2016 Hicri Yılbaşı ne zaman hangi güne denk geliyor?

2016 Hicri Yılbaşı ne zaman hangi güne denk geliyor?

 İslam aleminin en çok önem verdiği aylardan bir tanesi olan Muharrem ayı ve Hicri Yılbaşı bu sene hangi güne denk geliyor sorusu akıllarda dolaşmaya...

 İslam aleminin en çok önem verdiği aylardan bir tanesi olan Muharrem ayı ve Hicri Yılbaşı bu sene hangi güne denk geliyor sorusu akıllarda dolaşmaya başladı. Muharrem ayı veya Hicri Yılbaşı ne zaman peki işte bu haberimizde bu sorularınıza cevap bulabileceksiniz.

İbadet için en önem verilen aylardan biri olan Muharrem ayı 2016 yılında hangi güne denk geliyor? Hicri Yılbaşı hangi güne denk geliyor. bu iki sorunun cevabı yaklaşan Hicri yılbaşı ile birlikte iyice merak edilmeye başlandı.
Hicri takvimin ilk ayı olan Muharrem ayının İslam tarihinde önemli bir yeri vardır.

HİCRİ YILBAŞI NE DEMEKTİR ÖNEMİ NEDİR?

Peygamber efendimiz Hz Muhammed, miladi 571’de 20 Nisan'a rastlayan, Rebiulevvel ayının 12. pazartesi sabahı, Mekke’de doğdu. 622’de ise gördüğü baskı ve zullümler akabinde Mekke’den Medine’ye hicret etti. 20 Eylül Pazartesi günü, Medine’nin Kuba köyüne geldi. Bu tarih Müslümanların şemsî yılbaşı oldu. O yılın Muharrem ayının 1. günü de, hicri kamerî yılbaşı oldu. Muharrem ayının birinci gecesi Müslümanların yılbaşı gecesidir.

2016 MUHARREM AYI VE HİCRİ YILBAŞI NE ZAMAN?

2016 yılı itibariyle Muharrem ayının başlangıcı 2 Ekim Pazar günü olacak ve 31 Ekim Pazartesi günü son bulacak.
Muharrem ayının ilk günü oruç tutmak gecesinde ise Tesbih Namazı kılmak faziletlidir ve tavsiye edilir.

MUHARREM AYININ İLK GÜNÜ ORUÇ TUTMANIN FAZİLETİ

Hazreti İbn-i Abbas (Radıyallâhu Anhüma)'dan rivayet edilen bir hadîs-i şerîfte Rasûlüllâh (Sallâllâhu Aleyhi ve Sellem) Efendimiz şöyle buyurmaktadır:
"Her kim Zilhicce ayının son gününde ve Muharrem ayının ilk gününde oruç tutarsa o kimse, geçmiş seneyi oruçla tamamlamış ve gelecek seneye oruçla başlamış olur. Allâh-u Te'âlâ tutmuş olduğu bu orucu, elli senelik günahına keffaret kılar (tutmuş olduğu bu oruç sebebi ile elli senelik günahı bağışlanır.)" (Abdülkadir-i Geylani, El-Gunye: 2/316; Abdurrahman b. Yusuf, İmadül İslâm:386)

HİCRÎ YILBAŞI DUÂSI

Peygamber Efendimiz bir hadîs-i şerîfinde buyurdu ki:
"Bir kimse, Muharrem ayının ilk günü aşağıdaki duâyı 3 defa okursa, Allahü teâlâ o kimseyi, gelecek Muharrem ayına kadar bütün belâlardan emîn kılar."
Duânın Latin harfleriyle yazılışı şöyledir.

"Bismillâhirrahmânirrahîm. Elhamdü lillahi Rabbil-âlemîn. Ves-salâtü ves-selâmü alâ seyyidinâ Muhammedin ve alâ âlihî ve sahbihî ecmaîn. Allahümme Entel-Ebediyyül-Kadîm. El-Hayyül-Kerîm. El-Hannânül-Mennân. Ve hâzihî senetün cedîdetün, es'elüke fîhel'ısmete mineş-şeytânir-racîm, vel-avne alâ hâzihin-nefsil-emmâreti bis-sûi vel-iştigâle bimâ yukarribünî ileyke, yâ zel-celâli vel-ikrâm, bi-rahmetike yâ erhamer-râhimîn. Ve sallallahü ve selleme alâ seyyidinâ ve nebiyyinâ Muhammedin ve alâ âlihî ve sahbihî ve Ehli beytihî ecmaîn."

Meâli ise "Ey Allah'ım! Sen Ebedî ve Kadîmsin [Kendinden evvel hiçbir varlık olmayan], varlığı, hayâtı devâmlı olan, kullarına keremi ziyâde, merhameti, ni'metler bağışlaması sonsuz, yalnız Sensin Allahım!
İşte bu yeni yıldır ki, ben, bu yıl boyunca, huzûrundan kovulmuş şeytândan korumanı ve dâimâ kötülüğü emreden nefsime gâlip olmam için yardımını ve beni Sana yaklaştıran işlerle meşgûl olmamı Senden dilerim ey celâl ve ikrâm sâhibi Allahım. Ey merhametlilerin en merhametlisi, rahmetinle muâmele eyle. [Sonunda tekrâr salevât-ı şerîfe var]."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.