Asrın Felaketi Tecrübesiyle:  ‘1 - 7 Mart Deprem Haftası’

Asrın Felaketi Tecrübesiyle: ‘1 - 7 Mart Deprem Haftası’

Türkiye, ‘1 - 7 Mart Deprem Haftasını’ çok ağır tecrübelerle on binlerce can kaybı ve yaralısı ile yaşıyor.

Tacettin DURMUŞ
Her yıl olduğu gibi bu yıl da hafta dolayısıyla ülke genelinde olduğu gibi Kars’ta da başta AFAD ve İl Sağlık Müdürlüğü olmak üzere ilgli tüm kurumlar ‘Deprem’ konulu bir dizi programlar gerçekleştirirdi.
Ama bu yıl 6 Şubat’ta 11 ilimizde meydana gelen yüzyılın deprem felaketinde ülkemiz büyük yara aldı. Türkiye ‘1 - 7 Mart Deprem Haftasını’ bizzat sahada 84 milyon ile birlikte ciğeri yanarak yaşıyor. 11 ilimiz genelinde yaşayan yaklaşık 13 milyon insanımız felaket sonrası yerinden yurdundan oldu. Sayısı halen tam olarak açıklanamayan on binlerce vatandaşımız hayatını kaybetti. On binlercesi yaralandı. Milyonlarcası da doğduğu toprakları terk edecer başka illere taşındı. Kars’a da bin 500 civarında depremzede vatandaşımız yakınlarının yanına yerleşti. Kars Valiliği koordinasyonunda AFAD İl Müdürlüğümüz ile diğer kurumlar da depremzedeleri bir an olsun yalnız bırakmıyor. Kars halkı da tüm kurumlar, STK ve odalar, siyasi partiler, depremin ilk anlarında itibaren depremzedeler için yardım seferberliği başlattı. Kars Valisi Türker Öksüz de koordinatör vali olarak deprem bölgesinde görev alarak yoğun mesai harcıyor. Bir çok kurum görevlisi de depremin ilk günlerinde arama kurtarma çalışmalarına katıldı. Ardından da insani yardımlarına da aralıksız devam ediyor.

“KARS HALKI ‘DEPREME HAZIRMISINIZ!?”

Öte yandan Kars Sağlık il Müdürlüğü 1 - 7 Mart Deprem Haftasını’ dolaysıyla  yaptığı açıklamada, öncelikli olarak depremden korunmak için ‘Çök, kapan, tutun’ olmak üzere deprem öncesi, deprem sırasında ve sonrasında alınması gereken tedbileri konusunda vatandaşları uyardı. 

Kars halına ‘Depreme hazır mısınız?’ diye soran İl Sağlık Müdürlüğü vatandaşları şu şekilde uyardı:
1-Deprem sırasında sakin olun paniğe kapılmayın!
2-Sağlam eşyaların yanında yere çökün ve kapanın!
3-Başınızı ve ensenizi iki elinizin arasına alarak cenin pozisyonu alın!
4- Balkon, pencere ve devrilecek eşyalardan uzak durun!
5-Asansörleri kullanmayın ve acil çıkış işaretlerini takip edin!
6-Sarsıntı kesilince acil durum toplanma noktasına gidin!

deprem-haftasi.jpg

Kaynak:lider haber ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Kars Haber