ÜNİVERSİTELİLERDEN UMUT IŞIĞI OLACAK BULUŞ

ÜNİVERSİTELİLERDEN UMUT IŞIĞI OLACAK BULUŞ

YÜZDE 100 YERLİ KİŞİYE ÖZGÜ PROTEZ EL

 İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Mühendislik Mimarlık Fakültesi Biyomedikal Mühendisliği Bölümü öğrencileri Yusuf Hakan Usta ve Mohammed Ghosheh'ın geliştirdiği kişiye özgü protez el tasarımı, yüksek fiyatları nedeniyle protez sahibi olamayanlar için umut ışığı oldu.
İKÇÜ Mühendislik Mimarlık Fakültesi Biyomedikal Mühendisliği Bölümü'nde okuyan Yusuf Hakan Usta ve Filistinli Mohammed Ghosheh, kişiye özgü protez el tasarımı geliştirdi. Henüz 3. sınıfta eğitim gören Usta ve Ghosheh, Yrd. Doç. Dr. Yalçın İşler'in danışmanlığında, Intel Türkiye'nin desteğiyle geliştirdikleri proje ile Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Teknokent tarafından düzenlenen Yeni Fikirler Yeni İşler (YFYİ) yarışmasına katılarak bin 353 proje arasında ilk 10'un içinde yer aldı. Geliştirilen tasarım, yüksek fiyatları nedeniyle protez sahibi olamayanlar için umut ışığı oldu. Üniversiteli gençler, savaşta uzuvlarını kaybeden kişilere de ücretsiz protez sağlamayı planlıyor.

İLK 10’DA YER ALDI
Proje hakkında bilgi veren İKÇÜ Biyomedikal Mühendisliği Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Yalçın İşler, vücuttaki kaslardan üretilen elektrik sinyalleriyle kişiye özgü protez geliştirdiklerini kaydetti. İşler, "Sağ elinin bir kısmı olmayan kişinin sol eline bakılarak sağ elinin tasarımı adına geliştirilmiş bir projeydi. Lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin karışık olarak katıldığı bin 353 projenin yarıştığı yarışmada İKÇÜ projesi, ilk 10 arasında yer aldı. Başarının anahtarı, laboratuvar imkanlarının öğrencilerimizin çalışmalarına her zaman açık olması. Laboratuvarlarımızın anahtarları öğrencilerimizde. İstedikleri zaman gelip alanlarında çalışabiliyorlar" diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.