Öğr. Gör. Ali Parim TRT Erzurum Radyosu’nda Dijital Çağda Dezenformasyona Dikkat Çekti

Öğr. Gör. Ali Parim TRT Erzurum Radyosu’nda Dijital Çağda Dezenformasyona Dikkat Çekti

Iğdır Üniversitesi Öğretim Görevlisi Ali Parim, TRT Erzurum Radyosu’na konuk olarak dijital çağda yanlış bilgi ve dezenformasyon kaynaklı sorunlara dikkat çekti.

Günümüzde internetin ve sosyal medyanın en yaygın kitle iletişim araçlarından bir tanesi haline geldiğini belirten Öğr. Gör. Ali Parim, We Are Social verilerine göre 2023 yılı itibarıyla 8,1 milyarlık nüfusa sahip dünyada, 5,4 milyar insan cep telefonu kullanıyor. Yine 5,1 milyar internet, 4,7 milyar ise aktif sosyal medya kullanıcısı bulunuyor. Türkiye’de ise 85 milyon insanımızın 71 milyonu internet kullanırken 62,5 milyonu ise sosyal medyayı etkin olarak kullanıyor. Bu rakamlar artık internetin ve sosyal medyanın başat kitle iletişim araçları haline geldiğini gösteriyor.” dedi.

Dijital Dünyada Fırsat ve Tehlike Bir Arada

İnternetin ve web 2.0 teknolojisinin yaygınlaşmasının insanlara önemli fırsatlar sunduğunu ifade eden Parim, ancak fırsatların yanında tehlikelerin de arttığını vurguladı.

Web 2.0 teknolojisiyle birlikte herkesin birer içerik üreticisi olduğuna dikkat çeken Parim, “Geleneksel medyada medya profesyonelleri, enformasyonun doğruluğunu birkaç farklı kanaldan teyit etmeye özen gösteriyordu. Ancak bugün maalesef sosyal medyada doğruluğu kesin olmayan içerikler kolaylıkla paylaşılabiliyor. Yanlış ya da çarpıtılmış bilgiler, sosyal medyada hızla yayılarak toplumsal çatışmaları tetikleyebiliyor. Özellikle savaş, salgın, doğal afet ve seçim dönemlerinde dezenformasyonun daha da yaygınlaştığına ve bu dönemlerde algıların olguların önüne geçtiğine şahitlik ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

Yapay zekâ teknolojisinin gelişmesiyle birlikte yanlış ve çarpıtılmış içerikler üretmenin çok daha kolay hale geldiğine işaret eden Parim, artık medya ve dijital medya okur-yazarlığının çok daha elzem olduğuna vurgu yaptı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Kars Haber