71 Yaşında 10 Bin Bebek Üretti!

71 Yaşında 10 Bin Bebek Üretti!

71 Yaşında 10 Bin Bebek Üretti!

Ardahan’ın Damal İlçesi’nde ikamet eden 71 yaşındaki Fidan Atmaca, geleneksel Türkmen kıyafetiyle giydirilmiş Damal bebeklerinin mucidi.  Şimdiye kadar 10 binden fazla bebek üretti. Birçok kadına da bebek giydirmesini öğreti. Fidan Atmaca, gençlerin bu mesleği devam ettirmelerini istiyor. Fidan Nine’nin en büyük sıkıntısı ise yaşından dolayı tamamlayamadığı 18 aylık sigortası. Bu konuda devlet büyüklerinden yardım ve destek istiyor. Fidan Nine yaşına rağmen Damal bebeği giysileriyle festivalleri ve etkinlikleri gezerek stant açıp Damal bebeklerinin tanıtımına devam ediyor. Fidan Nine vatandaşların da gönlünde taht kuruyor. Katıldığı etkinliklerde tüm dikkatleri üzerine çektiği için özellikle gençler kendisiyle bol bol hatıra fotoğrafları çektiriyorlar. Fidan nine de gördüğü ilgiden son derece memnun. Onun için de gençlerin bu mesleği devam ettirmesinden yana. Bunu da her ortamda dile getiriyor. Yorulup usanmadan Damal bebeklerine elbiselerini giydirip hem tanıtan hem de satış yaparak geçimini sağlayan Fidan nine bir bebeğin giysisini 3 günde anacak giydirebiliyor. Büyük uğraş isteyen bebek giydirme işlemini bir çok kadına da öğretti. Neredeyse Damal ilçesinin yarısı bu bebeklerin giydirilmesini öğrendi. Fidan nine bununla da sınırlı kalmayıp ününü Avrupa ülkelerine de yaydı. İstanbul Kapalıçarı’dan temin ettikleri bebekleri ve giysilerini sipariş üzerine giydirip yabancı ülkelere de gönderebiliyor.  Kimine isteğine göre sadece damat, kimine de gelin bebekleri gönderiyor. Gençlerin isteğine göre de çok renkli giysiler hazırlıyor.  Hazırladığı elbiselerden kendi de sürekli giyiyor. Katıldığı etkinliklere de bu kıyafetlerle gidiyor.

Kendi hazırladığı geleneksel Türkmen kıyafetlerini, bebeklerin üzerinde yaşatan  Fidan Atmaca, “25 yaşından bu yana Damal bebeği üretiyor. Damal’ın neredeyse yarısına bu bebeklerin nasıl yapıldığını öğrettim. Ardahan’da da Cezaevi’nde, Halk Eğitim’de 6 ay kursiyerlere öğrettim. Yaşlandım artık 71 yaşına geldim. İstiyorum ki gençlerimiz öğrensin ve bu işe devam etsin. Sigortam eksik kaldı, 1995 yılından beri çalışıyorum. Bu sene de beni öğretmenliğe almadılar. 65 yaşın üzerinde öğretmen olunamıyormuş. Sigortamın tamamlanmasına 18 ayım kaldı onu da bitiremiyorum. Bu bebeklerin yapılması çok zor. Ben bunların birini 3 günde ancak yapabiliyorum. Malzemesini dolar üzerinden alıyorum. Dolar düşerse ucuz alıyorum dolar yükselirse pahalı alıyorum. Bebekleri İstanbul Kapalıçarşı’dan alıyorum. Yalnız bebek zor bulunduğu için zaman zaman yabancı ülkelerden sipariş veriyorum. Bende bu bez bebekleri yapıp ülkelere gönderiyorum. Sipariş üzerine yapıyorum. Bu bebeklerin gelini var, kızı var, erkek damadı var isteyene siparişine göre yapıp gönderiyorum. Bu güne kadar ürettiğim bebek sayısı 10 bini geçti. Çok bebek ürettim çak da sattım. Allah bin bereket versin. Geçimim tamamen bu bebekleri üretim satmamla oldu. Yaşıma göre sigortam dolsun diye bekledim. Sigortam da dolmadı. Böyle bekliyorum bakalım ne olacak? Herkes beni Damal bebeği olarak tanıyor.  Her zaman beni etkinliklere de davet ediyorlar. Kültür Müdürlükleri, üniversiteler beni sürekli çağırıyorlar.  Bende gelip bu tür etkinliklerde Damal bebeğini tanıtıyorum. İnşallah devlet büyüklerimiz bana yardımcı olurlar ve sigortamı öderler.” dedi.

damal-bebegi-fidan-nine-(9).jpgdamal-bebegi-fidan-nine-(10).jpg

damal-bebegi-fidan-nine-(5).jpgdamal-bebegi-fidan-nine-(6).jpgdamal-bebegi-fidan-nine-(7).jpgdamal-bebegi-fidan-nine-(8).jpg

kha

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ardahan