Yakın tarihimize ışık tutan Kars tabyaları turizme kazandırılmalı!

Yakın tarihimize ışık tutan Kars tabyaları turizme kazandırılmalı!

Tabyalar bölgesindeki mahalle sakinleri ve Kars’a gelen yerli ve yabancı ziyaretçiler, “Burası tarih kokan bir şehir. Burada tarihi eserlerin restorasyonu yapılarak turizme kazandırılırsa yerli ve yabancı turistlerin akınına uğrayacaktır.

Orhan ALCANOĞLU

Tarihimizin gün yüzüne çıkarılması gerekir!”
Kars’ta Rusların toplarla yıkamadığı tabyalar, balyoz darbeleriyle yıkılıp taşları, demir kapıları ve pencereleri sökülerek çalınıyor. 
Türkiye’nin hata Türkiye’nin en zengin tabya varlığına sahip Kars’ta, eski yerleşimin kalbi sayılan Kars Kalesi’nin çevresi ve şehri savunmak için birçok tabya inşa edilmiştir. 
Hali hazırda 22 tanesi ayakta kalan ve toplamda 46 tane bulunan tabyalardan, özellikle Rus ve İran saldırılarına karşı koymak için yapılan tabyaların ilki, Sultan 3. Murat’ın emri ile yüzbin kişilik ordu ile Kars’a gelen Lala Mustafa Paşa tarafından 1579 yılında yaptırılan ve Timur Paşa ismini taşıyan ilk tabyadır. 
Timur Paşa Tabyası da diğer tabyalar ile birlikte ne yazık ki şimdi hayvan barınağı olarak kullanılmaktadır. Hayvan dışkılarının tepeden aşağı dökülerek kokusu ve çirkin görüntüleri çevreye yayılmaktadır. Yine 1734-1848 yılları arasında Kars yakınlarına yaptırılan 46 tabyadan yalnız 22 tanesi günümüze kadar gelebilmiştir. Fakat bunlar da balyoz darbeleriyle yıkılmaktadır. Rus işgali sırasında Kazak askerlerinin beslenme ihtiyaçlarını karşılamak için ‘Dereiçi’ olarak bilinen Yeni Çeri Vadisinde bulunan ve 1442 yılında bazalt taşından 3 göz olarak inşa edilen köprünün hemen karşısında bulunan ve 1855 yılında yapılan Osmanlı-Rus savaşlarında Kars’a gelerek tabyaların yapımında da görev alan İngiliz Subayı Mühendis Albay Lake tarafından yaptırılan taş köprünün karşısında bulunan iki tabyayı Ruslar konserve fabrikasına dönüştürerek birinci tabyayı mezbaha ve kesimhane olarak kullanmıştır.
Yine Kaleiçi mahallesinde bulunan Gemli Tabya (Kerimpaşa Tabya) atnalı şeklinde yapılan toprak mevziler ile çevrili ve hilal şeklindeki kışlaları ile dikkat çekmektedir. Karadağ’da bulunan Arap Tabya 1848-1853 yılları arasında yaptırılmıştır. Çevresi at nalı şeklinde derin savunma mevzileri ile çevrilidir. Kars savunması için 1855 yılında Şam’dan gelen Arap askerleri tarafından yaptırılmıştır. Bu tabya 1855 Kars zaferinin kazanılmasında önemli rol üstlenmiştir. 
Karadağ Tabya, Gemli Tabya ve Kanlı Tabya’da yapılan savaşlarla büyük zafer kazanılmıştır. Kanlı Tabya bugün Harp Tarih Müzesi olarak hizmet vermektedir. Yine 1855 yılında Şam’dan gelen Arabistan orduları komutanı ve Konya erenlerinden Sadarettin Konevi’nin torunu olan M.Haşim Konevi Kars savunmasında aynı adı taşıyan Arap Tabya’da şehit olmuştur. Türbesi de burada bulunmaktadır. Ne yazıkki bu tabyalar da balyoz darbeleriyle yıkılmaktadır. Demir aksamları, demir kapıları sökülerek götürülmüştür. Buraları gezen yerli ve yabancı turistler ile yöre halkı bu tabyaların restorasyonunun yapılarak turizme kazandırılması ve eski görüntüsüne kavuşmasını istiyor.

yakin-tarihimize-isik-tutan-kars-tabyalari-turizme-kazandirilmali!2-(1).jpegyakin-tarihimize-isik-tutan-kars-tabyalari-turizme-kazandirilmali!2-(2).jpegyakin-tarihimize-isik-tutan-kars-tabyalari-turizme-kazandirilmali!2-(3).jpegyakin-tarihimize-isik-tutan-kars-tabyalari-turizme-kazandirilmali!2-(4).jpeg

Kaynak:lider haber ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Kars Haber