Kütüphane Haftası Kutlanıyor

Kütüphane Haftası Kutlanıyor

60. Kütüphane Haftası Ülke genlinde olduğu gibi Kars’ta da çeşitli etkinliklerle kutlanıyor.

Tacettin DURMUŞ

Kars İl Halk Kütüphanesi’nde; İl Halk Kütüphanesi ile Atatürk Çocuk Kütüphanesi’nce düzenlenen etkinlikle, Doç. Dr. Ali İbrahim Can Gözüm tarafından "Yapay Zekâ Temelli Akıllı Kütüphaneler" konulu sunumun yapıldı.

Hafta dolayısıyla düzenlenen Satranç Turnuvasında dereceye giren öğrencilere ödüllerin verildiği etkinliklerde, Atatürk Çocuk Kütüphanesi ile İl Halk Kütüphanesi Müdürlüğü okuyucularından dereceye girenlere ödülleri protokol mensupları tarafından verildi.

Kars İl Halk Kütüphanesi Müdür Vekili Şahin Yılmaz açılış ve ödül töreninde yaptığı konuşmada, bildiğiniz gibi her yıl Mart ayının son pazartesi günü başlayan haftanın Kütüphane Haftası olarak kutlanmakta olduğunu hatırlattı.

Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü’nce bu yılın temasının “Yapay Zekâ Temelli Akıllı Kütüphaneler” olarak belirlendiğini belirten Şahin Yılmaz, “Kütüphane Haftası için Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü ile Türk Kütüphaneciler Derneği’nin öncülük ettiği bazı sivil toplum örgütlerince günün koşullarına uygun bir tema belirlenmektedir. Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü’nce bu yılın teması “Yapay Zekâ Temelli Akıllı Kütüphaneler” olarak belirlenmiştir. Türk Kütüphaneciler Derneği ise “Sürdürülebilirlik ve Savunuculuk” temasını benimsemiştir.

Dünyanın her yerinde kütüphanecilik alanında bir takım gelişmeler gözlemlemekteyiz. Dünyanın en ücra köşelerinde dahi internete erişmek mümkün hale geldi. Bu durum sınırsız bilgiyi ayaklarımıza kadar getirmektedir. Her yeni teknoloji hızla gelişen bilişim sektörü nedeniyle kısa sürede eskimektedir. Günümüzün favori teknolojisi ise Yapay Zekâdır. Yapay zekâlar ileride dünyayı ele geçirip insanlığı yok eder mi bilemiyoruz. Ancak hayatımızı daha da kolaylaştırıp alışageldiğimiz konforumuzu bir üst seviyeye taşıyacağına inanıyorum.

Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü dijitalleşmenin ikinci etabı için yapay zekânın kütüphanelerde kullanılması üzerinde ciddi çalışmalar yürütmektedirler. Bu nedenle öncelikle kütüphane binalarının bu teknolojileri kullanılır kılabilecek şekilde tasarlanması amacıyla çalışmalar başlatıldı.

Ancak ne yazık ki ülkemizde henüz her merkezde kütüphane bulunmamaktadır. Pek çok kütüphanenin ya hiç personeli yoktur ya da tek personel ile hizmet vermeye çalışmaktadır. Bazı merkezlerde kütüphane bile yoktur.

Kütüphane Müdürlüğü görevini vekâleten üstlendiğim 2021 yılının Ağustos ayında ilk planımız Akyaka ilçemizde bir şekilde kütüphane açmaktı. Gereken görüşmeleri yaptıktan sonra harekete geçtik ve bir dükkân kiraladık. Birkaç ay içerisinde içerisini döşedik. Ne var ki bir kütüphanecinin atanması 11 ay kadar sürdü. Dükkânı kiraladığımız andan itibaren aradan geçen 15 ay boyunca ben iki haftada bir bazen trenle bazen şahsi aracımla ilçeye giderek binayı kolaçan ediyordum. Neyse ki personel arkadaşımızın atandığı 2023 Mayıs ayından sonra artık bu sıklıkla gitmiyorum.

Akyaka ilçemizdeki kütüphaneden sonra ikinci hedefimiz gezici kütüphane aracıydı. 2009 yılında eski aracımız ekonomik ömrünü tamamlamış olduğundan hurdaya ayrılmıştı. Geçen 15 yılda gezici kütüphanemiz olmadığı için şehrimizin merkezden uzak mahallelerine ve köylerimize hizmet götüremedik. 2022 yılı başında bu yöndeki talebimizi Bakanlığımıza ilettik. Esasen 2023 yılı şubat ayında aracımızı teslim alacaktık ancak 6 Şubat 2023 tarihinde yaşadığımız deprem felaketi nedeniyle bize verilecek olan araçtan feragat ettik. Ancak yine de ısrarımızdan vazgeçmeyerek geçtiğimiz ay aracımızı şehrimize getirmeyi başardık. Kütüphane haftası dolayısıyla yarından itibaren üç gün şehrimizin bazı noktalarında oryantasyon ve etkinlikler için kullanacağız. Köylerimize götürebilmek için ise yakın zamanda atanacak olan sürücü personelimizi beklemekteyiz. Personel atanıncaya kadar aradan geçen süre içinde diğer kurumlarımızdan şoför arayışı içerisinde olduğumuzu da buradan belirtmekte yarar var.

