Kars’ta, 7 Saf Kan İngiliz Atı Kar Üstünde Yarıştı

Kars’ta, 7 Saf Kan İngiliz Atı Kar Üstünde Yarıştı

Kars’ın Selim ilçesine bağlı Benliahmet Köyünde yapılan at yarışında ilk defa 7 saf kan İngiliz atı kıyasıya yarıştı.

Karlı ve bozuk zeminde gerçekleştirilen yarışta; jokey Engin Salgar’ın bindiği Urfa Yıldızı adlı at uzak ara birinci geldi. Zeminin bozuk olması nedeniyle yarışa katılan atlardan biri sakatlandı. Tendonu kopan at yarış dışı kalırken köyde büyük üzüntü yaşattı. 

Sabahın erken saatlerinde köy meydanında toplanan Benliahmetliler ve civar köylerden gelen at tutkunları ile at sahipleri ve jokeyler büyük heyecan yaşadı. Saf kan İngiliz atlarını köy meydanında görücüye çıkartan jokeyler, ısınma turunun ardından başlama noktasına geçtiler. Köyün yakınlarında bulunan 6,5 kilometre uzunluğunda karla kaplı zeminde yarışa başlayan atlar kıyasıya bitiş çizgisine doğru yol aldı.

KÖYLERİNE KUM PİST YAPILMASI İÇİN ÇAĞRIDA BULUNDU

Yarışa katılan at sahipleri ve Benliahnet Köyü Atlı Spor Kulübü Başkanı Bekir Bozkurt köylerine kum pist yapılması için yetkililere çağrıda bulundu.

Başkan Bozkurt yaptığı açıklamada, “Benliahnet Köyü Atlı Spor Kulübünün düzenlemiş olduğu yarışa 7 safkan İngiliz at katıldı. 5 tanesi Benliahmet Köyüne ait. Bir tanesi Iğdır Köyünden Dursun Koç’a, bir tanesi de Yukarı Kotanlı Köyünden Yakup Çeçen Arkadaşımızın hayvandır. Parkur 6,5 kilometredir. Yalnız hayvanlarımız bu yöreye ve bu zemine uygun değiller. Hayvanlar çok sert koştuğu için bu taşlı yollarda hepsi sakat oluyor. 2- 3 tane hayvanımız şu anda sakat. Yetkililerden, spor bakanından, belediye başkanlarında, kaymakam ve valimizden ve özellikle Ahmet Arslan bakanımızdan, milletvekilimiz Yunus Kılıç’tan bize bir kum pist yapmalarını istiyoruz. Bütün illerde kum pist var ama Kars’ta yok. Şu an Kars’ta 15 tane saf kan İngiliz atı var. Ama kum pistimiz yok. Kars’ta şu anda 4 tane atlı spor kulübü, 7 tane de cirit kulübü var. 2 yıldır bu ata sporunu tekrardan canlandırmak için çalışıyoruz” dedi. 

KENDİ ATIMI GEÇMEK ÇOK ZOR OLDU 

6.5 kilometreli zorlu pisti açık ara birincilikle tamamlayan Engin Salgar, birlikte ve beraberlik mesajları vererek, at tutkusunun ve kültürünün yayınlaşması için çaba harcadıklarını söyledi. 

Vallahi zoru bu kendi atımı geçmek çok zor oldu açıkçası. Urfa Yıldızı gerçekten muazzam bir at. Keyif verdi bana. İnşallah bundan sonra da böyle devam edeceğiz. Böyle bir pistte zorlanmamak mümkün değil. Pist çok kötü. Devletimizden ricamız artık bir ana önce buna bir çözüm bulsunlar. Bir insan düştükten sonra yapmanın bir anlamı yok. Bir zahmet yapsınlar bu kadar insan topluluk bir arya toplanıyor. Her kes birbiriyle kaynaşıyor. Zaten biz soğuk kış ortamında yaşıyoruz. İklimimiz çok zor. Burada göçü durdurmak adına böyle güzellikler yapıyoruz. Bunun içinde devletimizi bize bir imkan sunsun. Yapsınlar yani.    Dedi. 

Levent Çelik de  “Atlardan biri tendonunu kopardı. Arkadaşlar şu anda onun başında. Yazık oldu adamın atına. Sağlık olsun kendine bir şey olmadı ama atı gitti. Daha kumlu bir pist olsaydı böyle olmazdı ve atlar daha güzel çalışırdı. Zemin don, bu atlar da burada fazla dayanmıyor. Pistlerin yumuşak ve kumlu olması gerekiyor.”dedi.

29f32d43-cc1c-4664-ace2-4e7931a625ac.jpgab6303d1-0cfd-40ce-ac26-ad24597bc0af.jpgb96d1670-e86f-44f8-96ab-9ad0e12c953a.jpgf3e7606f-ea68-4972-9cb0-472fec0e3cf6.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Selim