Araç alacaklar dikkat, yeni sınırlama geliyor!

Araç alacaklar dikkat, yeni sınırlama geliyor!

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin, ikinci el araçta vekalet ile satışa da sınırlandırma getirilmesi gerektiğini belirterek, “Vekalet yöntemiyle yılda 3 değil, 150 araç satabiliyorlar” dedi.

Vatandaşların 6 ay ve 6 bin kilometre şartını bağımsız anladıklarını ve bundan dolayı da cezaların gelmeye başladığını söyleyen Tüketiciler Birliği Başkanı Mahmut Şahin, “Öncelikle yanlış bilinen bir şeyden bahsedeyim, burada 6 bin kilometre ve 6 ay şartı vardı. Orada şöyle bir yanlış anlaşılma oldu; 6 bin kilometre yaparsan ya da 6 ay geçerse diye ikisini bağımsız düşündüler ve 3 günde 6 bin kilometreyi yapıp notere gidip bizim araba 6 bin 1 kilometre denilerek satış yapıldı. Halbuki 6 ay geçmeden satış yapılamaz, 6 ay kesin şart. 6 ay içerisinde 6 bin kilometreyi yapmamışsa 6 ayı geçebilir ama yapmışsa 6 aydan sonra o araba satılabilirdi. Bu yanlış anlaşıldı ve bununla ilgili birçok insan şu an ceza yemeye başladı. Bakın bundan sonra da ceza yenecek ve biz o cezalar konusunda insanları uyaralım dedik. Bu düzenleme aslında Türkiye’de araba fiyatlarının artışının önüne geçmek için yapıldı. Bu düzenleme ve fikri biz destekliyoruz fakat yetersiz olduğu konularda da önerilerimizi dile getiriyoruz. Burada her vatandaş sınırsız sayıda araba satabiliyordu. Herkes araba tüccarı olunca doğal olarak piyasadaki talep arttığından arz ve fiyat da artıyordu. Bunun önüne geçmek gerekiyordu. Yani herkes kendi işini yapsın, araba alım satımını galericiler yapsın. Vatandaş kendi arabasını satabilir ama bunun bir sınırı olmalıydı. Bu sınır 3 ile bitirildi ama 3’te çok fazla. Burada yeni tedbirler yeni önlemler alıyorlar o işi yapacak olanlar. Normalde 6 ay ve 6 bin kilometre şartı vatandaşa da var ama 3. arabada var. İlk 2 arabasını satabilir bunlar dolmadan ama 3. de bunu beklemek zorunda diyor. Yani aslında sıfır araçlar için 2’den sonrası yasak fakat eğer 2. el araçsa 3 taneyle sınırlandırıldı” dedi.

Şahin, vekalet yoluyla yıllık 3 olan satış sınırlandırmasının fazlaca aşıldığını ve vekaletle satışa da sınırlandırma getirilmesi gerektiğini söyleyerek, “Bunu nasıl aşacaklar? Bunu yakında duyacağız aynı 65 yaş ve üstünde günde 30-40 defa binenler gibi arabada da vatandaşlar nasıl aşacaklar bunu? Ben bu işi yapan biriyle konuştum mesela. “Başkanım benim sülale geniş. 50-60 tane benim yeğenlerim, teyzem, dayım var. Hepsinin adına 3’er tane satsam ben yılda 150 tane araba satarım” dedi. Bakın aşacaklar. Burada demek ki nasıl bir tedbir daha uygulamak lazım? Vekaletle satışların önüne de geçmek lazım. Bir vekalet alırım ben ve o kişinin adına 2 tane satarım. Vekaleti almak yeterli, o zaman yılda 3 değil 150 taneyle sınırlandırmış oluyoruz. Vekalete de bir sınırlandırma getirmek lazım yoksa bir çözümünü bulurlar ve şu anda dünyada biz araba fiyatlarında zirvedeyiz. Fakat bu düzenlemelerle yavaşlama biraz başladı. Lütfen bunu daha ciddi hale getirelim ve o cezalarla ki cezaları vatandaş bilmiyor, vatandaşı uyaralım. Yakında 3’ten fazlası için de gerek vekalet alınan kişi gerekse de alan kişi. Vekalet alınan kişi 3 tane araba almış satmış ve diyelim ki bu kişi bir emekli. Emeklilikten başka hiçbir geliri yok. Devlet buna sormayacak mı gel bakalım sen bu arabaları nasıl alıyorsun? 3 ayda 1 milyonluk araba almışsın nasıl aldın? ve sattın bunları diye sorulacak bunlar. Durduk yere o emeklinin de başı ağrıyacak. Bu vatandaş zaten ceza yiyecek. Dolayısıyla kanunlara uyalım, 3’le sınırlandıralım. Sıfır araçta manipülasyona dahil olmayalım. Çünkü biz fiyatları arttırdığımız zaman vatandaş diyor ki “ben araba satıp kar ediyorum”. Aslında fiyatları arttırıyor ve sadece araba fiyatları değil her şey artıyor. Bedeli de diğer taraftan ödeniyor. Lütfen 3 kuruş kazanacağız derken 5 kuruştan olmayalım. Buna dikkat edelim ve yiyebileceğimiz cezalardan dolayı dikkatli olalım. Başkasının adına araba alıp satımında yada bir vatandaş başkasını kendisi adına araba alıp satmayı teklif ediyorsa bundan kaçınsın çünkü ileride ceza yiyebilir” ifadelerini kullandı.

