Sürücülere Buz ve Sis Uyarısı Yapıldı

Sürücülere Buz ve Sis Uyarısı Yapıldı

Kars’ta etkili olan kar yağışı, buzlanma ve yoğun sise karşı Doğu Anadolu Sürücü Kursları Dernek Başkanlığı sürücülerden dikkatli olmalarını isterken, trafiğe çıkan sürücüleri özellikle gizli buza karşı uyardı.

Doğu Anadolu Sürücü Kursları Dernek Başkanı ve Çevre Trafik Eğitimcisi Azat Ceyhan, kar yağışının ardından sert geçen kış ve akşam saatlerinde yoğun olan sis ve buzlanmadan dolayı sürücülerin dikkatini çekti.  Azat Ceyhan, kış aylarında hem sürücülere, hem yayalara ve hem de yetkililere önemli görevler düştüğünü söyledi.

Azat Ceyhan; "Bilindiği gibi Kars'ta kış çok sert geçiyor. Kar yağışının ardından bu sefer beraberinde akşamları yoğun sis ve buzlanma görülüyor. Yoğun sis ve soba bacalarından çıkan dumanlar bir birine karşınca özellikle şehir merkezinde bu duruma yollardaki buzlanmada eklenince yayalar ve sürücüler için risk oluşturuyor. Burada hem sürücülere hem yayalara, hem de yetkililere önemli görevler düşmektedir.

Herkesin daha dikkatli olması gerekiyor" dedi. "Hız limiti asgariye çekilmeli" Kar yağışının ardından yollarda oluşan buzlanma ve sisten kaynaklı görüş mesafesinin düşmesi sürücüler ve yayalar açısından risk oluşturduğuna ifade eden Çevre ve Trafik Eğitimcisi Azat Ceyhan; "Karlı havada sürücülere düşen en önemli görev, sürücüler özellikle geceleri mutlaka takip mesafesini artırmalıdır. Yani iki otomobil arasındaki takip mesafesi, görüş mesafesinin azaldığı bir ortamda takip mesafesinin artırılması gerekiyor. Kar var, buzlanma var, bunlara siste ekleniyor. Görüş mesafesi düşüyor. Bu durumda sis lambalarıyla birlikte kısa farların daha etkili olacağını düşünüyorum. Özellikle şehir içi için bunu söylüyorum. Yayaları fark etmeyeceği gerçeğini göz önüne alarak sürücüler şehir merkezinde hız limiti 50 veya 40 iken bunu daha da asgariye indirmeleri gerekiyor. Yani 40-50 ile giden bir sürücü görüş mesafesinin yetersiz olduğu bir ortamda hız mesafesini ve hızını azaltması gerekiyor" diye konuştu.

Akşam saatlerinde trafiğin yoğun olduğu sırada özellikle yanan soba ve kaloriferlerin dumanı ile etkili olan sisten dolayı yayaların yola aniden çıkabileceğini belirten Azat Ceyhan özetle şunları söyledi:  "Yayalar geceleri aniden yola çıkan özellikle kavşak ağızlarında dönüş yapan bir aracı göremeyebilir. Sürücülerde bu hususta çok önemli görev düşüyor. Yolu çok iyi kontrol ettikten sonra karşıdan karşıya geçiş haklarını kullanmaları gerekiyor. Yani hem sürücülere, hem de yayalara bu konuda önemli görevler düşüyor. Sabah ve akşam gizli buzlanma dediğimiz gündüz buz olmayan kar yağmadığı halde buz görünmeyen, ama akşamları havaların daha da soğumasıyla birlikte sabaha karşı buzlanan bazı yerler var. Sürücülerin dönüş mesafelerini de buna göre ayarlamaları lazım. Yani kavşağa yaklaşan sürücünün daha önceden hız limitini düşürmesi ve dönüşünü yaparken çok dikkatli dönüş yapması lazım. Bu şekilde hareket ederek hem kendi canımızı hemde vatandaşların can güvenliğini daha iyi sağlayabiliriz. Ancak bu şekilde trafik kazalarının önüne geçilebilir dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Kars Haber