Kurt Belgeseli Kars´ta çekildi

Kurt Belgeseli Kars´ta çekildi

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar İl Şube Müdürü Murat Doğanay, çekimlerinin bir bölümünün Kars´ta yapıldığı TRT´nin Kurt Belgeseliyle ilgili Kafkas Haber Ajansı´nın sorularını cevapladı.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar İl Şube Müdürü Murat Doğanay, çekimlerinin bir bölümünün Kars’ta yapıldığı TRT’nin Kurt Belgeseliyle ilgili Kafkas Haber Ajansı’nın sorularını cevapladı.

Çekimlerin 2014 yılında başladığını ve 2016 yılına kadar devam ettiğini belirten Doğanay, “Orman ve Su İşleri Bakanlığımız Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile TRT arasında işbirliği yapıldı. İlimizde altı yerde bu kurt belgeseli için start verildi, çekimlerine başlandı. Bunların bir ayağı da Sarıkamış Milli Park Ormanlarıydı. Burada sayın genel müdürümüz Nurettin Taş’ın talimatlarıyla bu çekimlerin altyapısını hazırladık.” dedi.

Kars İl Müdürlüğü olarak bu süreçte neler yapıldığını da anlatan Doğanay, “Bunun için çekim kulübeleri yaptırdık. Ormanın derin yerlerinde ve insanların ulaşamayacağı noktalarda çok özel amaca hizmet olan çekimler için bunları hazırladık. Örneğin ısı yalıtımlı, ses yalıtımlı ayrıca çekimler esnasındaki titreşime uygun yalıtımlar hazırlandı. Yerden 1,5 metre yükseklikte özel kulübeler yaptırdık ve TRT bu çekim kulübelerini kullanarak kurt belgeselini çektiler.

Kurtların yaşamlarıyla ilgili de açıklama yapan Doğanay, “Tabi kurtlar genellikle sürü halinde gezmekteler. Aynı zamanda sürü halinde görülebildiği gibi tek tek de beslenme amaçlı gezdiği görülebilir. Kurtları diğer yırtıcı yaban hayvanlarından ayıran özelliği aile halinde yaşamasıdır. Yani anne baba, çocuk kardeş gibi ve kardeşini sahiplenme gibi özel bir durumu var kurtların. Ve tek eşlidir kurtlar. Bu belgeselle ayrıca kurtların yaşam alanları ve bu kurtların yaşam alanlarında diğer hayvanlarla olan ilişkileri bir şekilde kayıt altına alınmış oldu. Aynı zamanda ilimiz Sarıkamış ilçesi milli park ormanları yüksek rakım sebebiyle, ağır çetin geçen kış şartlarını sürdürmekte. Bu ağır geçen kış şartlarında sadece kurt değil diğer yırtıcı hayvanlarında doğada yaşam alanlarında kalmalarını sağlamak amacıyla müdürlük olarak yem takviyesinde bulunup et-sakatat gibi ürünleri ormana bırakıyoruz. Böylelikle bu hayvanların yerleşim alanlarına yaklaşmasını engellemek için gerekli çalışmaları da rutin olarak her kış döneminde yapmaktayız.” diye konuştu. KHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Kars Haber