Bugün yedi ilçemizde İlçe Halk Kütüphanelerimiz bina ve personel açısından kısıtlı imkânlarına rağmen hizmet vermektedir. Bu konuda yeni bir hedefimiz var. O da bütün ilçe kütüphanelerimiz için tahsisli, müstakil ve kendi kendine yeten kütüphane binalarıdır. Şimdi bunun girişimlerini sürdürmekteyiz.

Çalışma arkadaşlarımla birlikte toplam dört memuruz ve iki kütüphaneyi işler halde tutmaya çalışıyoruz. Atatürk Çocuk Kütüphanesi bir kütüphaneci ile Salı- Cumartesi günleri arasında haftanın 5 günü hizmet vermekte; İl Halk Kütüphanemiz benim dışımda 1 kütüphaneci ve 1 bilgisayar işletmeni ile haftanın 6 günü gece saat 11.00’e kadar, Pazar günleri ise saat 17.00’ye kadar hizmet vermektedir.
Değerli misafirlerimiz, Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü ile Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkif Evleri Müdürlüğü arasında 2019 yılında yapılan bir protokol gereğince belirli periyotlarla Kars T Tipi Kapalı Cezaevi ile Kars Açık Cezaevine kitap gönderiyoruz.

Gençlik ve Spor İl Müdürlüğümüz ve Türkiye Satranç Federasyonu İl Temsilciliği ile yaptığımız işbirliği ile Belirli Gün ve Haftalar için düzenlenen Satranç Turnuvalarına ev sahipliği yapıyoruz. Her yaştan vatandaşımızı bu vesileyle kütüphanemize çekmiş oluyoruz.
İl Milli Eğitim Müdürlüğü Halk Eğitim Merkezi ve Akşam Sanat Okulu Müdürlüğü’nün ev hanımlarına yönelik vermiş oldukları el sanatları kursuna ev sahipliği yapıyoruz.
Okul öncesi çocuklarımızın ve ilkokul öğrencilerimizin okuma bayramları ve gösteri gibi etkinliklerini kütüphanemizde yapmaları için imkânlarımızı seferber ediyoruz.
Resmi kurum, meslek örgütleri gibi kurum ve kuruluşlarımızın toplantılarını yapmaları için imkân sunuyoruz.

Okuyucularımızın istediği ve kütüphanemizde olmayan materyalleri başka kütüphanelerden getirtiyoruz. Diğer kütüphanelerin bu yöndeki taleplerine de cevap veriyoruz.
Zaman zaman öğretmenlerimizin, vatandaşlarımızın, bazı duyarlı muhtar ve imamlarımızın okul ve cami kitaplıkları için kitap konusunda talepleri oluyor. Elimizdeki fazla kitaplardan ve duyarlı vatandaşlarımızın yaptığı bağışlardan gücümüz yettiğince onlara kitap ulaştırmaya da çalışıyoruz.
İl Halk Kütüphanemizde71.926 adet kitabımız bulunmaktadır. Atatürk Çocuk Kütüphanemizde 19.034 adet kitabımız bulunmaktadır. Gezici Kütüphanemizde 5.811 adet kitap bulunmaktadır. Bunların kataloglama işlemleri bitmek üzeredir. İlimiz genelinde Kültür ve Turizm Bakanlığımıza bağlı 9 kütüphanemizde toplam 176.388 adet kitabımız bulunmaktadır. Genel Müdürlüğümüzün bizim adımıza abone olduğu dergilerin sayıları her geçen yıl değişmektedir. Bu yılın dergi sayısı henüz netleşmediği için sizinle paylaşamıyorum.

Kars şehir merkezinde Belediyemize bağlı olan Aynalı Köşk’te bulunan kütüphane, Valiliğimize bağlı olan Kalem Kitap Evi, Millet Bahçelerimizdeki 2 adet kütüphane, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğümüze bağlı Gençlik Merkezi Kütüphanesi, Sultan Alpaslan Külliyesi’ndeki kütüphane ve Kafkas Üniversitemizin kütüphanesi ile birlikte toplam dokuz kütüphane hizmet vermektedir. Bu heyecan verici bir gelişmedir. Bunu nüfus yoğunluğuna oranladığımızda Kars, kütüphaneler açısından zengin bir şehirdir diyebiliriz. Bu kütüphanelerin bazılarında benim ve mesai arkadaşlarımın naçizane çabaları olmuştur. Bu nedenle de gururluyuz.
Sözlerimi burada bitirirken çeşitli zorluklar altında yürüttüğümüz kütüphanecilik faaliyetlerimizde her türlü çabayı harcamaktan çekinmeyen mesai arkadaşlarıma; Programımıza katılarak bizi onurlandıran siz değerli misafirlerimize; Her zaman bizim arkamızda olan İl Müdürüm aynı zamanda ağabeyim Sayın Hayrettin Çetin’e; Zaman zaman bizi silkeleyerek harekete geçiren ve bazı yeni faaliyetler için bize öncülük eden Valim ve Belediye Başkan Vekilim Sayın Ziya Polat’a Şahsım ve kütüphanem adına sonsuz teşekkür ediyorum.” Dedi.

whatsapp-image-2024-03-28-at-09-42-05-2.jpeg

whatsapp-image-2024-03-28-at-09-42-05-1.jpeg

whatsapp-image-2024-03-28-at-09-42-05.jpeg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Kars Haber