslan ve Ak Parti Kars İl Başkanı Adem Çalkın Sultan Alparslan Cami ve Külliyesinde incelemelerde bulundular.  

Yüklenici firma yetkilisinden çalışmalar hakkında bilgi alan Arslan, Bayram namazını inşallah burada kılacağız dedi. 
Cami ve Külliye çalışmaları sonrasında gazetecilere açıklamada bulunan Milletvekili Ahmet Arslan; “Beş yıldır hummalı bir çalışma var, bizlerde zaman zaman gelip geziyoruz inceliyoruz. Tabi inşaat iskelede olunca yapının muhteşemliği ve ihtişamı çok ortaya çıkmıyordu, ancak bitip iskeleler söküldükçe ihtişam daha çok ortaya çıkıyor, bizde bundan ziyadesiyle memnun oluyoruz. İki şeyden memnunuz, birincisi çok önemli olan “Sultan Alparslan” ismini burada yaşatacak olan cami ve külliye olması bizleri memnun etmekte. İkincisi ise, gerçekten Kars’ta, kültür ve inanç turizmi bin yıllara dayanıyor, gelen misafirlerimizde bunu çok önemsiyor bizde bunu çok önemsiyoruz, bu nedenle burası o anlamda büyük bir değer katacaktır. Kars’a gelecek olan misafirlerimizin tamamı emin olun ki turizm destinasyonuna burayı da ekleyecekler. Anadolu’nun Fatihi Sultan Alparslan 1064 yılında Anadolu’ya ilk girdiğinde Menuçehr Camini yapmıştı, bilindiği gibi Anadolu’da ilk Türk Cami “Menuçehr Cami” ve o caminin mimarisinden esinlenerek bu cami yapıldığı içinde misafirlerimiz özellikle bu camiyi görmeye gelecekler. İnşallah turizm destinasyonuna bir katkı olacak ve bu şehrin turizmine katkı anlamında önemli, çok daha önemlisi hemşehrilerimiz, insanlarımız,  şehrin merkezinde bu kadar muhteşem, bu kadar ihtişamlı yapı içerisinde ibadetlerini yerine getirirlerken de, mimarisi bence onların huşu içerisinde ibadetlerini yerine getirmesi konusunda destek olacak, çünkü manevi haz alacaklar.”

Milletvekili Arslan; Cami içerisinde ve dışarısında gezdikçe gördük ki iskeleler söküldükçe bu mimarinin ihtişamı ortaya çıkıyor ve insan gerçekten manevi bir haz alıyor. İşte böyle manevi ve haz aldığınız ortamda ibadet etmeninde hazı çok fazla ve çok daha yüksek olacaktır. 

Ahmet Arslan; yapılan külliye hakkında bilgi vererek şunları kaydetti: “Sultan Alparslan Camisi ve Külliyesi, 17 bin 500 Metrekare alan üzerine kuruldu. Biliyorsunuz ki daha önce alanın hazırlanması ve bu tip külliye’ye verilmesi konusunda epeyce emek sarf ettik, tabi sadece ben değil birçok arkadaşımızın emeği var onlara da çok teşekkür ediyoruz. Beş yıl önce hayırseverlerimiz bu işe başladılar. Sağolsunlar hiç biri para ve ekonomik hesap yapmadılar, hepside fiyat hesabı yapmadan Kars’a en güzel eseri nasıl kazandırabilirizin hesabını yaptılar. Burası yaklaşık 2 bin metrekare alan üzerine kurulmuş, 3 bin 600 kişinin aynı anda kapalı mekanda ibadet edebileceği bir cami. Açık alanı da düşündüğünüz zaman, ihtiyaç olduğu zaman açık alanda sınırsız sayıda insanımız aynı anda ibadet edebilecektir, bu da caminin ihtişamının ortaya çıkması anlamında bence çok çok önemli. Sadece burası değil külliye de, kütüphanesi ile gençlere verebileceği hizmetleri ve fonksiyonları ile şehrimize bence değer katacak, burası bir cazibe merkezi olacak, insanlarımız, gençlerimiz, yaşlılarımız ve kadınlarımızın kendi ihtiyaçlarını görebileceği mekanlar görecekler burada, oradan da bence biz ziyadesiyle faydalanabilir olacağız, külliyesi de ayrı bir fonksiyonu yerine getirmiş olacak. Bu nedenle, dünden bugüne önceki Valimiz Sayın Rahmi Doğan’a, Şimdi ki Valimiz Sayın Türker Öksüz’e ve daha önceki Valimiz Sayın Günay Özdemir’e katkılarından ve bu yerin kazandırılması adına çok büyük katkıları var, bundan dolayı valilerimize ve mülki amirlerimize çok teşekkür ediyorum. İl Başkanımız Adem Çalkın’a da destek ve işin başından bu yana beş yıldır yakinen takip edip, bu güne kadar özellikle herhangi bir aksaklık olmaması adına, sürekli bizlerle, idare ile ve yüklenici firma arasında aracı köprü oldu kendisine de teşekkür ediyorum. En büyük teşekkürü elbette ki şehrimize bu büyüklükte bir projenin kazandırılması konusunda hiçbir kamu kaynağı kullanılmadan tamamen hayır olarak böyle bir eseri kazandırdıkları içinde hayırseverlerimize de teşekkür ediyorum. Firma buraya geldiği zaman bu projeyi 2,5 yılda bitirip gideceğiz dedi, ancak proje ve alan büyüdükçe elbette projenin yapım süresi de uzadı.” İfadelerini kullandı. 

