Kars'ta Arılar Oğul Vermeye Başladı

Kars'ta Arılar Oğul Vermeye Başladı

Türkiye'nin önemli bal üretim yerlerinden Kars'ta arılar, sezonun ilk oğulunu vermeye başladı

Bal üreticisi Hikmet Yavuz: 
- "Bu sene aşırı yağmur yağdığından dolayı zengin bir bitki örtüsü oluştu"
- Sarıkamış Ziraat Odası Başkanı Nesim Gök:
- "Bölgemizin meraları zengin bitki çeşitliliğine sahiptir. Şimdi arılarımızın oğul vermeye başlamasıyla arıcılarımızı tatlı bir telaş sardı"

Türkiye'nin önemli bal üretim yerlerinden Kars'ta, arılar sezonun ilk oğlunu vermeye başladı.

Bir süredir aşırı yağmurların ardından hava sıcaklığının artmasıyla birlikte arıların oğul vermeye başlaması, bal üreticilerini hareketlendirdi.

Oğul vermek için kovanlarından çıkan arılar, kendi bölgelerinin yakınındaki bitki, ağaç ve taş üzerine kümeleniyor.

Kovan sahipleri, arıların kümelendiği alanlara hazırladıkları boş kovanları koyarak arıların içine girmesini sağlıyor. Arıcılar bu şekilde kovan ve bal üretimini de artırmaya çalışıyor.

İnönü Mahallesi'nde ikamet eden bal üreticisi Hikmet Yavuz,  yaptığı açıklamada, Kars'ın Türkiye'de önemli bir bal üretim merkezi olduğunu aktararak, arıların oğul vermesinin kovan sayısında artış sağladığını söyledi.

Kovanda arı mevcudunun artmasıyla ana arıyla arıların bir kısmının kovanı terk ettiğini ifade eden Yavuz, "Bu sene aşırı yağmur yağdığından dolayı zengin bir bitki örtüsü oluştu. Sarıkamış'ta arıcılık yapanlar bölgede polenin çok olması nedeniyle arıların oğul verdiğini söylüyorlar." diye konuştu.

Yavuz, kovanlardan oğlu aldığını anımsatarak, şöyle konuştu:

"Kovanda arıların sayısı artıkça arı ailesinin rahat etmesi için ana arı diğer oğul arıları başka yerlere taşır. Arı, oğul verdiği zaman burada ağaçlarımız çok olduğu için ağaçlara kümeleniyor. Arı kolonisi bölgeden uzaklaşmasını önlemek için boş kovan getirip, arıları bu kovan içerisine topluyoruz. Bunu zamanında yapmazsak arılar uçup giderler. İnşallah bol bereketli bir yıl olur."

Sarıkamış Ziraat Odası Başkanı Nesim Gök ise, Kars balının çok kaliteli olduğunu dile getirerek, "Bölgemizin meraları zengin bitki çeşitliliğine sahiptir. Şimdi arılarımızın oğul vermeye başlamasıyla arıcılarımızı tatlı bir telaş sardı. Temennimiz, hem bal da hemde kovan sayısında artış olur." ifadelerini kullandı.

Oğul veren arıların ağaç üzerine kümelenmesi ilginç görüntüler oluşturdu.

20180710_2_31370933_35476056_web.jpg20180710_2_31370933_35476057_web.jpg20180710_2_31370933_35476059_web.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Sarıkamış