Kars'ın Yeni Koyunu "İle de France"

Kars'ın Yeni Koyunu "İle de France"

Anavatanı Fransa olup yüksek et verimine sahip olan "İle de France" koyunu, Türkiye'nin en soğuk illerinden Kars'a uyum sağladı

- Makina mühendisi Evren Yerdelen:
- "10 Saanen keçisiyle başlayan serüvenim şimdi İle de France koyunuyla devam etmekte. Macaristan'dan getirdiğim 55 İle de France koyunu şimdi 200 tane oldu"
- Tarım ve Orman İl Müdürü Dr. Hüseyin Düzgün:
- "İle de France'nin daha çok et yönü ağır basıyor, bir koyun 100 kilo gelebiliyor"

 Anavatanı Fransa olup yüksek et verimine sahip olan "İle de France" koyunu, Türkiye'nin en soğuk illerinden bir olan Kars'ta da yetiştiriliyor.

Son yıllarda İsviçre, Polonya, Macaristan, Bulgaristan, İtalya, Yugoslavya, Kuzey Afrika, Güney Amerika ve Türkiye gibi ülkelere ihraç edilen İle de France koyunu ilgi görüyor.

Türkiye'de büyükbaş hayvancılığın önemli merkezlerinden bir olan Kars'a getirilen ve anavatanı Fransa olan İle de France koyunu, kısa sürede kente uyum sağladı. 

Kars'ta hayvancılıkla da uğraşan makine mühendisi Evren Yerdelen, 10 saanen keçisiyle başladığı hayvancılığı Macaristan'dan getirdiği 55 İle de France koyunuyla sürdürüyor.

Yerdelen,  yaptığı açıklamada, Kars'ta ilginin azaldığı küçükbaş hayvancılığına hobi olarak başladığını söyledi.

Saanen keçileriyle küçükbaş hayvan işine girdiğini anlatan Yerdelen, "10 saanen keçisiyle başlayan serüvenim şimdi İle de France koyunuyla devam etmekte. Macaristan'dan getirdiğim 55 İl de France koyunu şimdi 200 tane oldu." dedi.

Yerdelen, İle de France koyunlarının Kars'a uyum sağladığını anlatarak, "Koyunları buraya getireli yaklaşık bir yıl oldu, koyunlar adaptasyonlarını tamamladılar, şu an ikiz doğum yapmaktadır. Bu koyunlar 2 yılda 3 kez doğum yaparak 6 kuzu veriyor. Koyunlar 80 ile 100 kilo arasında koçlar ise 120 ile 160 kilo arasında et verimini sağlamakta ve eti yağsız, kokusuz inek etinden ayırt edilemeyecek şekilde pamuk gibi yumuşacık oluyor. Bölgemizde küçükbaş hayvancılığının bu hayvanlarla devam edeceğini düşünüyorum." diye konuştu.

- "Meraya yayılımı harika"

Kars'ta farklı türlerde küçükbaş hayvan yetiştirdiğini anımsatan Yerdelen, "Elimde İle de France'nin dışında, Dorper de var teşekküllü bir çalışma içerisindeyiz, halkımıza damızlık alabilecekleri bir yer düşünüp yola çıktık. İnşallah vatanımıza milletimizde hayırlı olur. Koyun biraz ilgi isteyen bir hayvan, bazen işimi bırakıp onlara bakıyorum aynı zamanda çok bereketli bir hayvan, çabuk çoğalıyor." ifadesini kullandı. 

Yerdelen, küçükbaş hayvanların yaya ve meralarda iyi beslendiğini belirterek, şunları kaydetti:

"İle De France'ın bakımı çok kolay, özellikle yeşil alanda rahat besleniyor. Yeter ki yeşil olsun, ot olsun hayvanlar hiç kafalarını kaldırmadan otlayabiliyor. Buranın hayvanları gibi değil, bizim hayvanlar seyrek otlarlar bunlar çim biçme makinesi gibi başlarını kaldırmadan otluyor. Adaptasyonları çok güzel özellikle meraya yayılımı harika. Özellikle merada çok güzel verim alıyoruz, hayvanlar meraya çıktığında aşırı derece bir kilo tutma ve koça gelme konusu oldu."

- "Bir koyun 100 kilo gelebilir"

Tarım ve Orman İl Müdürü Dr. Hüseyin Düzgün de Kars'ta mor ve Ak Karaman ırkı koyunlarının ağırlıkta yetiştirildiğini anımsatarak, "Farklı ırk ve cins modellerine giden yetiştiricilerimiz var, zaman zaman gelip bize soruyorlar. Bölgemizin İle de France ve Merinos ırkının da yetiştirilebileceği iklim ve mera şartları var. Bu yetiştiriciliğe hobi olarak başlayan bazı yetiştiricilerimiz var, zaman zaman ziyaret edip tavsiyelerde bulunuyoruz." açıklamasında bulundu.

Yurt dışı ya da il dışından kente hayvan getirenlerin kendileri ile irtibatlı olmalarını isteyen Düzgün, "İle de France'nin daha çok et yönü ağır basıyor, bir koyun 100 kilo gelebiliyor." dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Kars Haber