İKİNCİ EL OTOMOBİL SATIŞLARI YÜZDE 24,7 ARTTI

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, noter aracılığıyla yapılan devir işlemlerini gösteren ikinci el araç satışında ocak-temmuz döneminde yaşanan artışlar dikkati çekti.

Temmuzda ikinci el otomobil satışları geçen yılın aynı ayına göre yüzde 32,1 artarak 567 bin 274'e, diğer araç satışları yüzde 53,4 artışla 334 bin 451'e ulaştı. Böylece toplam araç satışları yüzde 39,3 yükselerek 901 bin 725 oldu.

Bu yılın 7 ayında ise ikinci el otomobil satışları geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 24,7 artarak 4 milyon 486 bin 122, toplam araç satışları da yüzde 24 artışla 6 milyon 616 bin 447 oldu.

YILIN 7 AYINDAKİ İKİNCİ EL ARAÇ SATIŞLARINDA OTOMOBİL ÖNE ÇIKTI

Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) Genel Başkanı Aydın Erkoç, ikinci el otomobil satışlarında yaşanan artışa ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Yılın 7 aylık döneminde ikinci el piyasasında alım-satımların sıfır araç satışlarındaki artışlarla kıyaslandığında sönük kaldığını ifade eden Erkoç, "İlk 7 ay içinde, ikinci el piyasada, en yüksek satış sayıları otomobilde 741 bin 828 ile mayısta, toplam satışlarda da 1 milyon 104 bin 572 ile yine aynı ayda görüldü." dedi.

Aylık olarak ikinci el satışlarında en yüksek artışın yüzde 39,8 ile motosiklette olduğuna dikkati çeken Erkoç, "Kamyonet satışları da yüzde 22,3 artış gösterirken artış oranı, minibüste yüzde 7,9, kamyonda yüzde 1,5, otobüste yüzde 0,1'le düşük kaldı. Öte yandan 7 aylık dönemlere göre traktör satışlarındaki artış yüzde 4,5'te kaldı." ifadesini kullandı.

"FAHİŞ FİYAT ARTIŞLARI SON BULDU"

Ticaret Bakanlığının ikinci el piyasasındaki kayıt dışılığın ve fahiş fiyat artışlarının önüne geçmek amacıyla yaptığı düzenlemelerin sektörü rahatlatmaya başladığına ve bu dönemde fiyatlarda gerileme yaşandığına dikkati çeken, Erkoç şunları kaydetti:

"Bilindiği gibi Ticaret Bakanı'mız Ömer Bolat göreve geldiğinde sektör temsilcileri ile geniş çaplı bir toplantı gerçekleştirmiş, sektörde yaşanan aksaklıkların çözümü noktasında çok önemli adımlar atmaya başlanmıştı. Bu doğrultuda hayata geçirilen 6 ay 6 bin kilometre kısıtlamasının bireysel satışları da kapsaması ve ikinci el araçların ilan yoluyla sıfır araçların fiyatının üzerinde satılmasını engelleyen düzenleme fiyatlara olumlu olarak etki etmeye başladı. Fiyatların yavaş yavaş geri geldiğini, köpüğün ortadan kalktığını söyleyebiliriz. Alınan tedbirlerin fiyatları olumlu etkilemesi ikinci araç satışlarının artmasına katkı sağladı."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ekonomi