Kaya; Kars'ta Seçim İyi Parti İle DSP Arasında

Kaya; Kars'ta Seçim İyi Parti İle DSP Arasında

İYİ Parti Kars Belediye Başkan Adayı Settar Kaya, İl Başkanı Yüksel Akbaba ile birlikte gazetecilerle bir araya geldi.

Partisinin seçim bürosunda gazetecilere açıklamada bulunan Kaya, 31 Mart’ta yapılacak olan yerel seçimlere ilişkin değerlendirmede bulundu ve gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevaplandırdı.

Açıklamasında AK Parti ile MHP’nin, Settar Kaya’nın önünü kesmek için Cumhur İttifakı kapsamında aday çekme yöntemi geliştirdiklerini ve birleştiklerini söyledi.

Kars’ta, MHP Genel Merkezinin talebi ve ısrarı üzerine, AK Parti ile MHP arasında ittifak yapıldığını ileri süren Kaya: “Burada basın huzurunda Kars halkına Demokrasi tarihine geçecek kadar önemli bir şey söylemek istiyorum. Cumhur İttifakının kurulması, AK Parti’nin adayını çekip, MHP’yi desteklemesinin bir tek sebebi var. MHP Genel Merkezinin talebi ve ısrarı üzerine bu ittifak yapılmıştır. Bunun tek sebebi de Kars’ta Settar Kaya’yı devre dışı bırakmak içindir. Bu ittifak beni kaybettirmek üzerine kurulmuş bir senaryodur. Bu bir iddia değil gerçektir. Ülkücü hareket değil ama MHP Genel Merkezi kendi yönetim anlayışına karşı çıkan ve aday olan insanların önünü kesmek için bir takım projeler uyguladı. Bunlardan birisi Mersin’dir ve Burhanettin Kocamaz’ın önünü bir şekilde kestiler. Birkaç yerde de örnekleri olduğu gibi bunlardan birisi de Settar Kaya’dır. Onlara göre Kars adayının önünün bir şekilde kesilmesi gerekiyordu. Genel Merkez nezdinde Sayın Cumhurbaşkanına çok özel ricalar ve girişimlerde bulunuldu. Sonuç olarak ta Kars’ta birinci parti olan AK Parti adayını çekti, MHP’yi destekledi. Ama Settar Kaya, AK Parti ile MHP’nin oluşturduğu Cumhur İttifakı oluşumunu yenilgiye uğratacak. Settar Kaya her iki partinin aldığı oylardan çok daha fazla oy alacak. Bu vesile ile AK Parti’ye oy verecek seçmene sesleniyorum. Bir kişinin önünü kesmeye yönelik olarak yapılan bu demokrasi dışı davranışa karşı bir tavır koyalım ve bu seçimde İYİ Parti’nin adayı Settar Kaya’yı genel merkezlerine inat destekleyelim. Ayrıca Ülkücü Harekete ve Milliyetçi Hareket Partililerimize de sesleniyorum ve diyorum ki ‘Yıllardır bu patiye, sadakat ve samimiyetle, dürüstçe ve helalce hizmet eden Settar Kaya’ya oy vererek vefa borçlarınızı ödeyin” dedi.

 “YEREL SEÇİME Mİ GİRİYORUZ SAVAŞA MI GİRİYORUZ BELLİ DEĞİL"

AK Parti ve MHP’nin ‘Türkiye’de baka sorunu var’ söylemlerini eleştiren İYİ Parti Kars Belediye Başkan Adayı Settar Kaya da mevcut Kars Belediyesini de eleştirerek artık Kars Belediyesinin kurumsal bir kimliğe kavuşmasının vaktinin geldiğini söyledi.

Settar Kaya, konuşmasına başlamadan önce basın emekçisi olan yerel basına uzun hizmet eden Gazeteci Volkan Karabağ’ın babası Erdoğan Karabağ’ın vefatı nedeniyle üzüntülü olduğunu dile getirerek,  kederli ailesine ve basın camiasına başsağlığı diledi.