Arslan; Hedefimiz, Külliye ve Camimizi Mart ayı içerisinde tamamlayıp ve teravih namazında inşallah hemşehrilerimiz ile birlikte kılmak, inşallah Kadir gecesi ve Bayram namazını da burada eda edeceğiz. Açılışa Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ı da davet edeceğiz. Burası Sivas ilinden bu yana, bölgede ki en büyük yapı. Sadece fiziki büyüklük değil, mimarisi ile, ihtişamı ile ve içinde barındırdığı öğeler ile bölgenin en muhteşem yapısı. Başından beri planlama aşamasından bu güne kadar biz projeleri de dahil Sayın Cumhurbaşkanımıza da arz etmiştik. Sayın Cumhurbaşkanımızda sağolsunlar destek verdiler ve ismin konulması konusunda da Cumhurbaşkanımız özellikle bölgenin hamisi olan bir değerimizi yaşatmak adına isim verin dediklerinde de Sultan Alparslan ismini de onun bilgisi dahilinde vermiştik. Sayın Cumhurbaşkanımızı davet etmiştik umuyor ve bekliyoruz ki önümüzdeki süreçlerde de Cumhurbaşkanımız geldiğinde Külliyemiz ve Camimizin de açılışını yapmış olacağız. Açıklamasında bulundu. 

450 araç kapasitesine sahip otoparkın da en donanımlı modern şekilde dizayn edildiğini ifade eden Arslan, cami ve külliyenin altında 12 bin metrekare kapalı alan var. Bu alan kapalı otopark olarak Kars halkına hizmet verecek. Yaklaşık 450 araç kapasitesine sahip kapalı otopark Kars’ın trafiğine de büyük bir rahatlık getirecektir. İnsanlarımız, araçlarını oraya park ettiğinde şöyle, görüntü ve gürültü kirliği azalacak. Malumunuz, kış memleketiyiz ilimizde kışın soğuk hava nedeniyle dizel araçlar donuyor. Bu nedenle insanlar gece iki kez kalkıp araçlarını ısıtıyor ki araçları donmasın. Kışın 450 aracın kapalı otoparka, park edilebileceği merkezde böyle bir alanda şehrin başka bir ihtiyacını görmüş olacak. Buradan şunu da ifade etmek isterim; İnsanlar bazen diyorlar başka alanlara yatırım yapsınlar, hiç şüpheleri olmasın ki özellikle kamu kaynaklarıyla biz zaten şehrin ihyası ve geleceğe yürümesi adına milyarlarca liralık yatırımlar zaten yapıyoruz. Ancak bu çok daha farklı kamu kaynağı kullanılmadan hayırseverlerin parasını ödeyerek yaptırdığı bir iş. Vatandaşımızın özellikle bunu bilmesinde fayda var. Bazıları insanlarımızın kafasını karıştırmak adına diyor ki devlet buraya para yatıracağına, gitsin başka yere yatırsın, devlet zaten başka yerlere yatırıyor. buraya da devlet tek kuruş yatırmadan tamamen hayırseverlerin desteği ile yapılan bir iş olduğunu bilsinler dedi.

İl Başkanı Adem Çalkın ise yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi; “Öncelikle Sayın Bakanım Ahmet Arslan’a çok teşekkür ediyorum. Bizler, Sultan Alparslan Külliyesi ve Cami fikrini ortaya koyduğumuzda ve tabi ki geçmiş ve mevcut valilerimizin de katkılarıyla projenin arkasında en güçlü duran isim tabi ki Sayın Bakanım Ahmet Arslan’dı. Bu işin her noktasında talebimiz ne oldu ise, işi bu noktaya getirinceye kadar bizlere destek oldular ve emek sundular kendilerine çok teşekkür ediyorum. Sultan Alparslan ismi ve konumundan dolayı büyük bir önem arz etmekte ve şehrin kapalı otopark ihtiyacı bakımından da şehrimizin büyük bir sıkıntısı vardı, bu anlamda bu ihtiyacı da giderecek. Çalkın; yine külliye dediğimiz kısmında da çok güzel çalışmalarımız olacak. Cami derneğimiz ise Kars İl Müftülüğü ve Diyanet Vakfı tarafından takip ediliyor, tabi bir dernek kurulup buranın hizmetkarlığına tabi olacak ve inşallah bu eseri yıllarca milletimizin hizmetinde en iyi şekilde nasıl götürülebilir şeklinde hizmet edecekler.” İfadelerini kullandı.

arslan,-bayram-namazi-sultan-alparslan-camisinde-kilinacak!-(5).jpgarslan,-bayram-namazi-sultan-alparslan-camisinde-kilinacak!-(6).jpgarslan,-bayram-namazi-sultan-alparslan-camisinde-kilinacak!-(7).jpg

arslan,-bayram-namazi-sultan-alparslan-camisinde-kilinacak!-(1).jpgarslan,-bayram-namazi-sultan-alparslan-camisinde-kilinacak!-(2).jpgarslan,-bayram-namazi-sultan-alparslan-camisinde-kilinacak!-(3).jpgarslan,-bayram-namazi-sultan-alparslan-camisinde-kilinacak!-(4).jpg

Kaynak:lider haber ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Kars Haber