Füzeler peş peşe ateşlendi,sirenler çaldı SAVAŞ, Korkulan Oldu...

Füzeler peş peşe ateşlendi,sirenler çaldı SAVAŞ, Korkulan Oldu...

Son dakika... Korkulan oldu! İran ve İsrail füzelerle çarpışıyor...

Günlerdir tırmanan gerilim fırtınaya dönüştü, Suriye topraklarından İsrail'e fırlatılan roketlerin ardından Tel Aviv yönetimi şiddetli bir misillemeyle karşılık verdi. Çatışma haberleri, Trump'ın İran nükleer anlaşmasından ayrılmasından saatler sonra geldi.

İran milislerinin ateşlediği roketler, İsrail tarafında sirenlerin çalmasına yol açtı. İsrail'in vurduğu yerler arasında askeri üsler ve bir cephanelik de var. Resmi haber ajansı SANA, güneydeki Kuneytra'ya bağlı Baas şehrine topçu atışı yapıldığını bildirdi.

İsrail, saldırılardan önce Şam rejimi ve İran'ın müttefiki Rusya'ya bilgi verildiğini duyurdu.

Ortadoğu'da korkulan oldu. ABD'nin İran'la nükleer anlaşmadan çekilmesinden bir gün sonra, İsrail ve İran güçleri füzelerle birbirine saldırdı.

İlk saldırı haberi, gece yarısı 01.00 sularında İsrail'den geldi. İsrail ordusu, Suriye'deki İranlı milislerin 20 roket fırlattığını ilan etti.

Sosyal medyadan paylaşılan görüntülerde peş peşe roketlerin ateşlendiği görüldü, sirenlerin çaldığı duyuldu.

Tel Aviv yönetimine göre, saldırı emrini Devrim Muhafızları Ordusu'nun özel kuvvetleri Kudüs Gücü'nün komutanı Kasım Süleymani'nin verdiğini savundu.

Söz konusu saldırılara İsrail sabaha karşı yanıt verdi. İşgal altında tutulan Golan Tepeleri'nden çok sayıda Suriye tarafına fırlatıldı. Uluslararası haber ajansı Reuters, Golan Tepeleri'nde konuşlu İsrail birliklerinin fotoğraflarını dün dünyaya servis etmişti.

Vurulan yerler arasında İranlı milislerin bulunduğu askeri üsler öne çıkıyor. Bir cephanelik de isabet alan yerler arasında.

Resmi haber ajansı SANA, İsrail'in güneydeki Kuneytra'ya bağlı Baas şehrine topçu atışı yaptığını bildirdi.

BBC editörü savaşın adını koydu

Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, roketlerin hedefinde Suriye ordusunun askeri mevzileri ile Baas şehrindeki müttefik kuvvetlerin olduğunu aktarıyor.

BBC'nin Orta Doğu Editörü Jeremy Bowen gelişmeleri "Vekalet savaşı olduğunu söylemeyin. Bu artık, İsrail ile İran arasında doğrudan bir meseledir. Trump'ın İran nükleer anlaşmasından ayrılmasından beri böyle. Tırmanması gerçek bir risk" Twitter mesajıyla yorumladı ve yaşananların adını koydu.

İsrail, Rusya'ya bilgi verdi

Şam yönetimi, İsrail'in fırlattığı roketlerin tek tek düşürüldüğünü açıkladı. Devlet televizyonu, havu savunma sistemlerinin imha ettiği roketlerin görüntülerini ekrana getirdi.

SANA ise, "Suriye hava savunma sistemleri İsrail'in yeni roket saldırılarına karşı koyuyor, onlarca İsrail füzesini Suriye hava sahasında birer birer düşürüyor" haberini geçti.

İsrail ordu sözcüsü Jonathan Conricus da, Suriye'den atılan roketlerin bazılarının Demir Kubbe hava savunma sistemi tarafından durdurulduğunu belirterek misillemede bulunulduğunu söyledi.

İsrail ordusu daha sonra yaptığı açıklamada, saldırılardan önce Rusya'nın bilgilendirildiğini duyurdu. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, dün Rusya'daki Zafer Bayramı törenlerine katılmıştı.

İlk doğrudan temas
İç savaşın yedinci yılını doldurduğu Suriye'ye daha önce defalarca füze saldırıları düzenleyen İsrail, son olarak Salı günü bir hava üssünde İranlı milisleri vurmuştu. Yerel kaynaklar, füzelere hedef alan askeri üste yaşamını yitirenler arasında sekiz İran milisinin olduğunu duyurmuştu.

Füze savaşı, söz konusu saldırıdan sonra zirveye tırmanan gerilimin üstüne geldi.

İsrail ordusu ve bölgede Şam rejimi adına bulunan Hizbullah milisleri arasında önceki yıllarda da çatışmalar yaşanmıştı ancak son füze savaşı İran ve İsrail'in doğrudan birbirlerini hedef aldıkları ilk saldırı olma özelliğini taşıyor.

Tel Aviv yönetimi, İran'ın bölgedeki etkinliğinin kırılması için başta ABD ve Suudi Arabistan olmak üzere müttefikleriyle işbirliği içerisinde.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Gündem