Yerel yönetimler için demokrasinin beşiği olduğuna dikkat çeken Kaya: “Yerel seçimler dünyanın her yerinde yerel seçimlerdir. Yerel seçime mi giriyoruz savaşa mı giriyoruz belli değil. Maalesef bugün Türkiye'de iki gündem var. Bunlardan birisi vatandaşın gündemi, sokağın gündemi, mutfağın gündemi bir diğeri de siyasi iktidarın gündemi yani onların bir ikbal gündemleri var. İktidarlarını, koltuklarını kaybetmeme uğruna her yolu deniyorlar. Bu nedenle seçimlerin konuşulmasına seçim gerçeğinin konuşulmasına izin vermiyorlar. Yasaya göre seçimler 1 Ocak tarihinde başlar.  Siyasi partiler Aralık ayında adaylarını belirlerler. Buna rağmen biz seçimlere bir kaç gün önce başladık. Bunun sebebi de ifade ettiğim gibi siyasi iktidar ve küçük ortağının vatandaşın seçime odaklanmaması için bu ülkenin başına ördüğü çoraplar. Bir hafta önce iktidar partisi Kars'ta adayını çekti ve listeleri yüksek seçim kuruluna verilmişken ve bunu adayı alanda iki aydır çalışma yaparken bunu listelerin seçim kuruluna bir kaç saat kala yaptılar. Hesaplar sil baştan oldu ve seçmen tavrını belirleyemedi. Adayları tanıyamadı, projeleri takip edemedi bu nedenle biz daha bir kaç gün önce başladık. Seçimlerin yapılmasına 26 gün gibi kısa bir süre var. Vatandaşlar daha adaylar kimdir projeleri nelerdir ve biz ne seçeceğiz buna karar veremiyorlar.  Oysa biz Kars'ın 5 yıl gibi uzun bir süre kaderine hükmedecek bir yönetim seçeceğiz. Belediye başkanını seçeceğiz, belediye meclisini seçeceğiz, il genel meclisini seçeceğiz. Bunlar kim olacak, ne yapacak çok önemli.

HDP ADAYI BİLGEN’NİN KARS BELEDİYESİ İLE İLGİLİ İDDİALARI VAR

Şehrin geldiği durum ortadadır. Utanılacak bir durum var. Neden dünya eski bir dünya ve Kars da eski Kars değil. Bu şehre her gün binlerce misafir geliyor ve onlar geldikçe biz burada utanıyoruz ve mahcup oluyoruz. Belediye yönetimi ile ilgili bir takım iddialar duyuyoruz. Özellikle HDP'nin belediye başkan adayı bir kaç gündür ulusal televizyonlarda Kars Belediyesi ile ilgili bir takım iddialar ve ithamlar da bulunuyor. ‘950 bin TL çerez faturası var ve 250 kişi işe gelmeden maaş alıyor’ diyor. Öyle midir değil midir ben bilmiyorum. Bu arkadaşın iddiası bu bir belediye başkan adayı ve milletvekili. Belediye de devletin bir kurumu bu kurumun Halkla ilişkiler birimi yok mu belediye başkanı yok mu niye çıkıp buna cevap vermiyorlar. Neden vatandaşın kafasının karışık olmasına izin veriyorlar. Orada bir yolsuzluk varsa bu milletin hakkıdır. Orada işe gelmeden maaş alanlar varsa, onlar bizim verdiğimiz vergilerle bizim ödediğimiz, su ve emlak vergilerinden bu maaşları alıyorlar. Bunların hesabı sorulmayacak mı? Neden belediye başkanı susuyor? Atalar sözüdür sükût ikrardan gelir diyorlar. Eğer suçun yoksa eğer böyle bir şey yoksa çık ve deki ‘ey Ayhan Bilgen bu devletin İçişleri Bakanlığı var mülkiye müfettişleri var’. Bu müfettişler her yıl periyodik olarak bu belediyeyi denetliyorlar. Onlar eğer bir suç bulmuşlarsa eğer ki bir suç tespit etmişler ise gereğini yaparlar. Gereği de savcılık, iç işleri bakanlığı ve yasalardır. Siz çıkıp bunu neden söylemiyorsunuz. Sonra da çıkıp biz şehir'i şuna teslim etmeyiz buna teslim etmeyiz gibi hamasi nutuklar ile işi geçiştirmeye çalışıyorsunuz. Şehri kötü zihniyetlere ve yanlış zihniyetlere teslim etmeyelim. Biz de görevimizi namusluca ve dürüstçe vatandaşın bize vermiş olduğu bu yetkiyi hakkaniyet ile kullanalım. Kars'ın birikmiş dağ gibi sorunları var benim de bununla ilgili birçok projem var.

