Mahsur Kalan Balıklar Kurtarılıyor!

Mahsur Kalan Balıklar Kurtarılıyor!

Kars Barajı önünde sıkışan balıklar havasızlıktan telef olurken yetkili kurumlar geç de olsa harekete geçti.

Kars’ta Devlet Su İşleri Bölge Müdürlüğü’nce Mezra Köyü altında yapılan Kars Barajı tamamlanarak su tutmaya başladı. DSİ yetkilileri önceki gün baraj tünel kapaklarını kapattı. Normal şartlarda balıkların oksijensiz kalmasını önlemek için can suyu bırakması gereken DSİ barak tünel kapağını tamamen kapatınca sular çekildi. Küçük göletlerde sıkışan balıklar ise sıcak hava ile birlikte oksijensiz kaldı. Kendilerine akar bulamayan ve gidemeyen balıklar bir taratan martılara yem oldu. Bir taraftan da oksijensiz kaldığı için telef olmaya başladı. Büyük balıklar köylüler ve vatandaşlar tarafından tutuldu. Küçük balıklar ise sıkıştıkları yerde kaldı.

“Gazeteciler ve duyarlı vatandaşlar elleriyle balıklara geçiş yolu açtı”

Sıkıştıkları yerden bir türlü çıkamayan balıkların imdadına duyarlı vatandaşlar ile bölgeye haber yapmaya giden gazeteciler yetişti. Gazeteciler ve vatandaşlar elleriyle taşları kaldırarak balıklara geçiş yolu açmaya çalıştı. Az da olsa balıklara geçiş yolu açıldı. Açılan yoldan balıklar can havliyle göletlere akmaya başladı.

Elleriyle balıkları kurtarmak için mücadele ettiğini ifade eden Ali Naci Demiral, “Balıkların yetkili kişiler tarafından buradan toplanıp, ilerideki suya atılması gerekiyor. 3 gündür bu balıklar burada bu şekilde, dünyanın balığı var burada, binlerce balık var. Hepsi telef oluyor” dedi.

Balıkların biran evvel sıkıştıkları yerden kurtarılması gerektiğini belirten Metin Keçeci, “Vallahi katliamdır, balık katliamı, yazık, günah, herkes getirip aşı yapıyor. Bizimkilerde katliam yapıyor. Çok balık var. İrili ufaklı balık var. Yetkililer bu canlıları öldürmekle suç işliyorlar. Yazıktır, günahtır. Allah’ın varlıkları, herkes canlı kurtarmaya çalışıyor. Bunlar öldürmeye çalışıyor. Suyun yolunu açıyorum ki, hiç değilse akarı olsun. Akardan gidiyorlar yavaş yavaş gidiyor” diye konuştu.

Kars dışında bulunan Vali Rahmi Doğan, gazetecilerin konuyu kendisine bildirmesiyle birlikte, hemen bölgeye ilgili kurum amirleri ve çalışanlarını gönderdi. Bölgeye ilk gelen Doğa Koruma Milli Parklar Şube Müdürlüğü oldu. DKMP Şube Müdürlüğü ekipleri gördükleri manzara karşısında şaşırdı. Vali Doğan’ın talimatlarıyla bölgeye gelen yetkililer DSİ 24. Bölge Müdürlüğü’nü beklemeye başladı. Bölgeye Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü yetkilileri ile  Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü yetkilileri de geldi. Bir taraftan da balıkların kurtulması için çaba sarf eden yetkililer, kısa sürede iş makineleriyle balıkların sıkıştıkları yerden kurtarılmasını için harekete geçti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Kars Haber