Ramazan Ayında Beslenme

Ramazan Ayında Beslenme

Diyetisyen Gözde Aydın Ramazan ayında beslenme hakkında şu bilgileri verdi;

“11 ayın sultanı Ramazan geldi. Uzun saatler aç kaldığımız, beslenme düzenimizin oldukça değiştiği bu dönemde dengeli beslenmek çok daha büyük önem taşıyor. Normal günlerde, herhangi bir öğünde eksik aldığımız bir besin ögesini gün içinde ara öğünlerde veya diğer ana öğünlerde tamamlama fırsatımız oluyor. Ama ramazan ayında öğün sayımız sınırlanıyor. Dengeli beslenme her zaman çok önemli ama özellikle Ramazan ayında daha enerjik ve sağlıklı olabilmek için düzenli ve dengeli beslenme çok büyük önem taşıyor. Ramazan ayı boyunca yapılan beslenme hataları nedeniyle birçok kişi açlığını iyi yönetemiyor. Ramazan ayında dengeli beslenerek hem sağlığınızı geliştirebilir hem de kilonuzu yönetebilirsiniz.

Ramazan ayında en sık yaşanan problemler arasında vücudun susuz kalması gelmektedir. Uzun saatler süren oruç nedeniyle vücudunuzun en fazla ihtiyaç duyduğu öge sudur. Vücutta oluşan mineral kaybını telafi edebilmek için iftardan sahura kadar geçen süre içerisinde 2-2,5 litre su ve günde 1 şişe maden suyu tüketmeye özen göstermelisiniz.

Ramazan ayında da öğün düzeninize dikkat etmelisiniz. Öğünlerinizi genel olarak sahur, iftar, 1 veya 2 ara öğün şeklinde düzenleyebilirsiniz. Böylece gün içinde almanız gereken besin ögelerini 3 - 4 öğüne bölmüş ve tek bir öğüne yüklememiş olursunuz.

Sahura kalkmayı alışkanlık haline getirmeniz hem açlık sürenizi azaltmanıza hem de metabolizma hızınızı korumanıza yardımcı olur. Susuzluğu tetikleyeceği için sahurda çok yağlı, çok tuzlu yiyecekler ve akşam yemeğinden kalan yemekler yenilmemelidir. Hafif bir kahvaltı seçmek en doğrusu olacaktır. Ceviz, badem, fındık, zeytin vb. kaliteli yağlar sahura dahil edilmelidir. Bu sağlıklı yağlar sizin gün içindeki doygunluk hissinizi artırırken, gün içerisinde almanız gereken lif ihtiyacınızı bir miktar karşılayacaktır.

İftar öğünü de en az sahur kadar önemli. En sık yapılan hataların başında uzun süren açlık sonrasında hızlı bir yemek tüketimi gelmektedir. İftarda boş mideyi birden doldurmak ani tansiyon ve şeker yükselmelerine, mide, bağırsak rahatsızlıklarına sebep olduğu için iftardan sahura kadar olan sürede öğün sayısını artırıp, aralıklarla beslenmeye özen göstermelisiniz. Unutmayın ki iftardan sahura kadar yemek tüketebileceğiniz zamanınız var. Yemekleri bu süre içerisine dağıtmanız mide-bağırsak sağlığınız ve kilo yönetiminiz için oldukça büyük bir öneme sahiptir. İftarda ilk tercih edilmesi gereken öncelikle 1-2 su bardağı ılık su ve çorba olmalı, hazımsızlığı önlemek için ana yemeğe 10-15 dakika sonra geçilmelidir. Çorba sindirimi kolay olduğundan mideyi ana yemeğe hazırlayacak ve hacimsel olarak mideyi dolduracağından aşırı besin tüketimini engelleyecektir. Sahurdan iftara kadar geçen süre içerisinde vücudun en çok ihtiyaç duyduğu besin ögeleri arasında proteinler gelmektedir. Çünkü vücut için proteinler bir yapı elemanıdır ve vücut bunları mümkün olan en kısa süre içerisinde yerine koymak ister. Bu süreçte kas kayıplarının yaşanmaması için tavuk, kırmızı et, balık, kurubaklagiller vb. kaliteli protein kaynaklarına iftarda mutlaka yer verilmelidir.

Ramazan ayında gün içerisinde bir şey yiyip içilmediğinden ve genellikle yüksek karbonhidratlı beslenme sonucu sebze-meyve tüketiminin azalması sonucunda vitamin mineral eksiklikleri olabilmektedir. Bundan dolayı sahurunuza mutlaka 1 porsiyon sebze-meyve eklemelisiniz. Günde en az 2 porsiyon meyveyi ara öğünde ya da şeker ilave etmeden pişirerek komposto olarak iftarda tüketebilirsiniz. Gün içerisindeki vitamin ve mineral ihtiyacınızı karşılayacak olan mevsim sebzelerine salata veya ana yemek olarak yer vermelisiniz.

Tatlı seçiminizi iftardan hemen sonra yapmak yerine birkaç saat sonra ara öğünde tercih etmek ve ağır şerbetli tatlılar yerine 1 porsiyon sütlü tatlı tercih etmeniz daha sağlıklı olacaktır.

Ramazanda hareketsizlik, bağırsak hareketlerinin yavaşlamasına neden olabilir. İftardan sonra 30-40 dakikalık yürüyüşler yapmak hem sindirimi kolaylaştırır hem de kilo vermenize yardımcı olur.

Ramazan ayında, mideyi rahatsız etmemek ve kalori alımını kontrol etmek için en doğru pişirme yöntemleri ızgara, fırınlama, haşlama veya buğulamadır. Fazla yağ alımına sebep olacak kızartma ve kavurma yöntemlerini uygulamamaya özen göstermelisiniz.

Size ve sevdiklerinize mutlu, huzurlu ve sağlıklı bir ay dilerim. Hayırlı ramazanlar.”

Açıklamasında bulundu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Gündem