5 Kilise Koçyiğit İle TBMM Gündeminde

5 Kilise Koçyiğit İle TBMM Gündeminde

Kars Milletvekili Gülüstan Kılıç Koçyiğit, Digor ilçesinde kaderine terk edilmiş dünya mirası 5 Kilise’nin korunması ve restorasyonunun sağlanması için TBMM’ne sonu önergesi sundu.

Tacettin DURMUŞ

Milletvekili Koçyiğit, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy tarafından cevaplandırılması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne sunduğu önergede; Kars'ın tarihi ve kültürel mirasının korunması ve özellikle Beşik Kilisesi'nin restorasyonu ve korunmasına dikkat çekti.

Kars’ın Türkiye'nin zengin tarih ve kültürel mirasına ev sahipliği yapan bir bölge olarak bilinse de, Beşik Kilisesi'nin içinde bulunduğu zorlu durumun, yerel halk arasında büyük bir endişe yaratmış olduğuna dikkat çeken verdiği önergede şu ifadeleri kullandı:

“Beşik Kilisesi veya Kutsal Çarmıklı İsa Kilisesi olarak da bilinen bu tarihi yapı, 10. yüzyılın sonlarına veya 11. yüzyılın başlarına tarihlenmektedir. Ancak günümüzde duvarları yıkılmış ve içerisi define avcıları tarafından tahrip edilmiştir. Bu, Kars'ın tarihini ve kültürel mirasını koruma konusundaki ciddi sıkıntıları yansıtmaktadır. Kars'ın tarihi ve kültürel mirasının korunmasına yönelik acil çözümlerin hayata geçirilmesi gerektiğine dikkat çekiyor. Beşik Kilisesi gibi önemli yapıların restore edilmesi ve korunması, Kars'ın zengin tarihine katkı sağlayacak ve gelecek nesillere bu önemli mirası aktaracaktır.”

Milletvekili Gülüstan Kılıç Koçyiğit, önergesinde Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'a yöneltilen sorularla Kars'ın tarihi ve kültürel mirasının korunması için acil adımların atılmasını talep etmektedir. Önergede aşağıdaki sorular yer almaktadır:

Kars'ın tarihi ve kültürel mirasının önemli bir parçası olan Beşik Kilisesi'nin son durumu hakkında bilginiz var mıdır?
Kilisenin restorasyon ve koruma çalışmalarıyla ilgili son gelişmeler nelerdir?
Kars'ın tarihi ve kültürel zenginliğini temsil eden önemli bir yapılarından biri olan Beşik Kilisesi’nin korunması ve gelecek nesillere aktarılması için hükümetinizin planları ve projeleri var mıdır?
Beşik Kilisesi'nin sadece Türkiye için değil, aynı zamanda dünya çapında önemli bir kültürel mirasa sahip olduğu göz önünde bulundurularak, ulusal ve uluslararası düzeyde bu tarihi eserin korunması ve tanıtılması için atılacak adımlar hakkında bir çalışmanız var mıdır?
Kars'ta bulunan diğer tarihi ve kültürel mirasları korumak ve bu bölgeleri korurken yerel halkın da faydalanabileceği şekilde turizme açmak için Bakanlığınızın genel bir stratejisi veya planı nedir?

digor-5-kilise-1.jpeg

digor-5-kilise-2.jpeg

digor-5-kilise-3.jpeg

digor-5-kilise-5.jpeg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Kars Haber