Sofraların Vazgeçilmezi Erişte Hazırlıkları Başladı

Sofraların Vazgeçilmezi Erişte Hazırlıkları Başladı

Kars’ta kış sofralarının vazgeçilmez yemeklerinden olan ‘erişte’ kesilerek sofralarda yerini almaya başladı.

Havaların soğumasıyla birlikte Kars’ta kış hazırlıkları yavaş yavaş başladı. Kışlık yiyeceklerin vazgeçilmezi olan erişte imece usulü kesiliyor. Kent merkezinde bir araya gelen kadınlar, kestikleri erişteleri ipe sererek kurutmaya çalışıyor. Kentte 3-4 komşunun yardımlaşmasıyla kesilen ve tellere asılan erişteler renkli görüntüler oluşturuyor. Sabah erken saatlerde başlayan erişte kesimi öğlenden sonra bitiyor.

Kış sofralarının vazgeçilmezi erişte yapımı ile alakalı merak edilenleri Karslı Kadınlar Anlattı. “Erişte geleneksel lezzetlerimiz arasında. Biz erişteyi imece usulü yapıyoruz. 3-4 ev toplanarak birlikte yardımlaşarak yapıyoruz. Her gün birimize önce hamurunu yoğurup kestikten sonra fırında kavurup kutularda saklıyoruz. Kışın da ihtiyacımız olduğunda hazır yemek gibi su kaynatıp, sonra tereyağı ile deme koyuyoruz. Daha sonra da altına patates koyarak pişiriyoruz. Kesinlikle her evde erişte vardır" ifadelerini eklediler 

Bir evde toplanan kadınların birisi hamur açarken, birisi de erişteleri makinede kesiyor. Bir kadın ise kesilen erişteleri tele asarak kurutuyor. Ortaklaşa kesilen erişteler daha sonra komşular arasında bölünüyor.

Kars’ta kar yağdıktan sonra sofralarda yerini alan eriştenin özellikle pilavı ve çorbası yapılıyor. Pilav Mercimekli tercih edilirken, çorba da patatesli olarak tercih edilebiliyor.

aw803640_05.jpgaw803640_07.jpg

537f05bf-f354-4454-98a6-ccbb721b7b7b.jpgbc69892d-6187-42a1-8ef7-32b7141884fb.jpg

 

Kaynak:lider haber ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Kars Haber