Bu defa makineler saldırdı

Bu defa makineler saldırdı

 Rusya ve Çin tarafından ABD’ye yapılan siber ataklarda ilk defa kamera ve buzdolabı gibi akıllı ev aletleri web sitelerine saldırı düzenledi. Yeni...

 Rusya ve Çin tarafından ABD’ye yapılan siber ataklarda ilk defa kamera ve buzdolabı gibi akıllı ev aletleri web sitelerine saldırı düzenledi.

Yeni dünyada konvansiyonel savaşlar yerini daha karmaşık siber saldırılara bırakıyor. Son olarak önceki gün ABD’ye yönelik gerçekleştirilen siber saldırılarda bir ilk yaşandı. ABD’de sosyal ağlara hizmet veren BYN şirketi başta olmak üzere DNS hizmeti veren firmalara yapılan DDoS saldırılarında ilk defa makineler kullanıldı. Rusya ve Çin tarafından 14 milyon ip üzerinden gerçekleştirilen saldırılar neticesinde GitHub, Twitter, Reddit, Spotify, SoundCloud, PayPal, Netflix, Reddit, SaneBox, AirBnB, Basecamp, Business Insider, CNN, Esty, Github, HBO Now, Pinterest, Recode, The Verge, Heroku ve WhatsApp gibi dünyaca ünlü sitelerin bağlantıları kesildi. Türk kullanıcılar da zaman zaman Twitter, Facebook gibi sosyal medya sitelerine girmekte zorlandı. Ülkenin yüzde 80’ini internetsiz bırakan ataklar, saatler süren uğraşların sonucunda püskürtüldü. Bir günlük saldırının ABD’ye bilançosunun 7-8 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor. Eset Türkiye Teknik Müdürü Erkan Tuğral siber atakların makineler tarafından gerçekleştirilmesi açısından bir ilk olduğunu belirterek, “Saldırıların şekli çok ilginç. İnternete bağlı başı boş cihazlar kullanıldı. Saldırılar ‘IoT’ yani nesnelerin interneti üzerinden yapıldı. Saldırıya katılanlar arasında kamera da var akıllı buzdolabı ve çamaşır makinesi de var. Firmalar bu cihazlar için çok basit şifreler kullanıyor. Casus yazılımlar tarafından ele geçirilen cihazlar daha sonra hedeflere yönlendiriliyor” dedi.

DÜŞMAN İÇERİDE

DDoS saldırılarını durdurmanın nereyse imkansız olduğunu dile getiren Tuğral, “Saldırılar Rusya ve Çin tarafından gerçekleştirilse de yüzde 80’i ABD içerisinden yapıldı. ABD’deki cihazlar ve bilgisayarlar truva atı olarak kullanıldı. Benzer saldırılar Rusya ile yaşanan uçak krizinden sonra Türkiye’ye de yapılmıştı. Türk Telekom yurt dışı ile internet erişimini engellese de başarılı olamamıştı. Çünkü o zaman saldırıların yüzde 90’ı Türkiye içerisinden geliyordu” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.