Uzm.Dr. Serpil Korkmaz, Çocuklarda İshale Dikkat Çekti!

Uzm.Dr. Serpil Korkmaz, Çocuklarda İshale Dikkat Çekti!

Uzm.Dr. Serpil Korkmaz, özellikle yaz aylarında sıkça rastlanan çocuklarda ishal konusunda ebeveynleri bilgilendirdi.

Tacettin DURMUŞ

Geçtiğimiz günlerde özel çocuk kliniğini Kars halkının hizmetine sunan Dr. Korkmaz, yaz aylarında sıklıkla karşılaşılan ve bu günlerde muayenehanesinde de çocuklarda görmeye başlanan akut ishal ile ilgili olarak bilgilendirmede bulundu.
Lider Haber Ajansı marifetiyle ebebeynlere önemli bilgiler veren Uzm.Dr. Serpil Korkmaz, ishalin genellikle sık karşılaşılan ve nadiren ciddi seyreden bir bulgu olsa da, hangi durumlarda müdahale gerektirdiğini bilmenin önemine değindi. İshalin uygun tedavi edilmediğinde, sıvı kaybına yol açarak, çocuğun vücudundaki su ve tuz dengesini bozabildiğine de dikkat çeken Korkmaz verdiği bilgilerde şu ifadeleri kullandı:
ÇOCUĞUMUN İSHAL OLDUĞUNU NASIL ANLARIM?
İshal, çocuğunuzun cıvık veya sulu dışkılaması, veya her zamankinden daha sık dışkılaması olarak tanımlanır. Bebeklerde normal dışkılama sıklığının iki katına çıkması, daha büyük çocuklarda ise üç veya daha fazla sulu dışkılama olarak tanımlanır. Tüm çocukların dışkı kıvamı ve rengi beslenme ile ilişkili olmakla birlikte, sulu ve sümüksü dışkılara dikkat edilmeli, kan içeren veya siyah- katran rengi dışkılamalarda mutlaka doktora başvurulmalıdır.
İSHALİN NEDENLERİ!
Virusler; Çocuklardaki ishalin en sık nedenidir. Daha çok kış aylarında görülür, sulu ishal, kusma, hafif ateş, baş ağrısı, karında kramplar, kas ağrıları ve iştahsızlığa neden olur.
Bakterilerin neden olduğu ishali çoğu zaman viruslere bağlı olan ishalden ayırmak zordur, fakat ateş genellikle daha yüksektir, ishal kanlı veya sümüksü olabilir.
Bakteri ve parazitlerin neden olduğu ishal genellikle içme suyunun temiz olmadığı, lağımın uygun şekilde boşaltılamadığı bölgelerde görülür. Sebep olan mikrobun bulaştığı yiyeceklerin veya içeceklerin tüketilmesi veya mikrop ile temas etmiş ellerin ağza götürülmesi ile hastalık gelişebilir.
Antibiyotikler; Antibiyotiklere bağlı ishal genellikle hafif seyreder ve antibiyotiklerin kesilmesine gerek olmaz. Fakat antibiyotik bittikten sonra düzelmeyen, şiddetli seyreden veya kanlı ishale yol açan durumlarda doktora başvurmak gerekir.
Çoğu ishal 3-7 gün içerisinde düzelmektedir. Onbeş günü geçen ishal, enfeksiyonlar, sindirim bozuklukları, genetik hastalıklar, besin alerjileri gibi farklı nedenlerden kaynaklanabilir ve farklı şekilde tedavi gerektirebilir. Bu nedenle, on günden uzun süren ishalde doktora başvurmak gerekir.
İSHALLİ ÇOCUK NASIL BESLENMELİ?
Sıvı kaybı olmayan ve ağızdan beslenebilen çocuklar normal beslenmeye devam etmelidir. Pirinç, buğday, patates, ekmek, yağsız et, sebze ve meyve tüketebilir. Anne sütü alan bebeklerin ise sık sık emzirilmesi gerekir. Yeterli su ve sıvı gıda verilmelidir. Yağlı gıdalar, meyve suları, çok şekerli içecekler ishali artırabileceğinden önerilmemektedir.
Ağızdan beslenemeyen çocuklara damardan sıvı tedavisi verilmesi gerekebilir.

NE ZAMAN DOKTORA BAŞVURMALI?
• Kanlı ishali varsa
• 1 yaşından küçük ve birkaç saat içinde herhangi bir şey yemedi veya içmediyse
• Şiddetli karın ağrısı varsa
• Çok halsizse, sürekli uyku hali veya huy değişikliği varsa
• Sıvı kaybı bulguları varsa: ağzı kuru, ağladığında gözyaşı yok veya bebeklerde 4-6 saat, daha büyük çocuklarda 6-8 saat boyunca idrar yapmadıysa
• Yüksek ateşi varsa
• İshali 10 günden uzun sürdüyse doktorunuza başvurmanız gerekir
İSHALDEN NASIL KORUNMALI?
• Eller sık sık ve uygun şekilde yıkanmalıdır (30 saniye süre ile sabun kullanarak yıkanmalı, tırnak içleri, parmak araları ve el bileklerini de içermeli)
• Alt bezi değişimi dikkatle yapılmalı ve sonrasında eller yıkanmalıdır.
• Temizliğinden emin olunmayan veya kaynağı bilinmeyen sular tüketilmemelidir.
• Çiğ yenen gıdalar dikkatlice yıkanmalıdır.
• İshali toparlayana kadar çocuğun okula gitmemesi, diğer çocuklara yayılmasını önlemeye yardımcı olacaktır.

uzm-dr-serpil-korkmaz-2.jpeg

uzm-dr-serpil-korkmaz-1.jpeg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Sağlık