KARS BELEDİYESİ’NE KAMU DİSİPLİNİ VE DEVLET DİSİPLİNİ GETİRİLMESİ GEREKİR

İlk işimiz belediye kurumunu bir devletin kurumu haline getirmemiz lazım. Bir curcunadır almış başını gidiyor. Kimin ne yaptığı, kimin hangi işi yaptığı belli değil. Belediye başkanı kimdir, yardımcısı kimdir, personeli kimdir ve müdürü kimdir belli değil. Bir takım dedikodular şehirde başını almış gidiyor. Belediye araçlarına benzin parası bulamıyor diyorlar.  Çöp arabası çöp toplamıyor diyorlar. Bütün bunların düzenlenmesi gerekir. Kars belediyesine kamu disiplini ve devlet disiplini getirilmesi gerekir. Öncelikle işe oradan başlamalıyız.  Şehir dünya gündemini düşmüş biz eski alışkanlıklar ile artık bu şehir'i yönetemeyiz. Planlamamızı da şu sokağı yaptık bu caddeyi yaptık diye planlamamalıyız. Biz yüz yıllık plan yapmalıyız biz bölgesel plan yapmalıyız. Artık Kars'ı bulunduğumuz bölgenin Sağlık merkezi, turizm merkezi ve ticaret merkezi haline getirmek için planlar yapmalıyız.

BU SEÇİMİ BİR İDEOLOJİ SEÇİMİ HALİNE GETİRMEYELİM

Bu belediye seçimlerini bir ideoloji seçimi, bir siyasi parti seçimi ve bir etnik yapı seçimi haline getirmekten lütfen artık vazgeçelim. Son yıllar da Kars Belediyesi talan merkezi olarak görüldü. Her gelen belediye başkanı ile birlikte yakını şunu çaldı. Şu müteahhit haksız kazanç elde etti. Belediyenin malı mülkü şöyle talan edildi diye nerEdeyse artık bu bir efsane haline geldi şehirde. Kars Belediyesi bu algıdan uzaklaştırılmalı, Kars bunu hak etmiyor ve Kars Belediyesi bunu hak etmiyor. Belediyenin kanunu belli dünyanın her tarafında Türkiye’nin her yerinde belediyelerin yaptığı hizmetler bellidir. Oralarda ne varsa vatandaşın talebi ne ise biz de onu yapacağız.

ÇALMAYACAĞIZ, ÇALDIRMAYACAĞIZ

Ama biz bir şeyi yapmayacağız çalmayacağız ve çaldırmayacağız. Helal ile harama dikkat edeceğiz. Orada tüyü bitmemiş yetimin hakkı olduğunu bileceğiz. Adaylara oy verirken asıl bu yönüyle değerlendirmeniz gerekir. Kim çalmaya meyilli, kim hırsızlığa meyilli, kimin etrafında bu işleri gözeten kollayan ekipler var, kimin il başkanı ve kimin il yönetimi hırsızlığa meyilli, belediyeye kim ne için geliyor. Settar Kaya’ya da bakacaksınız,  Yüksel Akbabaya da bakacaksınız, Teymen Ere de bakacaksınız.  Diğer arkadaşlarımıza da bakacaksınız. Sonra kararınızı vereceksiniz. Şehir'i kutuplaştıran partilere izin vermeyeceğiz. Burası ideolojilerin savaş alanı değildir. Burası vatandaşın hizmet beklediği, fakirin fukaranın hizmet beklediği ve ekonomisini geliştirmek ve şehir'i güzelleştirmek isteyen bir ekibin iş başına gelmesi gereken bir kurumdur. Burayı kimse siyasetine alet etmesin, kimse ticaretine alet etmesin ve belediyeyi de zenginleşme makamı olarak görmesin.

