Yeni hamle geldi… Ve yolu kestiler

Yeni hamle geldi… Ve yolu kestiler

Musul operasyonunda son dakika gelişmesi. Irak ordu birlikleri kentin batısındaki ilçeye ulaşan yolu kesti. Ordu birliklerinin kuzeybatı cephesinden mahallelere girmesine ise bir kilometre mesafe kaldı.

Dünyanın gözünü diktiği Musul operasyonunda son dakika gelişmesini Reuters haber ajansı duyurdu. Irak ordusu, Musul-Telafer yolununun kapatıldığını açıkladı.

Kentin batısındaki Türkmenlerin yaşadığı ilçeye giden ve Suriye Kapısı olarak bilinen yolun kesilmesiyle, çok önemli bir adım atılmış oldu.

Ordu birliklerinin kuzeybatı cephesinden mahallelere girmesine ise bir kilometre mesafe kaldı.

Musul'da dün güneybatıdan ilerleyen askerler merkezdeki valilik binasına kadar yaklaşmıştı. Dicle Nehri üstünde yer alan en güneydeki köprünün alınmasıyla ilerleyiş hızlanmış görünüyor.

Bir günde 151 terörist öldürüldü

Ev ev sokak savaşı verilen batı yakasında terör örgütü bünyesindeki yabancı militanlar askerlerle çatışıyor. Irak ordusu, bir gün içinde 150'den fazla teröristin öldürüldüğünü duyurdu.

Cepheden fotoğraflar ve videoları sosyal medyadan paylaşan hesapların yer verdiği bir görüntüde, bota binmiş Irak askerlerinin Dicle Nehri'nin karşısına geçtiği görülüyor.

Terör örgütü kendisi için hayati önemdeki Musul Uluslararası Havalimanı ve El Gizlani Askeri Üssü'nü geçen hafta kaybetmiş ve şehrin içine doğru çekilmişti. El Memun Mahallesi ise, hafta sonu DAEŞ'den kurtarılan ilk mahalle oldu.

Bodrumlarda gizleniyorlar

Batı yakası operasyonu başlamadan terör örgütünün elinde 750 bin sivilin bulunduğu tahmin ediliyordu. İlk dokuz günde çatışma bölgesinden kaçıp kurtulanların sayısı 14 bini buldu, 17 Ekim'den bu yana evlerinden olan siviller ise 235 bine yükseldi.

Reuters, kent içinde mahsur kalan sivillerin dehşete düşmüş bir şekilde bodrumlarda saklandığını aktarıyor. Ajansa konuşan bir anne, 72 günlük kız bebeğiyle çok nadir yer üstüne çıktığını söyledi.

DAEŞ, Irak'taki topraklarının yüzde 63'ünü kaybetti

Musul, terör örgütü DAEŞ'in elinde tuttuğu en büyük kent. Terör örgütü, şu anda Musul'un yanı sıra Rakka'da da kuşatma altında tutuluyor. Örgütün batıdaki en büyük merkezi El Bab ise, Fırat Kalkanı Harekâtı'yla 23 Şubat tarihinde geri alındı ve ilçe çevresindeki kasabalardan da teröristler temizlendi.

DAEŞ, geçen yıl elindeki toprakların dörtte birini kaybetti. 2014'ten bu yana Irak'ta kaybettiği alan ise yüzde 63. Irak'ta Felluce, ve Libya’da Sirte gibi kentlerden temizlenen kanlı örgüt, Musul'u da kaybetmesi halinde yalnızca Rakka'ya sıkışacak.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Dünya