Kaldığımız yerden hizmete devam edeceğiz

Kaldığımız yerden hizmete devam edeceğiz

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Bakan Danışmanı AK Parti Kars Milletvekili adayı Prof. Dr. Yunus Kılıç, Ankara’da Harman FM’de gazeteci Ömer Erim Baştimar’ın hazırlayıp sunduğu "Ekonomi Aktüel" programına katıldı.

Kılıç, programda kırmızı et sektörü, kanatlı sektörü ve milletvekili adayı oluşuna ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Kılıç, AK Parti Kars Milletvekili aday adaylığı sürecinde kendisini tekrar adaylığa layık gören, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a Başbakan Binali Yıldırım’a ve kendisinden desteklerini esirgemeyen Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan’a teşekkür etti.

Kılıç, temayül oylaması sırasında kendisini yalnız bırakmayan Kars halkına da minnettar olduğunu söyledi.

- Kırmızı et üretiminin artması için çalışıyoruz

Türkiye’nin sürekli geliştiğini belirten Kılıç, bu gelişme karşısında ihtiyaçlarında arttığını ve çeşitlilik gösterdiğini kaydetti.

Ramazanda kırmızı et fiyatlarında artış olacağını bekleyen hatta buna sevinecek bir grubun olduğunu dile getiren Kılıç, aldıkları tedbirlerle bu beklentileri boşa çıkardıklarını ifade etti.

Kırmızı et tüketiminin artmasının Türkiyenin geliştiğinin ayrı bir göstergesi olduğunu ifade eden Kılıç şunları söyledi:

"Bizim hızlı nüfus artışımız, refah seviyemizin yükselişi kırmızı et taplerini arttırmıştır. Hızlı nüfusun köyden kente göçü, refah seviyemizin yükselişi, turist sayısının artması gibi çeşitli nedenler Türkiye'de kırmızı et tüketimini arttırmıştır. Bu beklenen bir durum; peki beklenmeyen durum neydi ? Köydeki küçük üretim tesislerini büyük işletmelere dönüştüremedik. Dönüştüremedikçe de köydeki nüfusumuz da, buna bağlı olarak et üretimimiz de azaldı. şehirdeki tüketiciler de dolayısıyla artmış oldu."

Türkiye’de eskiden kişi başı et tüketiminin yılda 5 kilo olduğunu hatırlatan Kılıç, bugünün Türkiye'sinde kişi başı tüketimin 15 kiloya kadar yükseldiğini kaydetti.

Bu artış nedeniyle kırmızı eti karşılamada zaman zaman sıkıntı yaşandığını belirten Kılıç şöyle devam etti: " Tabi bunu hangi politikalarla denge halinde sağlayabilirsiniz, bu tüketimin artması neticesinde oluşan açığı da ithalle dengelemeye çalışıyoruz. Tabi üretimi de arttırmamız gerekiyor. Kırmızı et üretimimiz 2002 yılından bu yana 2,5 kat artmıştır. Yaptığımız politikalarla üretimi bir yere getirdik ama yeterli değil. Et üretimimizi 425 bin tondan 1 milyon 150 bin tonlara çıkardık. Son politikalarımızla bazı market zincirlerinde yapılan uygun fiyatlı satışla tüm vatandaşlarımız kolaylıkla kırmızı ete ulaşabiliyorlar, tüketebiliyorlar."

-250 bin baş düve projesi

Kırmızı et ihtiyacının eksik kalan kısmını gidermeye yönelikte projelerinin olduğunu hatırlatan Kılıç sözlerini şeyle sürdürdü: " 250 bin baş düve projesi çok önemli. Burada amacımız anaç sayısını arttırmak. Amacımız vatandaş bundan buzağı elde etsin. Kaliteli bir ırk üretmek ve bundan sağlıklı verim almak amacıyla küçük ölçekli işletmelere yardımda bulunduk. Biz ellerindeki mal sayısını 15’e tamamlıyoruz. Yemine de katkı veriyoruz. Devletin katkısıyla vatandaşımızın ellerindeki anaç sayısını arttırıyoruz. Bakanımız sayın Ahmet Eşref Fakıbaba zaten açıklamıştı. Amacımız sadece 250 bin düve vermek değil amacımız 5 yılın sonunda 5 milyon anaç sayısına ulaşmaktır. Biz 5 milyona değil, 2 milyon dahi arttırsak bu Türkiye’nin kırmızı et üretimini karşılamaya yeterli olacaktır. 300 baş koyun projemiz ise büyük işletmelere yönelik bir projedir. Arazisi, merası, çalışanı çok olan ailelere veriyoruz, bu projede hem hayvan varlığımızı arttırmaya hem de kırmızı et üretimimizi karşılamaya yönelik bir çalışmadır."