BU SEÇİM DSP VE İYİ PARTİ ARASINDA GEÇECEK

Vatandaş beni tanıyor kaptı kaçtı. Ömrümün sonuna kadar da burada yaşayacağım. Burada basın mensuplarının önünde söz veriyorum çalmayacağız çaldırmayacağız. Vatandaşın bir kuruşa göz diken bizim cenazemizi çiğnemeden oradan çıkamaz. Biz bu memlekete hizmet için aziz millete şehit kanı ile sulanmış bu aziz vatan toprağına hizmet etmek için uzun yıllardır. Belediyecilik alanında çalışmalarım var güzel bir kent yaratmak için çalışmalarım var ve projelerim var. Bunları uygulamak istiyorum. Rüzgar İyi Parti den yana esiyor. Bu seçim DSP ve İyi Parti arasında geçecek. Kalan bu 25 günü gayretle büyük bir azimle geçirerek bu süre içerisinde DSP’yi de geride bırakarak bu seçimi kazanacağız. Kars'ın İyi Parti’ye ihtiyacı, Kars’ın iyi yönetime ihtiyacı var, Kars’ın güvenli bir yönetime ihtiyacı var ve Kars’ın iyi bir başkana ihtiyacı var.”dedi.

AKBABA: “İKTİDAR PARTİSİ BU SEÇİMİ DE GENEL SEÇİM HAVASINA SOKTU”

Buluşmada konuşan İYİ Parti Kars İl Başkanı Yüksel Akbaba da iktidar partisinin bütün yerel seçimlerde olduğu gibi bu seçimi de bir genel seçim havasına dönüştürdüğünü ileri sürerek, belediye başkan adaylarının projelerini ve yapacakları hizmetleri anlatmalarına engel olduğunu söyledi. İktidar partisinin Yerel seçimler öncesi ülkede bir beka meselesi olduğunu dile getirmelerini de eleştiren Akbaba, “Yerel seçimler bu şehre 5 yıl hizmet edecek, bu şehri yönetecek kişiyi seçmek için yapılır. Şu anda Kars Belediyesi ile beka meselesinin ne ilgisi var. Kaldı ki Ak Parti’nin kurucularından biri olan, vicdanı olarak tabir edilen Bülent Arınç bile baka meselesi sorunun tutmadığını, Ülkede mutfağın yandığını, işsizliğin hat safhaya çıktığını anlatmaktadır. Artık kendileri bile söylediklerine inanmamaktadırlar. Seçimlerin YSK tarafından belirlenmiş takvimleri vardır. 100 yıldır bu böyledir. Bir anayasa değişikliği gündeme getirdiler. Cumhurbaşkanlığı Yönetim Sistemi dedikleri bir sistem getirdiler. Bir adam her şeye karar veriyor. Kars’ta şahit olduk ve partiler adayları açıkladı. Ertesi gün bakıyorsunuz tek adam yeni bir karar veriyor ve 3 milletvekilinden 2’sini kazanmış birinci parti belediye başkan adayını geri çekiyor, başka bir parti ile ittifak yapıyor. Böyle bir demokrasi olmaz. Demokrasinin temeli seçimlerdir ve halk iradesidir. Bunlar halkın iradesine de saygı göstermiyorlar. Yarın seçilecek hiçbir belediye başkan adayının, başkan olma garantisi yoktur. Bir adam ben seni dün seçtirdim ama bugün de görevden alıyorum diyecek. Dolayısıyla bu seçim demokrasinin yerleşmesi açısından çok önemlidir. Asıl beka meselesi budur. Artık demokrasini oturması lazım, halkın iradesine saygı gösterilmesi lazım” dedi.

kaya;-karsta-secim-iyi-parti-ile-dsp-arasinda-(1).jpgkaya;-karsta-secim-iyi-parti-ile-dsp-arasinda-(2).jpgkaya;-karsta-secim-iyi-parti-ile-dsp-arasinda-(3).jpgkaya;-karsta-secim-iyi-parti-ile-dsp-arasinda-(4).jpg

 

Kaynak:lider haber ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Kars Haber