Tekin, “Emekli en büyük kazığı bu iktidar döneminde yedi”

Tekin, “Emekli en büyük kazığı bu iktidar döneminde yedi”

CHP’li Tekin, hakkında icra takibi yapılan emeklilere, kamu bankaları Ziraat, Vakıfbank ve Halk Bank tarafından maaş promosyonu ödenmemesini, Kamu Denetçiliği Kurumu’na şikâyet etti.

Tacettin DURMUŞ

Tekin “Milyonlarca emekliye ‘sıfır zam’ meclisten geçtikten sonra bir darbede kamu bankalarından geldi diyen CHP’li Gürsel Tekin,” Bankaların icra takibinde olan emeklilere promosyon yatırmadığı ortaya çıktı. AKP politikalarının, emekliye faturası ağır olmaya devam ediyor ”dedi.

CHP’li Tekin, hakkında icra takibi yapılan emeklilere, kamu bankaları Ziraat, Vakıfbank ve Halk Bank tarafından maaş promosyonu ödenmemesini, Kamu Denetçiliği Kurumu’na şikâyet etti.

CHP’li Tekin, Kamu Denetçiliği Kurumu’na sunduğu şikâyet dilekçesinde, “Zamlar ve hayat pahalılığı karşısında çaresiz kalan emekli vatandaşlarımız, yüksek enflasyon karşısında maaşları eriyip, geçim şartları günden güne ağırlaşırken banka maaş promosyonu olarak elde edecekleri küçük bir gelir dahi ellerinden alınmak isteniyorsa tuz koktu demektir. Çalışma hayatları boyunca vergisini, primini ödeyerek kendi üzerine düşeni yapan fakat bugün açlık sınırının altında bir maaşa mahkûm edilen emeklilerimizin nasıl yaşayacaklarını hiç mi düşünülmez? Bankaların yatan maaş karşılığında verdiği promosyona icra takibi uygulamaları, ekonomik dar boğazdaki emekliler açısından deyim yerindeyse tam anlamıyla hüsran olmuştur” ifadelerine yer verdi.

5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 93. maddesinin 1. fıkrasında emekli aylıklarının haczedilemeyeceği açıkça belirtildiğini vurgulayan Tekin, Ayrıca maaş promosyonlarının, emeklinin hakkında başlatılan icra takibi nedeniyle yatırılamayacağına dair herhangi bir mevzuat hükmü ya da emsal karar da bulunmamaktadır. Buna rağmen, “Türkiye Vakıflar Bankası, T.C. Ziraat Bankası ve Türkiye Halk Bankası’ndan emekli maaşı alan vatandaşlarımızdan, şayet haklarında icra takibi varsa, ilgili banka tarafından banka promosyon ödemeleri yatırılmamaktadır. İşbu durum da vatandaşlarımızın mağduriyetine yol açmaktadır. Anayasamızın 2. maddesinde vurgulanan sosyal devlet ilkesi gereğince emekli aylıkları ve bu aylığa bağlı banka promosyonlarının, emekli yurttaşlarımızın hakkı olduğu gerçeği akıldan çıkarılmamalıdır. Ülkede 22 milyon yakın emekli olduğunun altını çizen Tekin, emeklilerin örgütlenmesi gerektiğini söyledi. Emeklilerin örgütlenme sonucunda demokratik yollarla alamayacağı haklarının olmayacağını ifade etti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Politika