Kılıç, Genç Çiftçi Projesiyle de köyünden göç etmeyi düşünen gençleri köylerinde üretime teşvik ettiklerini belirterek, bu konuda da güzel gelişmeler kaydettiklerini söyledi.

-Beyaz ette çok iyi bir noktadayız

Beyaz etin kolay sindirilebilir olduğu için ayrıca tercih edildiğini belirten Kılıç, Türkiye’nin beyaz ete erişim noktasında dünyada ön sıralarda yer aldığını kaydetti.

Kılıç, “Dünyada da satın alma paritesine göre tavuğu en ucuza yiyen de bizim vatandaşlarımızdır. Rahatlıkla yiyebilirler, sağlık açısından özellikle kırmızı etle sorunları bulunanların beyaz et tüketmesi daha sağlıklı olabilir.’’ diye konuştu.

Beyaz ete ilişkin zaman zaman spikilatif haberlere şahit olduklarını belirten Kılıç, bilim kisvesi altında ekranlarda görülen bu kişilerin görüşlerine itibar edilmemesi gerektiğini vurguladı.

-Yumarta ihraç ediyoruz

Türkiye’nin yumurta üretiminde de çok iyi noktada olduğunu ifade eden Kılıç, Türkiye’den yumurta ihraç edildiğini kaydetti.

Kılıç şunları söyledi: "Türkiye’de şuanda günde kişi başı 1 yumurta üretimi söz konusu, yani günde 80 milyon adetlik yumurta üretimimiz var. Türkiye’de bir kişi yılda ortalama 220 seviyesinde yumurta tüketiyor, kalan üretim de ihracat olarak değerlendiriliyor. Dolayısıyla, yumurta üretiminde kendimize yettiğimiz gibi aynı zamanda da ihracatçıyız."

-Kaldığımız yerden hizmete devam

Kuzeydoğu Anadolu'yu, Doğu Anadolu’yu çok iyi bildiğini hatırlatan Kılıç, "Sağ olsunlar bizi layik gördüler kaldığmız yerden bölgemize hizmet etmeya devam edeceğiz.” dedi.

Bu bölgelerin hem küçükbaş hem büyükbaş hayvancılığın merkezlerinden olduğunun altını çizen Kılıç, Türkiyedeki meranın yüzda 40'ndan fazlasının bu bölgelerde olduğunu belirtti.

Buralardaki meraların çok önemli olduğunu belirten Kılıç, " Ama çeşitli nedenlerle buradaki hayvancılıkta ciddi azalmalar olmuştur. Bu nedenle küçükbaş hayvancılık çok azalmıştır. Şimdi çaba sarfediyoruzki buralarda hayvan sayısını arttıralım. Kars örneğin türkiyede nüfus sayısı olarak çok aşağılarda bir yerde. Oysa hayvan zenginliği açısından 5. sırada. Bu bölgede arazi müsait, insanların çalışkanlığı var. Bu bölgelerde azalan hayancılığı inşallah kısa sürede arttırmak için çaba göstereceğiz." dedi.

Terörün azalmasıyla hayvancılığın daha da gelişeceğini dile getiren Kılıç şöyle devam etti:

"İnşallah terör bölgesini tamamıyla temizlediğimiz zaman özellikle Güneydoğu'nun meraları da kullanıldığında hayvan sayısını eskisi gibi arttıracağız. 1980'lerde 50 milyon olan koyun baş sayımız 25'lere düştü. Biz 30'lara çıkardık ama yeterli değil eski rakamlarını ulaştıracağız inşallah."

-Ahmet Arslan bey bölgemiz için bir fırsat

Bu dönem siyate girme heyecanında Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan'ında varlığının önemli olduğunu belirten Kılıç, " Küçük Karsın çok büyük bir bakanlığı var. Bu dönem ulaştırma bakanı bizim karsımıza nasip oldu. Sayın Ahmet Arslan beyin siyasetteki gücü ve ağırlığından daha fazla istifade edip kendi alanımızda yeni projeler yapıp bölgemiz insanının refahına katkı sunacağız." dedi.

Ak Parti yönetimine teşekkür eden Kılıç, " Ahmet Arslan beyi, beni ve çok kıymetli Fettah Çetinkaya beyi Kars'a uygun gördüler. İnşallah hep birlikte halkımız için güzel şeyler yapmaya çalışacağız." diye konuştu.

Kılıç, Cumhurbaşkanlığı sistemine Kars'tan katkı sunmak adına gayret edeceklerini belirterek, "Kars halkının hem cumhurbaşkanımıza hem bakanımıza çok güçlük bir şekilde sahip çıkacağına inanıyorum" dedi.

Kaynak:lider haber ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum
Kars Haber