DSİ 24. Bölge Müdürü Dündar: Kars neden "Pilot Bölge" olmasın ?

DSİ 24. Bölge Müdürü Dündar: Kars neden "Pilot Bölge" olmasın ?

Devlet Su İşleri Bölge Müdürü Dündar Kars'ta çok ciddi bir şekilde ağaçlandırma çalışması yapılmalı dedi.

İki ay önce Kars'a atanan ve bölgede Kars Ardahan ve Iğdır illerinde DSİ bölge müdürlüğünün yapmış olduğu çalışmaları an be an takip eden ve yerinde inceleyen Devlet Su İşleri Kars Bölge Müdürü Mahmut Dündar Kars'ta ağaçlandırma çalışmasının ivedilikle yapılması toprak erozyonunun önüne geçilmesi gerektiğini vurguladı.

Geçtiğimiz gün şiddetli yağış sonrası Arpaçay İlçesi Tomarlı köyünde olası bir felaketin önüne yaptıkları taşkın su kanlıyla geçtiklerini ifade eden DSİ Bölge Müdürü Dündar; "Köy alanın da meydana gelen sel felaketini köy muhtarı ve köylüler tarafından çekilen video ile bir kez daha kanıtlanmış oldu. Köy yerleşim alanı içerisinde DSİ olarak yapmış olduğumuz taşkın su kanalı köye doğru akan sel felaketini önlemiş ve köyde herhangi bir ev veya yerleşim alanı zarar görmemiştir sel felaketini köy muhtarı ve köylüler cep telefonları ile çekim yaparak devletimize teşekkür etmişlerdir" dedi.

Devlet Su İşleri Bölge Müdürü Dündar Kars'ta çok ciddi bir şekilde ağaçlandırma çalışması yapılmalı dedi.
Kars'ta çok ciddi bir toprak kaybı olduğuna vurgu yapan Bölge Müdürü Dündar daha sonra şu ifadelere yer verdi:

"DSİ görevleri içerisinde taşkın koruma ve taşkın sular kontrol yapımı da yer almaktadır. Bu çerçeve içerisinde biz gerek bölge müdürlüğü sınırları içerisindeki üç ilde bu hizmetleri yürütüyoruz. Özelde de baktığımızda Kars ilimizde çok yoğun bir şekilde bu faaliyetleri gerçekleştiriyoruz. Ama bildiğiniz gibi biz yukarı havza dediğimiz zaman, su bentleri, tahliye kanalları, kuşaklama bentleri yapıyoruz. Bu bentler, gelen suyu tutmak için yapılıyor ki derenin aşağı kesimlerine taşınmasın, dere yatakları görevini ifa edebilsin. Ancak yukarı havzada ağaçların fidan eksikliği nedeniyle yani ağaçlandırmanın azlığı nedeniyle yağan yağışlarla birlikte ciddi manda bir taşkın oluyor. Bu manada rusbat kalıntılarının çok olması nedeniyle bizim yapmış olduğumuz yukarı havza tedbirleri kısa zamanda işlevsiz hale geliyor. Onun için geldiğimizde ilk işimiz bu oldu. Buradaki özellikle hazine arazilerinin bulunduğu yukarı kesimlerdeki havzalarda, ağaçlandırmanın önemini vurgu yaptık ve bunu Sayın Genel müdürümüze ilettik. Genel müdürlüğümüz bizzat orman genel müdürlüğüne iletti ve bize dönüş yaptılar. Ayrıca Kars’ın evladı Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanımız Sayın Ahmet Arslan beye bu konuda bilgi arz ettim. Onlarında talimatları doğrultusunda orman bakanlığımızdan bir heyet geçtiğimiz hafta Kars’a gelerek bölgedeki arkadaşlarımızla birlikte biz kendi alanlarımızda yani ocak alanları olarak işlettiğimiz yerlerin ağaçlandırılması yukarı havza da müsait olan bizim taşkın koruma yaptığımız su ve sel baskınları olan yerleri bakanlıktan gelen arkadaşlarımızla dolaştık. Yukarı havza önlemleri adı altında buraların ağaçlandırılmasını talep ettik. Genel olarak şunu yapmak lazım tabi, bizim gördüğümüz gerçekten bu anlamda tabi ağaç konusunda yukarı havza noktasında biraz sıkıntı var bunların telafi edilmesi bunların kısa zaman içerisinde çözüme kavuşturulması gerekiyor. Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından bir kampanya başlatılmıştı; 2023 yılına kadar 7 milyar fidan dikimi yapılacak. Orman ve Su İşleri Bakanımız Veysel Eroğlu’da her il ziyaretinde sizlerin de tanık olduğu üzere şunu ifade ediyor. Hazine arazilerini bize tahsis edin orman işletmelerimiz buraları ağaçlandırsın. Buralar hem gelir getirici bir faaliyet alanı olsun hem de yukarı havza çalışmalarımızda topraklarımızın heba edilmesi önlenmiş olsun. Ben işte bu noktada neden Kars veya DSİ 24. Bölge pilot bölge olmasın diyorum." 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Kars Haber